Plan: | Bestemmingsplan Media Park |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0402.05bp00mediapark-oh01 |
Streekplan Noord-Holland Zuid (2003)
Op 17 februari 2003 hebben Provinciale Staten het streekplan Noord-Holland Zuid vastgesteld. Dit streekplan is de opvolger van de streekplannen Gooi- en Vechtstreek, Amstel- en Meerlanden, Zuid-Kennemerland, IJmond, Zaanstreek, Waterland en het grondgebied van Amsterdam. Het streekplan gaat uit van de lagenbenadering en doet ruimtelijke uitspraken voor de periode tot 2020.
De regionale behoefte voor wonen en werken wordt binnen stedelijk opgevangen en anders, bij voorkeur in hogere dichtheden dan tot nog toe gebruikelijk, in stedelijke knooppunten. Daarbij wordt er voorzien in een beperkt aantal uitleg locaties. De provincie heeft in het streekplan rode contouren rond de steden en dorpen in Noord Holland aangegeven, waarbinnen de stedelijke ontwikkeling dient plaats te vinden. Verder wordt er gestreefd naar meervoudig ruimte gebruik, zodat er verbeteringsmogelijkheden zijn voor zowel het stedelijk gebied als de groene omgeving om de stad.
Het streekplan noemt zeven belangrijke opgaven, te weten:
Geconstateerd wordt dat het Media Park het centrum van de multi-mediasector (inclusief telecommunicatie) van de Randstad is. In deze wereld vindt momenteel, o.m. door digitalisering, een ingrijpend en onomkeerbaar veranderingsproces plaats. Het Media Park biedt een uitstekende en in Nederland unieke uitgangspositie voor de ontwikkeling van audiovisueel gerelateerde multimedia in de regio.
Onder de opgave 'Ruimte voor werken' in de regio Gooi- en Vechtstreek heeft de provincie gesteld dat de regio zich met name een sterke positie heeft verworven op het vlak van o.m. de multimedia (Hilversum). De laatste jaren is vooral in Hilversum fors ingezet op uitbreiding van de vestigingsmogelijkheden voor zakelijke dienstverlening (kantoor ontwikkeling Arenapark en stations omgeving) en de mediasector en de daaraan gerelateerde bedrijven (Media Park).
De kansen voor de regio liggen voor stuwende werkgelegenheid in de multimediasector, met alle dienstverlenende branches die daarbij horen. Deze sector wordt maximaal ruimte geboden op het Media Park. Het Media Park kan verder uitbreiden met maximaal 170.000 m² bruto vloeroppervlakte (bvo).
Uitsnede streekplankaart
In het Streekplan (2003) werd wel de voorwaarde gesteld dat de bereikbaarheid van Hilversum Noord in zijn algemeenheid en het Media Park in het bijzonder moet worden verbeterd. Voor de korte termijn (tot 2010) zullen enige snel te realiseren maatregelen genomen moeten worden om de bereikbaarheid per auto en per openbaar vervoer te verbeteren. Zowel de gemeente als de bedrijven op het Media Park zullen hier invulling aan moeten geven.
Voor de verbetering van de bereikbaarheid van Hilversum en het Media Park is in 2005 het Integraal Bereikbaarheidsplan opgesteld. Daarin wordt een groot aantal concrete maatregelen opgesomd om de bereikbaarheid van het Media Park te verbeteren. Voor de uitvoering van de maatregelen heeft het provinciaal bestuur van Noord-Holland 50 miljoen euro beschikbaar gesteld. Vanaf 2006 zijn diverse maatregelen ter verbetering van de bereikbaarheid van het Media Park uitgevoerd. In hoofdstuk 3 van deze plantoelichting is ingegaan op de reeds uitgevoerde bereikbaarheidsmaatregelen, terwijl in hoofdstuk 5 aandacht wordt besteed aan de nog geplande maatregelen voor het Media Park.
Ook op het punt van verbetering van recreatie en toerisme is volgens het provinciaal bestuur een rol weggelegd voor het Media Park. Met name het gerealiseerde Instituut voor Beeld en Geluid, in het bijzonder het museumgedeelte, heeft hieraan bijgedragen.
