direct naar inhoud van 6.1 Ruimtelijke uitgangspunten
Plan: Binnenstad 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPBS2010-VS03

6.1 Ruimtelijke uitgangspunten

In de Structuurvisie wordt ingegaan op de bebouwingsstructuur van de binnenstad. Het uitgangspunt is dat de historische kwaliteit behouden en versterkt wordt. "Dit betekent aandacht voor de historische bebouwing en het meer betrekken van de aanwezige - nu deels verborgen - stegen in looproutes. Bepaalde panden moeten blijven staan, op bepaalde plekken mag geen schaalvergroting plaatsvinden, bepaalde gevels moeten in tact blijven of gerestaureerd worden, op bepaalde plekken mag niet hoger gebouwd worden dan de huidige bebouwing en stegen en hofjes moeten zoveel mogelijk in de oude glorie worden teruggebracht en toegankelijk worden."

Om uitvoering aan deze visie te geven, is o.a. het beleid Behoudenswaardige panden vastgesteld. In dit bestemmingsplan is ervoor gekozen geen apart regime in het leven te roepen voor dergelijke panden. Het bestemmingsplan is conserverend van aard, de meeste bouw- en gebruiksregels worden bevroren conform de huidige (planologische) situatie.

Uitgangspunt voor dit bestemmingsplan is dat de beeldkwaliteit die er nu is, behouden blijft en waar mogelijk wordt verbeterd. Dit betekent dat de gevelbreedtes en de bouwhoogtes worden geconserveerd zodat het afwisselende gevelbeeld behouden blijft, zodat de voor Purmerend in het oog lopende afwisselende gevellijn niet in gevaar komt. Daarnaast is het van belang dat de authentieke sfeer bewaard blijft, zodat de bezoeker de authenticiteit van de bebouwing kan 'voelen'. Een bijna volledig na gebouwde 'oude' stad voelt vaak aan als onecht en nep. Het behoud van alleen de Rijks- en gemeentemonumenten is onvoldoende om het historisch aanzien van een binnenstad van de omvang van Purmerend te schragen.

Daarnaast is het voor de kwaliteit van de nieuwe binnenstad van groot belang dat de toegangen of poorten tot die binnenstad van hoge kwaliteit zijn. Met een hogere bebouwing bij de entrees van het centrum kan de binnenkomst zichtbaar gemaakt worden. Automobilisten die de binnenstad via de Gedempte Where passeren zijn zich er nu nauwelijks van bewust dat zij zich in het centrum van Purmerend bevinden. Door hogere bebouwing op zogenaamde 'toegangspoorten' kan de passant meer bewust worden gemaakt van de bijzondere ruimte die op dat moment betreden wordt.