direct naar inhoud van 3.4 Functionele structuur
Plan: Buitenwijken
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0406.BPBUITENWK2012-VG01

3.4 Functionele structuur

In deze paragraaf is de functionele structuur van het plangebied beschreven. De verschillende aanwezige functies worden beschreven.

3.4.1 Wonen

De voornaamste functie in het plangebied is wonen. Het betreft veelal vrijstaande woningen in een dure prijsklasse.

3.4.2 Maatschappelijke voorzieningen

Het Blindeninstituut (Koninklijke Visio) aan de Amersfoortsestraatweg vormt een groot complex bestaande uit het bestuursbureau van Koninklijke Visio, een onderwijsvoorziening en woonfaciliteiten voor cliënten.

Het ontwerp van het hoofdgebouw is traditionalistisch en vertoont karakteristieke elementen als een geschulpte topgevel, een dakruiter en siermetselwerk in geveltoppen. Het exterieur van de gebouwen is grotendeels nog in originele staat.

Het revalidatiecentrum 'De Trappenberg' aan de Crailoseweg biedt poliklinische en klinische revalidatie-zorg aan volwassenen, jongeren en kinderen. Naast het revalidatiecentrum biedt de locatie ruimte aan de met het revalidatiecentrum verbonden Mytylschool, een kinderdagverblijf en een logeerhuis voor mensen met een beperking.

3.4.3 Kantoren

In het plangebied zijn kantoren gesitueerd op het landgoed Oud Bussem en in de hofstede Oud Bussem, beide gelegen aan de Flevolaan.

3.4.4 Camping

De recreatieve voorzieningen in het plangebied bestaan hoofdzakelijk uit de camping 'De Woensberg' en de in het plangebied aanwezige wandel- en fietspaden. De camping 'De Woensberg' ligt deels in Blaricum. Op de gronden van de camping zijn enkele recreatiewoningen en trekkershutten aanwezig. De aanwezige wandelpaden zijn voornamelijk gelegen in het natuurgebied de Warandebergen.

3.4.5 Steenfabriek en Puinbrekerij

Op de gronden nabij de Blaricummerstraat is een (kalk)steenfabriek met een puinbrekerij aanwezig. Op deze locatie worden bouwmaterialen geproduceerd.

3.4.6 Kwekerij

Verder is er een kwekerij aanwezig voor planten en bomen aan de Naarderstraat. De kwekerij ligt vlakbij het landgoed 'De Limieten'.

3.4.7 Water

In het plangebied is een historische waterloop aanwezig ter plaatse van het landgoed (de Limieten) langs de Naarderstraat nabij de gemeentegrens.

3.4.8 Natuur en groenstructuur

Het plangebied is omgeven door natuur. De meeste natuurgebieden liggen echter buiten het plangebied. De gemeente Huizen kent verschillende natuurgebieden zoals de Limitische heide, het Gooimeer, de Nieuwe Bussumerheide, de Bikbergen, het IJzeren veld, de Vliegheide en de Tafelbergheide. Voor de meeste natuurgebieden in de gemeente vigeert Bestemmingsplan Natuurgebieden.

Het plangebied Buitenwijken is gelegen tussen deze natuurgebieden wat in hoge mate de ruimtelijke kwaliteit bepaalt. Rondom en deels in het plangebied is voorts sprake van gebieden die behoren tot de Ecologische Hoofdstructuur. De Warandebergen in het oosten van het gebied Huizerhoogt behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur. In het plangebied is verder een klein deel van het bosgebied Bikbergen gelegen. Bikbergen is samen met Crailo en het IJzeren Veld één van de grotere aaneengesloten Gooise bossen. Kenmerkend zijn de oude akkers en het idyllische hollewegje op de overgang van Bikbergen naar Crailo. Het bos zelf is vrij jong, omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel oude bomen in de haarden van de bevolking verdwenen. Alleen de oude beukenlanen dateren nog van begin 1800. Het bosgebied Bikbergen behoort ook tot de Ecologische Hoofdstructuur.

In het plangebied zijn voorts substantiële groenplekken aanwezig die functioneren als groene verbindingszones tussen de bebouwingszones. De groenstructuur wordt mede bepaald door het aanwezige particuliere groen en het groene karakter van de wegprofielen.

3.4.9 Verkeer

Huizen ligt tussen de A27 en A1. De Crailose weg, de Nieuwe Bussummerweg, en de Naarderstraat verbinden de radiale uitvalswegen Huizen met Bussum en Naarden. De Blaricummerstraat vormt de verbinding met de gemeente Blaricum. Deze wegen worden onderling verbonden door dwars daarop aansluitende wegen, die veel minder een verkeerskarakter hebben.

De wegen in het buitengebied kunnen worden aangemerkt als kenmerkende wegen. Zoals beschreven is de laanbeplanting van de Nieuwe Bussummerweg en de Naarderstraat vanwege de ouderdom en gaafheid waardevol. Veel andere wegen in het plangebied hebben een karakteristiek beeld. Dit komt doordat de wegen historisch gezien weinig verandering hebben ondergaan. Vooral de ligging in het landschap, de bomen en de onderverdeling bepalen het karakter van het profiel.