Welke bereikbaarheidsmaatregelen op de langere termijn (na 2010) noodzakelijk zijn, zal - in overleg met de diverse partijen in de Gooi - en Vechtstreek- nader worden onderzocht.
Cultuurhistorische waardenkaart Noord-Holland (2000)
In het kader van de beschrijving van de kenmerkende cultuurhistorische waarden van de provincie Noord-Holland is in 2000 de Cultuurhistorie van de Gooi- en Vechtstreek verschenen. Het bevat een beschrijving en kaarten waarmee de kenmerkende archeologische, historisch stedenbouwkundige en historisch geografische elementen en structuren worden beschreven. Deze zijn van een waardering voorzien in 3 schaalniveaus. De kaart moet geen belemmering vormen voor ruimtelijke ontwikkelingen maar wil eerder een bron van inspiratie zijn.
De cultuurhistorische waardenkaart is opgedeeld in drie kaarten, te weten archeologie, historische geografie en historische bouwkunde.
Een deel van het bestemmingsplangebied is op de provinciale Cultuurhistorische waardenkaart aangewezen als gebied met geografische waarden en een deel van het plangebied is aangewezen als een gebied met zeer hoge architectonische waarden. Het laatste gebied betreft een klein deel van het Noordwestelijk Villagebied dat is aangewezen als beschermd stads- en dorpsgezicht. Op de plankaart is aangegeven welk deel van het plangebied dit betreft. Voor de bestaande woningen (veelal in de vorm van villa's ) in dit gebied moet een beschermend planologisch regiem worden opgenomen.
Op de provinciale archeologische kaart komt het plangebied niet voor als gebied met hoge verwachtingswaarde. Dat wil zeggen dat er op provinciaal niveau geen onderzoek is gedaan naar de verwachtingswaarde van het plangebied.
Provinciaal waterplan
Het provinciaal waterplan stelt dat er ruimte dient te worden geboden voor grondwater- onttrekkingen en -infiltratie, maar dat moet worden voorkomen dat dit negatieve gevolgen heeft. Bij het grondwaterbeheer wordt ingestoken op duurzame beschikbaarheid van grondwater voor gebruiksdoeleinden, zoals drinkwatervoorziening en koeling en verwarming van gebouwen. Tevens wordt beoogd het voorkomen van negatieve gevolgen, zoals verdroging, grondwateroverlast en achteruitgang van de grondwaterkwaliteit.
Expliciet:
Stroomgebiedvisie Amstelland
De Stroomgebiedvisie Amstelland geeft voor de lange termijn (2050) het streefbeeld voor het regionale watersysteem aan, welke oplossingrichtingen nodig zijn en hoe deze in de tijd gefaseerd kunnen worden. Behalve voor het Nationaal Bestuursakkoord is de stroomgebiedvisie ook input voor het Utrechtse en Noord-Hollandse streekplan en andere ruimtelijke plannen.
In het streefbeeld 2050 staat voor het deelgebied Lommer & kwel (waarvan Hilversum deel uitmaakt) centraal het streven naar een herstel en behoud van het natuurlijk watersysteem, gericht op de aanwezige en potentiële natuur- en landschapswaarden.
Vanuit het streefbeeld zijn de volgende watervoorwaarden geformuleerd, die van belang zijn voor het Media Park:
In 2007 hebben de negen gewestgemeenten van Gooi en Vechtstreek, in samenwerking met de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland en de provincie Noord-Holland, het programma Innovatieve Verbindingen in de Noordvleugel opgesteld. De essentie van het programma is dat in deze regio gekozen wordt om te focussen op drie sectoren, te weten media, zorg en toerisme, in combinatie met het bieden van voldoende ruimte om groei in deze sectoren te kunnen accommoderen ("Werklandschappen"). Van de drie speerpuntsectoren wordt het grootste groeiperspectief verwacht. Stimulering wordt gericht op het creëren van innovatieplatforms van waaruit initiatieven worden genomen voor projecten in en ten behoeve van de sectoren, voor kennisdeling/verspreiding en netwerkvorming. Dit model is voor de media al succesvol ingevuld door de stichting iMMovator.