direct naar inhoud van 2.4 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Haven en Bedrijventerreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPHENB2010-VG01

2.4 Provinciaal en regionaal beleid

Structuurvisie Noord-Holland (2010)

De provincie Noord-Holland heeft in het kader van de nieuwe Wro een structuurvisie opgesteld voor de gehele provincie. De structuurvisie is op 16 februari 2010 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Op 22 juni 2010 is de structuurvisie door Provinciale Staten vastgesteld. In de structuurvisie Noord-Holland 2040 vormen drie hoofdbelangen gezamenlijk de ruimtelijke hoofddoelstelling van de provincie.

  • 1. Ruimtelijke kwaliteit: hiervoor wordt vooral gefocust op behoud en ontwikkeling van Noord-Hollandse cultuurlandschappen, natuurgebieden en groen om de stad.
  • 2. Duurzaam ruimtegebruik: waarbij milieukwaliteiten, behoud en ontwikkeling van verkeers- en vervoersnetwerken, voldoende en op de behoefte aansluitende huisvesting en voldoende en gedifferentieerde ruimte voor landbouw, visserij en andere economische activiteiten een belangrijke rol spelen.
  • 3. Klimaatbestendigheid: voor voldoende bescherming tegen overstroming en wateroverlast, schoon drink, grond- en oppervlaktewater en ruimte voor het opwekken van duurzame energie.

Door globalisering, klimaatveranderingen en demografische veranderingen kiest de provincie ervoor om mee te veranderen waar nodig, maar vooral ook om bestaande kwaliteiten verder te ontwikkelen. Door te kiezen voor hoogstedelijke milieus en beperkte uitleg van bedrijventerreinen, houdt de provincie het landelijke gebied open en dichtbij. Door voorzichtig om te gaan met uitleg buiten bestaande kernen speelt ze in op de bevolkingskrimp op langere termijn. Door in te zetten op het op eigen grondgebied realiseren van duurzame energie draagt ze actief bij aan de CO2-reductie. Door versterking van de waterkeringen en het aanleggen van calamiteitenbergingen houden ze de voeten droog. En door het landelijk gebied te ontwikkelen vanuit de kenmerken van Noord-Hollandse landschappen en de bodemfysieke kwaliteiten, blijft de provincie bijzonder aantrekkelijk om in te wonen, in te werken en om te bezoeken.

De provincie Noord-Holland draagt bij aan het realiseren van voldoende en passende huisvesting (woningtype) op de best mogelijke plek (woonmilieu) voor huidige en toekomstige bewoners van Noord-Holland. De provincie Noord-Holland stelt hiervoor een provinciale woonvisie op welke het kader biedt voor de door de regio's op te stellen regionale actieprogramma's. In de regionale actieprogramma's wordt het woningbouwprogramma zowel kwalitatief als kwantitatief uitgewerkt. Uitgangspunt is om deze woningvraag zoveel mogelijk te realiseren binnen het Bestaand Bebouwd Gebied. Dit uitgangspunt bevestigt in positieve zin de beoogde ontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande vernieuwing binnen dit bestemmingsplan. Verder is de structuurvisie op een te hoog abstractieniveau om hiermee rekening te kunnen houden.

Provinciale ruimtelijke verordening (2009)

De Provinciale ruimtelijke verordening (Prv) schrijft voor waaraan bestemmingsplannen, projectbesluiten en beheersverordeningen moeten voldoen. Hierdoor heeft de provincie meer invloed op de ruimtelijke ordening in Noord-Holland.

Provinciale Staten hebben de Prv van Noord-Holland op 15 december 2008 vastgesteld. Op 1 januari 2009 is de verordening in werking getreden. De regels van de Prv vloeien voort uit de bestaande streekplannen Noord-Holland Zuid en Noord.

Er is sprake van een hoofdzakelijk consoliderend bestemmingsplan voor een bestaand gebied. Op enkele locaties is sprake van ontwikkelingen. Het betreft ontwikkelingen binnen bestaand bebouwd gebied die passen binnen de Prv.

Regio Gooi en Vecht: Innovatieve verbinding in de Noordvleugel en Visie Werklandschappen Gooi en Vechtstreek (2007)

De gemeenten in de Gooi en Vechtstreek zijn actief om de regionale samenwerking te versterken. In 2007 is hiertoe onder meer de visie 'Regio Gooi en Vecht: Innovatieve verbinding in de Noordvleugel' opgesteld. Deze visie zet in op het creëren van een regio die economisch dynamisch en innovatief is. Het versterken van de regionale economisch sterke sectoren moet daarbij een substantiële bijdrage leveren aan het ontwikkelingsperspectief van de Noordvleugel en Nederland. Om dit te bereiken zet de regio vooral in op het gebied van multimedia, zorg en welzijn en toerisme en recreatie.

