Plan: | Bestemmingsplan Haven en Bedrijventerreinen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPHENB2010-VG01 |
Op basis van ruimtelijke structuur en de verschillende voorkomende functies kan het plangebied onderverdeeld worden in verschillende deelgebieden. De verschillende deelgebieden worden hieronder beschreven en zijn weergegeven in figuur 3.3.
Oude Havengebied
Het Oude Havengebied ligt aan de westzijde van de oude insteekhaven. Oorspronkelijk stonden hier de kalkovens en diverse visrokerijen. Later kwamen hier andere bedrijven voor in de plaats, waaronder het indoorkartcentrum van Coronel en aannemersbedrijven die zich in de oude bedrijfsbebouwing aan de Havenstraat vestigden. De Havenstraat was en is de belangrijkste ontsluitingsweg van de Oude Haven naar het oude dorp. Momenteel wordt dit gebied ontwikkeld naar een gebied met wonen in combinatie met toeristisch-recreatieve voorzieningen. Aan de zuidzijde van het gebied is inmiddels een gevarieerde woonbuurt gebouwd. De kop van de woonbuurt bestaat uit appartementengebouwen aan het water. De bebouwing heeft door de parcellering en het materiaal- en kleurgebruik een divers, individueel en authentiek karakter. De bouwhoogte varieert van vier tot zes bouwlagen afwisselend met of zonder kap. De daarachter gelegen bebouwing bestaat uit geschakelde woningen met hetzelfde karakter als de appartementengebouwen. Aan de voorzijde is een waterpartij gerealiseerd die verbonden is met de Oude Haven. Aan de Havenstraat is in de oude hangen (visrokerij) een restaurant gevestigd. Aan de ingang van de Oude Haven zijn de oude schoorstenen van de kalkovens terug opgebouwd en gecombineerd met een restaurant. Verder is op de kop van de haven het Nautisch Kwartier Huizen ontwikkeld (voor verdere beschrijving zie paragraaf 3.4).
Bedrijventerrein 't Plaveen
Het bedrijventerrein 't Plaveen heeft een orthogonaal stratenpatroon dat in het verlengde van de Oude Haven ligt. Evenwijdig aan de Havenstraat is de Ambachtsweg gelegen die de belangrijkste ontsluitingsweg vormt. De bedrijven die gevestigd zijn op het bedrijventerrein variëren van industriële bedrijven zoals BNI (en voorheen ook Lucent) tot een autoboulevard aan de Ambachtsweg en andere grootschalige detailhandel aan de Eemlandweg. Daarnaast komen er ook enkele zelfstandige kantoren voor, met name langs de Bestevaer. Ook de bebouwing is divers: de industriële bebouwing van BNI stamt gedeeltelijk nog uit het begin van de 20e eeuw (baksteen), terwijl aan de ambachtsweg voornamelijk simpele functionele loodsen en showrooms van één bouwlaag voorkomen. De (voormalige) krachtcentrale van BNI is weliswaar geen monument, maar heeft zeker cultuurhistorische waarde.
Gooierhoofd
De woonbuurt Gooierhoofd vormt een eilandje tussen de nieuwe jachthaven en het bedrijventerrein 't Plaveen. De woonbuurt is eind jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd. Het stratenpatroon is orthogonaal van opzet en de bebouwing bestaat voornamelijk uit rijwoningen van twee bouwlagen met een kap. De wijk wordt in het zuiden van het bedrijventerrein gescheiden door een bedrijfsverzamelgebouw met kleine (dienstverlenende) bedrijven. Aan de noord- en westzijde wordt de wijk afgeschermd door appartementengebouwen van drie tot vier bouwlagen. Op de begane grond van het appartementengebouw aan de noordzijde, grenzend aan de jachthaven, zijn enkele andere functies gevestigd, waaronder een kinderdagverblijf en een restaurant. Dit appartementengebouw vangt tevens het aanwezige hoogteverschil op tussen de hoger gelegen kade en de achtergelegen woonwijk.
Landtong en hotel Newport
Op de landtong ten noorden van het woongebied staan drie appartementengebouwen en het hotel Newport. De appartementengebouwen staan vrij op de landtong (zonder erfscheiding) en bestaan uit een plint met bergingen met daarop vier bouwlagen en een kap. Het hotel is gelegen in het noordelijk deel van de landtong en bestaat uit een piramideachtige bouwmassa van circa 8 bouwlagen. Voor het overige bestaat de landtong uit een groen gebied met wandel- en fietspaden dat recreatief wordt gebruikt.
Haven, jachthaven en watersport
In het noordelijk gedeelte van het bedrijventerrein 't Plaveen (ten zuiden van de jachthaven) zijn meer aan de jachthaven en het water gerelateerde bedrijven aanwezig zoals een botenopslag/werf, een gebouw voor de havenmeester en een clubhuis van een watersportvereniging.
Voor het overige bestaat het deelgebied voornamelijk uit water met daaraan gerelateerde havenfuncties en toeristisch-recreatieve functies. Aan de westzijde van het plangebied is er sprake van een oeverfunctie met landschappelijke waarden. Het middengebied bestaat uit de haven die aansluit op de Oude Haven. Tot dit gebied behoren ook enkele openbare ruimten, zoals parkeervoorzieningen. Het oostelijk deel dat aan de oostzijde aansluit op de landtong en aan de zuidzijde grenst aan de woonbuurt het Gooierhoofd, bestaat uit een grote jachthaven. De gemeentelijke jachthaven is recent nog uitgebreid met circa 200 ligplaatsen.
Recreatiegebied Wolfskamer
Het recreatiegebied Wolfskamer ligt ten oosten van het bedrijventerrein 't Plaveen. Het recreatiegebied Wolfskamer vormt een groene schakel tussen het buitengebied van de Naarder Eng, de Gooimeerkust en het Oude Havengebied. In het zuiden liggen de sportvelden. Aan de oostzijde van het gebied zijn een een skibaan en een discotheek aanwezig. Inmiddels is ook de Mulock Houwerschool gebouwd in het oostelijk deel van de Wolfskamer. Daar zal ook nog een nieuwe sporthal samen met het nieuwe clubgebouw van SV Huizen worden gebouwd.
Tussen de sportvelden en het Gooimeer ligt een landschappelijk waardevolle bosachtige strook met wandelpaden. Het meest noordelijk deel van deze strook grenst aan een beschermd natuurgebied. In het noorden van het gebied ligt achter een brede groenrand een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie).