Plan: | Spaarndamseweg e.o. |
---|---|
Plannummer: | BP5080003 |
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0392.BP5080003-0003 |
Op basis van reeds uitgevoerde bodemonderzoeken op onverdachte terreinen is de Haarlemse bodemkwaliteitskaart vastgesteld, waarin bodemkwaliteitszones worden onderscheiden. Per zone is de gemiddelde bodemkwaliteit vastgesteld. Het bestemmingsplangebied is gelegen in de bodemkwaliteitszones 3, 4 en 7.
In bijlage 4 is de bodemkwaliteitskaart opgenomen en zijn de tabellen weergegeven, waarin de gemiddelden en de P95-waarden van desbetreffende bodemkwaliteitszones zijn aangegeven.
Bodemonderzoek
Algemeen geldt dat bij bestemmingswijzigingen of verbouwingen een bodemonderzoek uitgevoerd moet worden. Ingeval een bodemonderzoek bekend is moet getoetst worden of dit onderzoek voldoende is voor een omgevingsvergunning voor bouwen van een bouwwerk of voor een bestemmingswijziging.
Indien binnen het bestemmingsplangebied sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging betreft het meestal een bodemverontreiniging die ontstaan is door de plaatselijke bedrijfsactiviteiten of door aanwezigheid van olietanks.
Voor wat betreft nieuwbouwplannen is in het algemeen een bodemtoets nodig om te bepalen of de bodem geschikt is voor de beoogde functies en de kwaliteit van de grond minimaal gelijk is aan de vastgestelde achtergrondwaarden in de betreffende bodemkwaliteitszone. Zo nodig moet een saneringsplan opgesteld en uitgevoerd worden.
Bekende verontreinigingen (al dan niet gesaneerd)
Uit de inventarisatie van de ondergrondse brandstoftanks blijkt dat de in onbruik zijnde ondergrondse tanks zijn gesaneerd. De eventuele bodemverontreiniging in het gebied Spaarndamseweg als gevolg van deze ondergrondse tanks is in voldoende mate gesaneerd.
Binnen het gebied is een aantal gevallen van ernstige verontreiniging bekend. Enkele daarvan zijn gesaneerd, zodat ze geschikt zijn voor het beoogde gebruik.
Op dit moment wordt er gesaneerd op de locatie Transvaalstraat 10 (langdurende in situ sanering) en Spaarndamseweg 466, het voormalige terrein van Sonneborn dat geschikt wordt gemaakt voor de functie wonen. Het terrein van de voormalige gasfabriek Deli is gesaneerd en wordt geschikt gemaakt voor woningbouw. Het aangrenzende terrein van Shell aan de Spaarndamseweg is gesaneerd om de functie wonen mogelijk te maken.
In de omgeving van het Mandelapark, het terrein van de voormalige scheepswerf Conrad zijn verscheidene saneringen uitgevoerd in verband met bouwwerkzaamheden. Plaatselijk zijn gevallen van ernstige verontreiniging aangetoond, die gesaneerd kunnen worden in samenloop met ontwikkelingsplannen. Vooralsnog zijn er op het voormalige terrein van de scheepswerf Conrad geen gevallen bekend die een risico voor de omgeving vormen.
Jachthaven
In dit deel van het plangebied, grenzend aan de voormalige stortplaats Schoteroog, hebben in het verleden geen bedrijfsactiviteiten plaats gevonden. In relatie met deze voormalige stortplaats heeft in het plangebied zeer waarschijnlijk grondverzet plaatsgevonden. De afdeklaag van de voormalige stortplaats bestaat mogelijk voor een deel uit bodemmateriaal afkomstig uit het plangebied.
Uit bodemonderzoek is gebleken dat In het plangebied tot een diepte van 3 meter minus maaiveld puinmateriaal aanwezig is. De aanwezigheid van dit materiaal geeft aan dat de oorspronkelijke bodem bewerkt is.
Verder is uit het onderzoek gebleken dat sprake is van een geval van ernstige verontreiniging met zware metalen. Voor de aanleg van de jachthaven heeft nader onderzoek plaatsgevonden, waarbij eveneens aandacht is besteed aan de mogelijke aanwezigheid van asbest. In het gebied is geen asbest boven de interventiewaarde aangetoond. De vervuiling met zware metalen is gesaneerd. een saneringsplan opgesteld en is een sanering uitgevoerd
Overige bodemonderzoeken die zijn uitgevoerd, laten resultaten zien die passen binnen het beeld van de bodemkwaliteitskaart, de aangetoonde verontreinigingen uit deze onderzoeken vormen geen belemmering voor het beoogde gebruik in het gebied.
Conclusie
De bodemkwaliteit en de gevallen van bodemverontreiniging vormen geen belemmering voor het huidige gebruik.
Indien bestemmingen worden gewijzigd of nieuwe bestemming worden toegevoegd zal een bodemtoets uitgevoerd moeten worden. Uit de bodemtoets zal moeten blijken of verder bodemonderzoek nodig is.