Bovenstaande doelstelling en ambitie zijn verder uitgewerkt in de Visie Werklandschappen Gooi- en Vechtstreek. De visie werklandschappen geeft een duidelijk overzicht van de situatie op de bedrijventerreinenmarkt in de Gooi en Vechtstreek. Duidelijk is dat:

  • het bedrijventerreinenaanbod sterk onder druk staat: er zijn weinig nieuwe bedrijvenlocaties beschikbaar;
  • de herstructureringsopgave omvangrijk en kostbaar is;
  • de noodzaak om bestaande locaties goed te benutten groot is.

Concreet komt de visie neer op het volgende:

  • aanleg van 40 tot 50 ha aan nieuw bedrijventerrein;
  • herstructurering van circa 200 ha bedrijventerrein, waarbij nieuwe ruimte moet ontstaan voor economische activiteiten op bestaande locaties;
  • het verkleuren van circa 70 ha bedrijventerrein naar een andere functie, veelal wonen;
  • ruimte maken voor economische activiteiten waar de regio op in zet (multimedia, zorg en welzijn en toerisme en recreatie).

Per bedrijventerrein geeft de visie aan wat de ontwikkelingsrichting is. Op bedrijventerrein 't Plaveen is bovenstaande beleidsinzet van toepassing.

Regionaal bedrijventerreinfonds met transformatierechten (2009)

Om de (problemen en kansen op de) bedrijventerreinenmarkt in de Gooi en Vechtstreek aan te pakken, is in de visie een intergemeentelijk samenwerkingsmodel geformuleerd: een Regionaal Fonds met Transformatierechten.

Uitgangspunt is dat de negen regiogemeenten streven naar behoud van de op dit moment bestaande bedrijventerreinen in de regio. Transformatie van bestaand bedrijventerrein wordt zoveel mogelijk afgeremd dan wel gecompenseerd. Zo moet ook de herstructurering van terreinen een impuls krijgen.

Werking van het fonds in het kort

De 9 regiogemeenten behouden de bedrijfsbestemming van de huidige bedrijventerreinen.

Transformeert een locatie (deels) dan:

  • wordt de bedrijfsruimte binnen de gemeente gecompenseerd met bedrijfsruimte; óf
  • stort de gemeente een bedrag per ha in het regionaal fonds om andere bedrijventerreinen op te knappen.

Transformatie van een locatie betekent: een bestemmingsplanwijziging waarbij de bedrijfsbestemming (bedrijfsruimte) plaats maakt voor een andere functie (meestal wonen).

Bedrijventerrein 't Plaveen, met uitzondering van de locatie Lucent, een deel van de Havenstraat en het Oude Havengebied, valt onder de criteria van het bedrijventerreinenfonds met transformatierechten. Locatie Lucent met een oppervlakte van 6 ha wordt ontwikkeld door een ontwikkelaar in nauwe samenwerking met de gemeente. Er wordt sterk ingezet op het behoud van bedrijfsruimte. Dit mogelijkerwijs in combinatie met woon en/of woon-werkunits aan de randen van het terrein; het terrein van BN International (BNI) blijft in de huidige staat, met dien verstande dat in een strook langs de Havenstraat functieverruiming mogelijk wordt gemaakt. BNI wil graag in Huizen blijven en gaat investeren in eigen terrein.

Regionale woonvisie Gooi en Vechtstreek (2008)

De negen gemeenten uit het gewest Gooi en Vechtstreek, vertegenwoordigd in de Regionale Volkshuisvestingscommissie, hebben samen een Regionale Woonvisie opgesteld.

In de woonvisie wordt het gezamenlijke toekomstbeeld voor de regio voor de komende jaren geschetst.

Kernambities

  • 1. Een economisch en sociaal vitale regio, ook op de lange termijn.
  • 2. Meer beweging en meer keuze op de woningmarkt in het algemeen en meer kansen voor mensen die het lastig hebben op de woningmarkt, in concreto jongeren, jonge gezinnen en ouderen die zorg nodig hebben.
  • 3. Diversiteit aan woonmilieus in de regio behouden en versterken met behoud van het groene karakter.
  • 4. De Gooi en Vechtstreek onderscheidt zich als regio waar ruimte is voor het zoeken naar en uitvoeren van vernieuwende oplossingen op het gebied van wonen.

Er zijn drie strategieën onderscheiden die de regio in gaat zetten om deze ambities te verwezenlijken:

  • 1. focus op mensen met minder kansen op de woningmarkt, met name jongeren, jonge gezinnen van 30-45 jaar, en mensen die wonen met zorg combineren;
  • 2. creëren van een gedifferentieerder woonaanbod door het stimuleren van dynamiek op de woningmarkt, zowel door innovatief bouwen en herstructureren, als door het optimaliseren van de mogelijkheden die de bestaande voorraad biedt;
  • 3. inzet van vernieuwende en creatieve instrumenten en ideeën.