direct naar inhoud van 3.4 Groen, blauw en natuur
Plan: Binnenstad 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0402.11bp00binnenstad-va01

3.4 Groen, blauw en natuur

3.4.1 Groen

Het plangebied bestaat grotendeels uit bebouwd gebied. De groenstructuur in het plangebied beperkt zich tot twee grote groengebieden aan weerszijde van de Schapenkamp. De oude begraafplaats achter de oude Aloysius-mavo en de tuin van de Vituskerk aan de overzijde van de Schapenkamp.

Aan de Prins Bernhardstraat, tussen de school en de woningen staat een monumentale beuk die zeer beeldbepalend is voor de, verder stenige, Prins Bernhardstraat.

Overig groen in de binnenstad beperkt zich tot bomen langs bijvoorbeeld de Groest en op de Kerkbrink.

3.4.2 Blauw

In 2009 is het Gemeentelijk Riolerings Plan (GRP) opgesteld voor de periode 2009 - 2014. Dit plan geeft het beleid betreffende het afvalwater, hemelwater en grondwater.

De gemeente heeft met het waterschap Waternet standaardregels geformuleerd waar het waterbeheer in de gemeente aan moet voldoen. Deze regels zijn verwerkt in (water)paragraaf 3.7.2.

Verder gelden de waterbeleidsplannen van Rijk, Provincie en Waterschap die zijn samengevat in hoofdstuk 4 van het bestemmingsplan. Voor de binnenstad van Hilversum, waar geen oppervlaktewateren of waterkeringen aanwezig zijn, geldt als belangrijkste aandachtspunt dat hemelwaterwater zoveel mogelijk lokaal in de bodem wordt geïnfiltreerd.

3.4.3 Natuur

Vogel- & Habitatrichtlijn

Ter bescherming van natuurwaarden zijn er door de Europese Unie richtlijnen opgesteld: de Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. Europa heeft tevens een netwerk van speciale beschermingszones aangewezen onder de naam Natura 2000. De richtlijnen zijn in Nederland ondermeer verankerd in de Natuurbeschermingswet. De Nederlandse Natura-2000-gebieden worden op basis van de Natuurbeschermingswet vastgelegd, waarbij de bescherming gericht is op beheer en instandhouding van natuurlijke habitats en leefgebieden van plant- en diersoorten. Kaders hiervoor zijn uitgewerkt in het Natura-2000-doelendocument. Dit document is eind 2005 besproken met alle provincies, betrokken gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Op basis van de Natuurbeschermingswet worden speciale beschermingszones en zogenaamde beschermde natuurmonumenten aangewezen. Voor deze gebieden worden instandhoudingsdoelstellingen geformuleerd.

Soortbescherming

De Europese regels (Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn) zijn onder meer vertaald in de Flora- en Faunawet.

De bescherming bestaat met name uit de volgende verboden:

  • het verbod om beschermde dieren opzettelijk te verontrusten
  • het verbod tot het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van nesten, holen, etc.
  • het verbod tot het verwijderen van beschermde planten van hun groeiplaats

Om te kunnen bepalen of er in het plangebied beschermde soorten aanwezig zijn, is onderzoek nodig. Het onderzoek moet plaatsvinden in de zomerperiode van april tot en met september. De inventarisatie mag bovendien niet ouder zijn dan vijf jaar.

Ten aanzien van dit bestemmingsplan

Het groen in de binnenstad maakt geen onderdeel uit van een ecologische structuur. Ook de natuurbeschermingswet is niet van toepassing. Het groene park achter de oude Aloysius ligt geïsoleerd ten opzichte van de natuurgebieden rondom Hilversum. Oude bomen en oude gebouwen zoals bijvoorbeeld op het terrein van de voormalige Aloysiusmavo zijn potentiële nestplaatsen voor vogels en vleermuizen. In geval van aanwezigheid van beschermde planten- of diersoorten is de Flora- en Faunawet van toepassing.