Plan: | Buitenwijken |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0406.BPBUITENWK2012-VG01 |
De kavels in het plangebied variëren van relatief klein (± 300 m²) tot zeer groot (> 1 ha). Veel woningen in het plangebied zijn vrijstaand gebouwd en zijn omringd door een eigen erf. In het plangebied komen in mindere mate twee-onder-één-kapwoningen voor.
Naast de voorname villa's die vanaf circa 1900 vooral aan de westelijke rand van de gemeente verrezen moet gewezen worden op het grote aantal landhuizen (villa's) en dubbele woonhuizen die met name tussen 1920 en 1935 langs de uitvalswegen zijn gebouwd. Zij werden gebouwd voor een andere bevolkingsgroep dan de eerste grote villa's en gaven de buitenwijken van Huizen een meer forensistisch aanzien. De kwaliteit van de woningen is over het algemeen genomen hoog. Qua verschijningsvorm worden zij gekenmerkt door een samengaan van Amsterdams School elementen met invloeden uit de Gooise villabouw. Daaruit is een eigen mengvorm ontstaan, waarin Huizen zich van de omringende dorpen onderscheidt. Zeer bijzonder in het plangebied is het grote aantal houten villa's, waaronder enkele met Noorse/Finse invloeden en andere villa's die typisch de chaletbouw in hout vertegenwoordigen. Het plangebied is te onderscheiden in een vijftal gebieden met elk een andere uitstraling, historie, en opbouw. In het plangebied is een aantal deelgebieden te onderscheiden (zie figuur 3.2). Op de verschillende deelgebieden wordt hierna ingegaan.
Figuur 3.2: Ligging van de vijf gebieden
Rondom de Stukkenlaan bevindt zich een villapark. In dit villaparkgebied komen villa's en dubbele woningen voor, die architectonisch waardevol zijn. De oorspronkelijke verkavelingstructuur is nog aanwezig. Langs de wegen zoals de Naarderstraat, de Nieuwe Bussummerweg en de Valkeveenselaan is laanbeplanting (beuken en eiken) aanwezig. Deze laanbeplanting is door haar ouderdom en gaafheid waardevol. De Valkeveenselaan heeft een dubbele bomenrij aan weerszijden van de weg, hetgeen een monumentaal beeld oplevert.
In de jaren '70 is een bouwstrook voor de bouw van vier woningen langs de oprijlaan van het landgoed 'de Limieten' langs de Naarderstraat gesitueerd. Hierbij is dezelfde openheid gehanteerd als bij de overige villakavels in de omgeving. De totale stedenbouwkundige opzet wordt gekenmerkt door een bosrijk gebied waarin grote kavels met relatief grote villa's zijn gerealiseerd. De tuingebieden bieden openheid in het bos. Ondanks de flinke afstand van de bebouwing tot de openbare weg, is de belevingswaarde vanaf de weg duidelijk aanwezig. De markante situering van het voormalig tolhuis langs de Naarderstraat vormt een duidelijke stedenbouwkundige overgang van de buitenwijken naar het open heide landschap. Dit geeft een bijzonder landschappelijk element.
Het gebied ter plaatse van de aansluiting Nieuwe Bussummerweg - Oud Bussummerweg en langs de Patrijslaan, is een kleinschalig woongebied. Het wordt gekarakteriseerd door lintbebouwing en open bebouwing. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw zijn de laatste kavels ingevuld. De sterk afwisselende voorgevelrooilijn langs de Nieuwe Bussummerweg levert een merkwaardig en redelijk uniek beeld op ten opzichte van de lintbebouwing aan de andere zijde van de weg. Er is in dit woongebied sprake van een sterk wisselend architectuurbeeld.
