direct naar inhoud van 3.8 Kabels en leidingen
Plan: Kerkelanden
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.12bp00kerkelanden-va01

3.8 Kabels en leidingen

3.8.1 Riolering

De Utrechtse Heuvelrug verdeelt het rioolstelsel van de kern Hilversum in twee delen, een oostelijk en een westelijk deel. Het plangebied behoort tot het westelijke rioolstelsel, dat gekenmerkt wordt door een grotendeels gescheiden stelsel, met aparte inzameling van regenwater.

De gehele wijk Kerkelanden loost met de regenwaterriolen op verschillende vijvers. Alle woonhofjes van deze wijk sluiten aan op de ringleiding in de Kloosterlaan en de Kerkelandenlaan. Ook het bedrijventerrein Kerkelanden is hierop aangesloten. De ringleiding kan in de wijk uitlaten op de vijver Juhannes Huslaan, de Lutherhofvijver, de Oscar Romerovijver (buiten plangebied) en de Mickey Mousevijver (buiten plangebied). De vijver Johannes Huslaan, die in open verbinding staat met de vijver Kerkelandenlaan, kan afvoeren naar de Gooise Vaart in de 's Gravenlandsepolder. De Lutherhofvijver kan afwateren op het Hilversums Kanaal in de Kortenhoefsepolder.

Voor deze vijvers is tevens een suppletiesysteem in werking om in droge tijden aanvoer vanuit het Hilversums Kanaal te verzorgen middels de ringleiding.

De ringleiding en de hoofdstrengen in de hofjes liggen onder grondwaterniveau en staan gevuld tot polderpeil. Bij lekke riolen die in het grondwater liggen (in het plangebied) treedt bodemwater in de buizen en draineren daarmee de ondergrond.

Het afvalwater uit het plangebied wordt via een hoofdrioolgemaal bij de Diependaalselaan (buiten het plangebied) via een rioolpersleiding afgevoerd naar de rioolwaterzuivering (RWZI) Horstermeer. Deze RWZI is in beheer van AGV en ligt in de gemeente Wijdemeren.

Rioolpersleidingen in beheer bij AGV

Vanaf het hoofdrioolgemaal bij de Diependaalselaan loopt een rioolpersleiding van AGV naar de rioolwaterzuivering Horstermeer. Naast het westelijke deel van de Hilversums kern is de vuilwaterafvoer van Loosdrecht (kern van gemeente Wijdemeren) aangesloten op dit hoofdrioolgemaal.

De rioolpersleiding loopt vanaf het hoofdrioolgemaal bij de Diependaalselaan onder het bedrijventerrein Franciscusweg via de Kerkelandenlaan naar de Ludgeruslaan en vervolgens boven de Willibrorduslaan naar de Vreelandseweg. Vanaf de Vreelandseweg loopt de rioolpersleiding vervolgens buiten het plangebied richting de RWZI.

Deze rioolpersleiding van AGV met de bijbehorende beschermingszone van 5 meter aan weerszijden van de leiding, waar beperkingen qua graaf-, bouw- en aanplantwerkzaamheden gelden, loopt door het plangebied.

3.8.2 Kabels en leidingen

In het plangebied zijn enkele planologisch relevante leidingen gelegen. Naast de in paragraaf 3.8.1 genoemde leidingen gaat het om een leiding voor drinkwater en twee gasleidingen.

Leidingen voor drinkwater

Naast de vele kleine drinkwaterleidingen ligt in het plangebied een hoofdwaterleiding van Vitens. Een bestemmingsplantechnisch relevante hoofdwaterleiding kent een diameter gelijk aan rond 400 mm of groter. Dit soort leidingen worden aangeduid als hoofdtransportleidingen. Rondom deze hoofdwaterleiding dient een strook van 1,8 meter vrij gehouden te worden van bomen en/of diep wortelende struiken en mag binnen een strook van 3,0 meter niet bebouwd worden in verband met waarborgen veiligheid nabij transportleiding.

Gasleidingen

In het plangebied liggen twee gasleidingen, onder de Diependaalselaan / Nieuwe Havenweg op het Havenkwartier.

Een bestemmingsplan geeft de ligging weer van de in het plangebied aanwezige buisleidingen alsmede de daarbij behorende belemmeringenstrook ten behoeve van het onderhoud van de buisleiding. De belemmeringenstrook bedraagt bij een gasleiding 4 meter aan weerszijden van een buisleiding gemeten vanuit het hart van de buisleiding.

In paragraaf 3.9 wordt ingegaan op de gevolgen van deze gasleidingen op het gebied van externe veiligheid.

3.8.3 Straalverbindingen

In het plangebied zijn geen straalverbindingen gelegen.