Plan: | Bestemmingsplan Haven en Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPHENB2010-VG01 |
Normstelling en beleid
Volgens artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient in verband met de uitvoerbaarheid van een plan onderzoek te worden verricht naar de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijzigingen dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde nieuwe functie. Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur op schone gronden te worden gerealiseerd. Indien uit het historisch onderzoek wordt geconcludeerd dat op de betreffende locatie sprake is geweest van activiteiten met een verhoogd risico op verontreiniging, dan dient het volledig verkennend bodemonderzoek te worden verricht.
Onderzoek en resultaten
In het deelgebied "Industrieterrein" van de Bodemkwaliteitskaart van de gemeente Huizen (januari 2004) liggen de gemiddelde concentraties voor kwik, PAK en minerale olie in de bovengrond boven de "Achtergrondwaarden 2000" (AW2000). In het verleden zijn deze achtergrondwaarden voor de Nederlandse bodem vastgesteld door op onbelaste terreinen (vaak natuurgebieden) de van nature voorkomende concentraties vast te stellen.
De gemiddelde concentraties in het deelgebied "Industrieterrein" liggen voor minerale olie boven de Maximale Waarden Wonen (MWW) uit de regeling Bodemkwaliteit. Risico's voor de volksgezondheid met betrekking tot minerale olie zijn mogelijk aanwezig indien de aangetroffen minerale olie als lichte oliefractie (ketenlengte C5-C12) aanwezig is. Deze stoffen komen van nature niet voor en zijn over het algemeen te relateren aan een duidelijke (antropogene) puntbron (bijvoorbeeld een ondergrondse tank). Omdat in het Bodembeheerplan en de bijbehorende Bodemkwaliteitskaart van de gemeente Huizen geen onderverdeling is gemaakt naar ketenlengte, is hierover geen eenduidige uitspraak mogelijk.
De sportvelden liggen buiten het stedelijke gebied en vallen buiten het onderzoeksgebied van de vigerende bodemkwaliteitskaart. Voor deze locaties is geen informatie beschikbaar over de gemiddelde bodemkwaliteit. Uit bodemonderzoeken die zijn uitgevoerd op de sportvelden, blijkt dat de bodem ter plaatse van de sportvelden nagenoeg niet of slechts zeer licht (boven achtergrondwaarde) is verontreinigd.
Hieronder worden enkele (grotere) verontreinigingen besproken die in het gebied bekend zijn.
Op het voormalige Lucentterrein is in verband met de verontreiniging met vluchtigeorganochloorverbindingen (VOCL's) in het diepe grondwater, een saneringsplan opgesteld. Het plan is gericht op het verwijderen van de belangrijkste verontreinigingsbronnen en het wegnemen van milieuhygiënische belemmeringen bij het realiseren van de geplande Lidl-vestiging op het noordoostelijke terreindeel. Hiertoe is onder meer een olieverontreiniging van beperkte omvang in de grond verwijderd. Voor de sanering van de pluim in het diepe grondwater is een saneringsonderzoek uitgevoerd, een saneringsplan is in voorbereiding. Bij de verdere ontwikkeling van het Lucentterrein en de directe omgeving dient rekening te worden gehouden met de aanwezige verontreinigingen en saneringsplannen.
Op de bedrijfslocatie van BNI zijn diverse bodemverontreinigingen van de grond en het grondwater aangetroffen. Voor de verontreinigingen is een raamsaneringsplan goedgekeurd door de provincie Noord-Holland. Enkele verontreinigingen zijn inmiddels gesaneerd. De grond en het grondwater zijn plaatselijk nog sterk verontreinigd. De mogelijke verspreiding van de grondwaterkwaliteit wordt (jaarlijks) gemonitoord.
In het noordelijk deel van het plangebied, tussen de Havenstraat en de IJsselmeerstraat, zijn enkele verontreinigingen aangetroffen met zware metalen, asbest, minerale olie en aromatische verbindingen. De verontreinigingen veroorzaken bij het huidige gebruik geen gezondheidsrisico's. Bij functiewijziging moeten diverse verontreinigingen worden gesaneerd.
Ter hoogte van de Fabrieksweg 4 is een verontreiniging van het grondwater aanwezig. Het gaat om een verontreiniging met oplosmiddelen die volledig is afgeperkt. Er is hier geen sprake van een ernstige verontreiniging in de zin van de Wet bodembescherming. Met de verontreiniging dient wel rekening te worden gehouden bij een eventuele herontwikkeling.
Op de Ambachtsweg 7 is een ernstige bodemverontreiniging aangetroffen met aromatische en gechloreerde koolwaterstoffen. De risico's voor verspreiding naar omliggende terreinen is gering. Voor deze locatie geldt dat er een sanering moet worden uitgevoerd voordat nieuwe functies kunnen worden ontwikkeld.
Gezien de historische activiteiten op het industrieterrein is de kans aanwezig dat op de niet onderzochte locaties bodemverontreinigingen aanwezig zijn. Bij verkoop van de grond of bij het verlenen van omgevingsvergunningen zullen eventuele verontreinigingen aan het licht komen. In principe dient bij sanering de bodem geschikt te worden gemaakt voor het toekomstig gebruik. De maximale waarde voor de betreffende bodemfunctieklasse, zoals deze is vastgelegd op de bodemfunctieklassekaart van de gemeente Huizen, dient in principe als terugsaneerwaarde.
Conclusie
Het voorliggende plan is grotendeels consoliderend. De ontwikkeling van woningbouw aan de Oude Haven (2e en 3e fase) wordt door middel van een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt. Ten behoeve van het wijzigingsplan zal het aspect bodemkwaliteit nader moeten worden onderbouwd. Uit de verdere resultaten van uitgevoerde bodemonderzoeken en de analyse daarvan door de gemeente Huizen wordt geconcludeerd dat de bodemkwaliteit de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de hoeft te staan.