Het woongebied langs de Bikbergerweg maakt onderdeel uit van een uitbreidingsplan dat in 1931 ontwikkeld werd. De Centrale Schoonheidscommissie van destijds had veel moeite met de planvorming van de uitbreiding. Er mochten volgens de commissie alleen buitenplaatsen of villa's worden gerealiseerd. Uiteindelijk is een plan ontwikkeld dat stedenbouwkundig een vrij aaneengesloten bebouwingsbeeld heeft en dat qua ruimtevorming gedifferentieerd oogt. De architectuur in dit gebied is afwisselend qua vorm en maatvoering. De woningen in het gebied zijn uitgevoerd als vrijstaande of dubbele woningen. Het totaalbeeld levert een situatie op die goed aansluit bij zowel het open landschap aan de ene zijde als het bosgebied aan de andere zijde. Om de openheid te garanderen zijn de mogelijkheden van zijuitbouwen beperkt gehouden. In het gebied is verder sprake van kantoorbestemmingen in cultuurhistorisch waardevolle objecten. Deze kantoren hebben in de huidige regeling de bestemming kantoor. Het betreft de hofstede Oud Bussem en het landgoed Oud Bussem. De voormalige modelboerderij is gelegen in een bosgebied. Door de symmetrische opzet van het hoofdgebouw heeft de architectuur een monumentaal karakter. Bij de stedenbouwkundige opzet is uitgegaan van een formele bebouwingsstructuur die door toepassing van lage goothoogten een sfeerbeeld oplevert van een combinatie van landhuis-boerderij. Bij het landgoed Oud Bussem is een historisch ogend landhuis aanwezig. Dit gebied ligt eveneens in een bosrijke omgeving waarin nog restanten van een formele laanstructuur aanwezig zijn.
Rondom het landgoed Crailo bevinden zich grote kavels met vrijstaande woningen. Naast de formele elementen zijn er toegevoegde organische elementen. Zoals bij de Sparrenlaan. Het gebied heeft een bosrijk karakter waarin bebouwing en wegen zijn uitgespaard. Ondanks de grote afstand van de bebouwing tot de openbare weg is de belevingswaarde van het gebied duidelijk aanwezig. De bebouwingsobjecten zijn qua architectuur sterk wisselend van karakter. De omgeving van het landhuis Oud Crailo is cultuurhistorisch waardvol gebied omdat hier nog enkele historische structuurelementen aanwezig zijn. Het gaat daarbij om de historische laanbeplanting. Het terrein van het blindeninstituut (Koninklijke Visio) is bebouwd met een complex van gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. De bebouwingsstructuur heeft een formele opzet. Langs de Crailoseweg is een revalidatiecentrum (De Trappenberg) gelegen. Het complex is gelegen in een bosrijke omgeving en heeft een groot open tuingebied.
Het Huizerhoogt is een heuveltop, die op de grens van de gemeenten Huizen en Blaricum ligt. De oude verbindingsweg tussen Huizen en Blaricum liep om de hoogte heen, via het tracé van de Oude Blaricummerweg en de Oude Huizerweg. In 1834 werd een rechte weg aangelegd, de Blaricummerstraat en de Huizerweg.
Het Huizerhoogt is een zelfstandig bebouwingscluster ter plaatse van de gemeentegrens met Blaricum. De bebouwingsstructuur is duidelijk ontwikkeld vanuit de Blaricummerstraat. Het is kleinschalig van opzet en kent een sterke verscheidenheid aan bebouwingsvormen. In dit gebied bevinden zich ook het terrein van de kalkzandsteenfabriek (Xella Kalkzandsteenfabriek Rijsbergen BV) en de puinbrekerij. De kalkzandsteenfabriek ligt op de grens tussen de Warandebergen en het waardevolle Enggebied ten zuiden van Huizen. De Warandebergen behoort deels tot de Ecologische hoofdstructuur. Het gebied langs de Blaricummerstraat heeft door de maatschappelijke ontwikkelingen sterk aan landschappelijke waarde ingeboet. Van de kalkzandsteenfabriek vallen in het landschap vooral het hoge gebouwencomplex en de hoge zandhopen aan de kant van de Randweg op.