direct naar inhoud van 2.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Haven en Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPHENB2010-VG01

2.5 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Haven van het Gooi (2011)

In de structuurvisie is het ruimtelijke beleid van de gemeente voor de middellange termijn (10–20 jaar) vastgelegd. Anders dan in bestemmingsplannen is in een structuurvisie het beleid voor de gehele gemeente vastgelegd en anders dan de individuele zogenaamde sectorale nota’s (zoals bijvoorbeeld het verkeerscirculatieplan) geeft de structuurvisie een integrale ruimtelijke visie voor de gehele gemeente.

De structuurvisie is een onderlegger voor de actualisering van bestemmingsplannen en een afwegingskader bij aanvragen voor afwijking van de bestemmingsplanregels. Een projectenlijst maakt onderdeel uit van de structuurvisie; de projecten die het belangrijkste zijn voor de ruimtelijke structuur van de gemeente heten in de structuurvisie sleutelprojecten.

De structuurvisie richt zich vooral op de kustzone van Huizen met de (jacht)havens, op het centrum van het Oude Dorp en op twee verbindingen. Dat betreft de verbinding tussen het centrum van het Oude Dorp en het havengebied en de verbinding tussen het gemeentehuis en het centrum van de Oostermeent, de zogenoemde sociaaleconomische as. Voor de kustzone en die twee verbindingen ontwikkelt de gemeente verdere visies en plannen

De ontwikkelingen die met dit bestemmingsplan worden bevestigd (onder andere eerste fase Oude Haven, Nautisch Kwartier) danwel mogelijk worden gemaakt (tweede en derde fase Oude Haven, transformatie Lucentterrein, functieverruiming langs de Havenstraat) passen binnen de gemeentelijke structuurvisie.

Toekomstvisie Huizen (2007)

In die toekomstvisie 'een levendig dorp aan het water' wordt onder andere gepleit voor:

  • een levendige gemeenschap voor alle leeftijdscategorieën;
  • een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de kust; daarbij gaat het vooral om het gebied bij de jachthavens en het Nautisch Kwartier Huizen;
  • het op peil brengen en houden van een bij Huizen passend niveau van detailhandel;
  • uitbreiden van kwalitatieve dagrecreatie en verblijf (leisure);
  • watergebonden (strand)recreatie, watersport en passende benutting van de kuststrook, onder meer door de realisering van het Nautisch Kwartier Huizen;
  • ontwikkelen van een attractieve verbinding tussen de havens en het centrum.

Binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan is rekening gehouden met een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van de kust en het versterken van de verbinding tussen het centrum en de haven met name door middel van het verankeren van enkele concrete ontwikkelingen (zie hoofdstuk 3).

Nota toerisme en recreatie Huizen (2008)

Deze nota is een nadere uitwerking van de Toekomstvisie. In het actieprogramma staan twee projecten die betrekking hebben op het plangebied.

Logistieke verbinding tussen haven en oude dorp

De afstand tussen de haven en het centrum is te ver om te voet te kunnen afleggen. Het is daarom voor bezoekers niet interessant om beide gebieden te bezoeken. Er zal daarom gekeken moeten worden naar mogelijkheden om deze drempel te verlagen en bezoekers van de haven te verleiden om naar het centrum te gaan en andersom. De gemakkelijkste manier om dit te bereiken is omvormen van vervoer tussen de beide gebieden aan te leggen.

Havenbezoekers verleiden om naar het centrum te gaan

Behalve de twee toeristische trekpleisters fysiek met elkaar te verbinden, kunnen mensen die in de haven aankomen worden gestimuleerd om van het toeristisch-recreatieve aanbod elders in de gemeente gebruik te maken.

Binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan is rekening gehouden met het versterken van de verbinding tussen het centrum en de haven met name door middel van het verankeren van enkele concrete ontwikkelingen (zie hoofdstuk 3).

