direct naar inhoud van 3.2 Beschrijving plangebied
Plan: Hoofdwinkelcentrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPHWC2011-VG02

3.2 Beschrijving plangebied

Ruimtelijk

Binnen het karakteristieke Oude Dorp van Huizen is in het gebied rond de Oude Kerk en het Oude Raadhuisplein in de loop der jaren een centrumontwikkeling ontstaan. Binnen dit gebied ligt de grootste concentratie aan winkels rond het Oude Raadhuisplein. Dit plein is letterlijk het middelpunt van het centrumgebied en ligt op de kruising van de Kerkstraat en de Voorbaan-Lindenlaan. Samen met de Oude Kerk wordt daarmee de hoofdopzet van het centrum bepaald. De centrumontwikkeling die in de loop van de jaren is ontstaan ging gepaard met een verdichting (aaneen bouwen, hogere bebouwing) van de oorspronkelijke open structuur. Een logische ontwikkeling in het centrum van een dorp. De fijnmazige en amorfe wegenstructuur is daarbij niet veranderd. De belangrijkste verandering was destijds de verandering van de oorspronkelijke meer open en groene brink naar een meer stedelijk plein.

 

Met de ontwikkeling van de Oostermeent, het gebied waar Huizen de groeikerntaak in de jaren '70 - '90 van de vorige eeuw moest oplossen, is ook een discussie gevoerd over waar het belangrijkste winkelcentrum zich zou moeten ontwikkelen. Discussiepunt daarbij was vooral de positie van het centrum van het Oude Dorp tegenover het centrum van de Oostermeent. Uiteindelijk is gekozen voor het belangrijkste centrum, met het accent op de niet-dagelijkse gebruiksgoederen in het Oude Dorp en een wijkwinkelcentrum met vooral de dagelijkse gebruiksgoederen in de Oostermeent. Die keuze heeft in de jaren '90 van de vorige eeuw geleid tot een uitbreiding aan de oostkant van het Oude Raadhuisplein en in het gebied tussen de Kerkstraat, Achterbaan en Middenweg. Eerder had er een dergelijke wat grotere ontwikkeling al plaatsgevonden langs de Kerkstraat-West en de Lindenlaan.

De eigenheid van de oorspronkelijke kern van Huizen zit in de amorfe dorpse structuur: een bochtig stratenpatroon en een losse situering van de veelal individuele gebouwen. Oorsponkelijke kenmerken zijn verder de hagen als erfafscheidingen en de vrijstaande bomen op splitsingen van wegen. Opmerkelijk is verder de overwegende oost-westrichting van de gebouwen, meestal met niet meer dan één laag met een kap. Daarnaast kwamen er in de eerste helft van de vorige eeuw in het Oude Dorp ook wat panden, met twee lagen en een kap. De schaal, maat en losse structuur zijn echter gebleven en kenmerkend voor een agrarisch dorp.

In de loop der jaren zijn er meer wat grotere, aaneengesloten panden in het dorp verschenen en met het gestaag ontwikkelde winkelcentrum is de oorspronkelijk opbouw langzamerhand uit het beeld van het centrum verdwenen en is ook een deel van de eigenheid vervaagd of zelfs verdwenen. Vooral de verbreding van straatprofielen op de hoeken en de min of meer snelle functieverandering in het centrum hebben deels geresulteerd in een gebrek aan karakter en eigen identiteit.

Wat betreft de architectuur is de bebouwing in de winkelstraten van het centrum en het Oude Raadhuisplein een aaneenschakeling van tijdgebonden architectuur, waarbinnen een goede samenhang ontbreekt.

Functioneel

Het plangebied kent een verscheidenheid aan functies. Detailhandel is een van de belangrijkste functies binnen het plangebied, maar ook andere functies die horen bij een dorpscentrum zoals horecavoorzieningen en publiekgerichte dienstverlening komen voor. Voorts wordt er op veel plekken in het plangebied gewoond. In veel gevallen gaat het om een combinatie van detailhandel (begane grond) en wonen (verdieping). Op verschillende plaatsen binnen het plangebied komen echter ook zelfstandige woningen voor. Een concentratie komt voor in het zuidoostelijk deel van het plangebied (Elleboogstraat, Middenweg, Langestraat). De Oude Kerk is een markant punt binnen het plangebied en heeft een maatschappelijke functie. Ook het ouderencentrum aan de Waterstraat vervult een maatschappelijke functie en is als zodanig bestemd.

Tot slot zijn er enkele bedrijfsfuncties in het plangebied aanwezig: het autoservice en -herstelbedrijf aan de Ceintuurbaan en twee bedrijfspanden met uitsluitend een opslagfunctie.