Plan: | Binnenstad 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.11bp00binnenstad-va01 |
De woningen in de binnenstad kennen een grote diversiteit in stijl, maat, schaal en structuur. Het varieert van oude dorpse bebouwing, kleine complexen uit het begin van de 20e eeuw (bijvoorbeeld Bussumerstraat, Veerstraat-noord, Spoorstraat), eengezinswoningen (Prins Bernhardstraat, Mgr. V.d. Weteringstraat), 30-er jaren gestapelde woningen (brink Veerstraat - Herenstraat), grootschalige complexen (Veerstraat - Fabrikeursstraat, Brinkweg-zuid, Entrada) en complexen met een beperkte schaalvergroting in de Bussumerstraat, Kampstraat - Spoorstraat, Naarderstraat - Diepeweg en Herenstraat.
In het plangebied zijn ten aanzien van bedrijven en hun milieubelasting 3 gebieden te onderscheiden:
In het kern-winkelgebied bevinden zich een grote diversiteit aan winkels en horecafunctie. Hierbij kan gedacht worden aan kledinghandel, wit -en bruingoed zaken, meubelzaken, broodjeszaken, cafetaria's en café's. Boven een groot aantal winkels met name in de Kerkstraat, Leeuwenstraat en Schoutenstraat is een woonfunctie aanwezig. De horecabedrijven in het kern-winkelgebied zijn veelal gesitueerd rondom Spoorstraat, Groest-noord en Biersteeg.
De 'aanloopgebieden' nabij Langestraat, Havenstraat en Stationsstraat kenmerken zich door kleinschalige detailhandel, kantoren en horecabedrijven met daarboven een woonfunctie.
De woongebieden omvatten grote appartementencomplexen, woonblokken met 'bedrijven aan huis'. Meestal zijn dit kleine garagebedrijven, aannemers en schildersbedrijven. Ook zijn enkele detailhandels- en horecafuncties in deze gebieden te vinden.
Binnen het plangebied zijn geen duidelijke bedrijfsterreinen aanwezig met uitzondering van clustering op een aantal binnenterreinen. De bedrijven, niet zijnde detailhandel, kantoren en horeca, zijn sterk verspreid in het plangebied.
De binnenstad bevat geen grootschalige kantorenlocaties. Kantoren zijn verspreid over het plangebied aanwezig. Het gebied rondom de Schapenkamp en de Stationsstraat kenmerkt zich door een clustering van kantoorlocaties.
Detailhandel
Het winkel- en uitgaansdeel van de binnenstad bevindt zich in het stadshart. Het is hèt winkel- en uitgaanscentrum van de stad en de regio. De kern van het stadshart wordt gevormd door de assen Kerkstraat en Groest. Als bronpunten bevinden zich aan de uiteinden de Kerkbrink en het Langgewenst (geen onderdeel van dit bestemmingsplan). Daarnaast horen ook de Leeuwenstraat, Zeedijk, Schoutenstraat en een deel van de 's-Gravelandseweg tot het stadshart. In het stadshart kan rustig gewinkeld worden en is er (dag) horeca aanwezig. Om het winkelen verder te veraangenamen en het stadshart duidelijk herkenbaar te laten zijn bestaat het stadshart voor een groot deel uit voetgangersgebied.
De detailhandel en horecafuncties zijn voornamelijk op de begane grond gesitueerd, woonfuncties zijn aanwezig op de verdieping. Op de verdieping komt ook detailhandel en opslag voor. De woonfunctie op de verdieping draagt ertoe bij dat ook na sluitingstijd er nog mensen in het stadshart aanwezig zijn. Dit is van belang voor de levendigheid en de sociale controle. Er ontstaat een steeds grotere druk van baliefuncties om zich in dit gebied te vestigen. Op enkele plekken is dat ook al gebeurd zoals langs de 's-Gravelandseweg en op de Groest.
Horeca
Het Groestkwartier (de Groest en diverse zijstraten) heeft zich ontwikkeld tot een gevarieerd en hoogwaardig uitgaansgebied. Het Gooisch Kwartier, oftewel de restaurantzone, strekt zich uit van de 's-Gravelandseweg, Havenstraat, Kerkbrink, Langestraat tot aan het eerste gedeelte van de Vaartweg. Deze zone is aangewezen als zone voor de (betere) restaurants. In het kernwinkelgebied (de Kerkstraat, Schoutenstraat en een deel van de Groest) bevindt zich vooral horeca ondersteunend aan de winkelfunctie. De begrenzing van de gebieden is afgelopen jaren op een aantal plaatsen bijgesteld.
Zakelijke dienstverlening
Verspreid over de binnenstad bevinden zich ondernemingen of instellingen die gericht zijn op (zakelijke) dienstverlening. Een concentratie van dergelijke ondernemingen bevindt zich aan de 's-Gravelandseweg. Hier zijn diverse uitzendbureaus, makelaars en wasserettes gevestigd.
Onderwijs, zorg en welzijn
Het plangebied kent een aantal onderwijsvoorzieningen. Aan de Schapenkamp zit de Aloysius Mavo, een school voor voortgezet onderwijs. Aan de Koninginneweg zit een vestiging van het Luzac college. Aan de Emmastraat zit een vestiging van de business school Notenboom.
In het plangebied liggen verschillende zorgvoorzieningen, zoals huisartsen, fysiotherapiepraktijken en apotheken.
Cultuur
De gemeente Hilversum beschikt over een groot cultureel potentieel. Een groot deel van de culturele voorzieningen bevinden zich in de (nabijheid van de) binnenstad. In het centrum zijn onder andere het Filmtheater, poppodium de Vorstin, Theater Gooiland, de Eurobioscoop en de Citybioscoop en het Museum Hilversum gevestigd. De muziektent op de Kerkbrink (ontstaan uit particulier initiatief) is in april 2008 met financiële hulp van de gemeente in gebruik genomen.
Sport, recreatie en toerisme
De binnenstad kent verschillende voorzieningen op het gebied van recreatie en toerisme. Op de Kerkbrink bevinden zich het Museum Hilversum en de VVV.
Overige voorzieningen
Het politiebureau van Hilversum is gevestigd op de Groest. In het plangebied bevinden zich drie kerken: de Oude kerk aan de Kerkbrink, de Vituskerk en de O.L.V. Onbevlekt Ontvangen kerk aan de Naarderstraat.