Groenstructuurplan

Binnen de gemeente Huizen is een groenstructuurplan opgesteld waarbij de volgende hoofddoelstelling is gehanteerd: 'vastlegging groene hoofdstructuur voor behoud, herstel, ontwikkeling en verbetering van de stedelijke groenvoorziening'. Een herziening van het groenstructuurplan is overigens in voorbereiding.

In het huidige groenstructuurplan zijn de volgende afgeleide doelstellingen geformuleerd:

  • visie op inrichting en beheer;
  • basisplan voor uitwerking beheerplannen;
  • uitwerking boomstructuurplan per buurt;
  • uitgifte/verkoop niet structureel groen en/of herbestemming;
  • basisplan voor (groen)renovaties openbare ruimte.

Op basis van deze uitgangspunten/doelstellingen is het groen in de gemeente Huizen in kaart gebracht. Er is een onderverdeling gemaakt in groen op stedelijk, wijk-, buurt- en blok/woningniveau. Per categorie is het groen onderverdeeld in structureel groen en 'overig' groen.

In het bestemmingsplan is het structurele groen, zoals weergegeven in het Groenstructuurplan, als Groen bestemd. Een nieuw groenstructuurplan is in voorbereiding.

Welstandsnota (Concept 2012)

De conceptwelstandsnota 2012 vervangt de welstandsnota van 2009. In deze nota is het welstandsbeleid van de gemeente Huizen vastgelegd. De inmenging van de lokale overheid is met de komst van deze nieuwe nota aanmerkelijk beperkt. De invloed van de nota beperkt zicht tot de invals- en hoofdwegen, het oude dorp en de centrumgebieden.

Het welstandstoezicht is in geheel Huizen wel gebleven voor de monumenten, erfafscheidingen, dakkapellen, dakhuisjes en reclame.

  • Binnen het plangebied vallen de Bestevaer, het Lucentterrein, de Havenstraat en het Oude Havengebied binnen de bijzondere welstandsgebieden. De overige gebieden, dus het woongebied Gooierhoofd, de bedrijventerreinen en het gebied Wolfskamer zijn welstandsvrij.

Zie verder figuur 2.1

afbeelding "i_NL.IMRO.0406.BPHENB2010-VG01_0002.jpg"

Figuur 2.1 Welstandsgebieden

Voor de bijzondere welstandsgebieden is op basis van een korte beschrijving de waardering voor het gebied geformuleerd. Dit is voor die gebieden de grondslag voor het welstandsbeleid, daarbij worden tevens de hoofdpunten voor de beoordeling genoemd.

In het bestemmingsplan is bij de nieuwe ontwikkelingen daar waar mogelijk rekening gehouden met de Welstandsnota. Voor het overige vindt toetsing plaats via de welstandtoets.

Klimaatbeleid

De gemeente Huizen voert een voorlopend klimaatbeleid. Om die reden worden ruimtelijke ontwikkelingen beoordeeld op energieaspecten. Hierbij hanteert de gemeente Huizen een voorkeursvolgorde bij het beoordelen van bouwplannen, die met privaatrechtelijke medewerking van de gemeente worden ontwikkeld.

Wat betreft het niveau van de ruimtelijke ordening luidt de volgorde als volgt:

  • 1. het verminderen van de vraag naar energie; hierbij moet worden gedacht aan compact bouwen, zongerichte verkaveling en zongericht bouwen;
  • 2. gebruik van duurzame energiebronnen; ruimtelijke consequenties zijn hier bijvoorbeeld de benodigde oriëntatie en hellingshoeken van daken in verband met plaatsing van PV-panelen en zonneboilers;
  • 3. het inzetten van energie-efficiënte technieken; ruimtelijke consequenties zijn hier bijvoorbeeld benodigde bodemopslagcapaciteit bij warmte/koudeopslag.

In het bestemmingsplan is bij de nieuwe ontwikkelingen daar waar mogelijk rekening gehouden met het klimaatbeleid. Voor het overige vindt toetsing plaats aan de hand van concrete bouwplannen.