direct naar inhoud van 4.2 Geluid
Plan: Spaarndamseweg e.o.
Plannummer: BP5080003
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP5080003-0003

4.2 Geluid

Het bestemmingsplan Spaarndamseweg e.o. is een consoliderend bestemmingsplan en wordt in dit onderzoek ook als zodanig beoordeeld. De benodigde onderzoeken voor zogenaamde "nieuwe situaties" worden behandeld in paragraaf 5.2 Ontwikkelingen.

Geluidbelasting t.g.v. wegverkeer

Door en langs het plangebied lopen een aantal wegen die een relevante geluidbelasting op het plangebied hebben. In onderstaande tabel is per weg(vak) de berekende geluidbelasting op de rooilijn van de woningen binnen het bestemmingsplan aangegeven. De genoemde geluidbelasting heeft steeds betrekking op het akoestisch maatgevende jaar 2021 en is inclusief correctie volgens artikel 110 van de wet. De geluidbelasting bedraagt maximaal 62 dB en de maximale ontheffingswaarde wordt niet overschreden.

Wegvak   Rekenafstand [m]   Geluidbelasting [dB]  
Paul Krugerkade   7,5   62  
Spaarndamseweg ten zuiden van P. Krugerkade   15   60  
Spaarndamseweg ten zuiden van Waarderbrug   12   61  
Spaarndamseweg tussen Waarderbrug en Schoterbrug   15,5   60  
Zaanenstraat   16   58  

Tabel 4.1: Geluidbelasting t.g.v. wegverkeer

De voorkeursgrenswaarde (48 dB) wordt ter hoogte van de bestaande situaties overschreden. De maximale ontheffingswaarde voor bestaande situaties (68 dB) wordt net als de maximale ontheffingswaarde voor nieuwe situaties (63 dB) niet overschreden. Bij het realiseren van nieuwe geluidgevoelige bestemmingen binnen het bestemmingsplangebied, dient de geluidbelasting op deze locaties te worden berekend.

Conclusie:

Langs de beschouwde wegen wordt de voorkeursgrenswaarde (48 dB) wel maar de maximale ontheffingswaarde voor bestaande situaties (68 dB) niet overschreden.

Geluidbelasting t.g.v. railverkeer

Het plangebied ligt niet binnen een zone van een spoorweg zodat onderzoek niet nodig is. Vanwege de afstand en de afscherming mag er vanuit gegaan worden dat de geluidbelasting voldoet aan de voorkeursgrenswaarde van 55 dB.

Geluidbelasting t.g.v. Industrie

Het bedrijventerrein Waarderpolder, grenst aan het plangebied Spaarndamseweg e.o. binnen de Waarderpolder zijn twee bedrijven die worden aangemerkt als inrichtingen die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken. Het bedrijventerrein Waarderpolder is door de aanwezigheid van deze bedrijven een gezoneerd industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder (Wgh); Buiten deze zone mag de geluidbelasting de grens van 50 dB(A) niet overschrijden.

De geluidzone voor de Waarderpolder is vastgesteld door de provincie (1987). Onderstaande kaart maakt deel uit van dit vaststellingsbesluit van de provincie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0392.BP5080003-0003_0003.png"

Afbeelding 4.1: zonering industrieterrein Waarderpolder

Een groot deel van het bestemmingsplangebied ligt binnen de geluidzone. Voor een aantal punten langs de Spaarndamseweg zijn berekeningen uitgevoerd. De geluidbelastingen zijn vastgesteld op basis van de vergunde situatie in het zonebeheersmodel volgens de Handleiding Meet- en Rekenvoorschrift Industrielawaai (HMRI 1999).

Conclusie

Gebleken is dat de geluidbelasting ten gevolge van het industrieterrein niet hoger is dan de maximale ontheffingswaarde. Op het moment dat in het gebied nieuwe ontwikkelingen plaats vinden moet, indien nieuwe geluidgevoelige bestemmingen mogelijk worden gemaakt een akoestisch onderzoek worden uitgevoerd.