direct naar inhoud van 4.4 Water
Plan: Sportheldenbuurt
Plannummer: BP3080006
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080006-0003

4.4 Water

Watertoets
Een belangrijk ordenend principe bij ruimtelijke plannen is het waterbeheer: de zorg voor veiligheid tegen overstromingen en voor voldoende en gezond oppervlaktewater. Waterbeheerders willen in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij het proces van ruimtelijke planvorming. De Watertoets is hiervoor het wettelijk geregelde procesinstrument, zie www.dewatertoets.nl.

De resultaten van het doorlopen van dit proces van afstemming zijn weergegeven in onderhavige waterparagraaf. In het plangebied van bestemmingsplan Sportheldenbuurt is het Hoogheemraadschap van Rijnland de waterbeheerder. Er heeft met Rijnland in het kader van de Watertoets afstemming plaatsgevonden. Rijnland heeft per brief d.d. 14 november 2012 positief geadviseerd over en beoordeeld op het relevante waterbeleid, de wetgeving en de regelgeving zoals opgenomen in hoofdstuk 3.


Oppervlaktewater

Het open water dat in het plangebied is opgenomen betreft het Noorder Buiten Spaarne en behoort tot het boezemstelsel van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Naast een bergende functie heeft het water in de buurt ook een esthetische en een ecologische functie. Binnen het plangebied is de oever van het Noorder Buiten Spaarne verhard aangelegd. Hiermee is een aanzet gegeven voor een langzaam verkeersverbinding en recreatieve route langs de oostoever van het Noorder Buiten Spaarne.

Overeenkomstig het Rijnlands Keur moet aan weerszijden van de watergangen een obstakelvrije strook grond aanwezig zijn met een breedte van 2,5 m ten behoeve van het uitvoeren van het onderhoud aan en ter bescherming van het profiel van de watergangen, alsmede voor de inspectie.

Voor het vergroten van de hoeveelheid oppervlaktewater zijn in het bestemmingsplangebied geen mogelijkheden. Daarbij dient opgemerkt te worden dat geen nieuwbouw of verdere verharding wordt voorzien.

Grondwater

De grondwaterstanden in Haarlem zijn over het algemeen vrij hoog. Om grondwateroverlast te voorkomen zijn dan ook onder een groot aantal wijken drainagesystemen aangelegd. Deze systemen hebben grote invloed op het functioneren van het lokale grondwatersysteem. Het is binnen het plangebied gewenst om onder de openbare weg een grondwaterniveau aan te houden van gemiddeld 70 centimeter onder de kruin van de weg.

Waterkwantiteit

Het boezemstelsel heeft op de eerste plaats een belangrijke functie voor het op orde houden van de waterkwantiteit. In een situatie van wateroverschot wordt in het boezemstelsel water afgevoerd via het Noorder Buiten Spaarne en bij Spaarndam uitgemalen op het Noordzeekanaal. In een situatie van watertekort wordt water via de Ringvaart aangevoerd. Vanwege het zoutgehalte wordt geen water ingelaten vanuit het Noordzeekanaal. In Rijnlands boezem wordt het waterpeil 0,60m - NAP gehandhaafd. In het bestemmingsplan Sportheldenbuurt wordt niet voorzien in een toename van verharding. Maatregelen om extra oppervlaktewater of extra wateropvangmogelijkheden te realiseren, zijn daarom niet aan de orde.

Waterkwaliteit

Het Noorder Buiten Spaarne heeft niet alleen een belangrijke functie voor het op orde houden van de waterkwaliteit. Het water vervult ook een functie voor de recreatie- en beroepsvaart. De waterbodems van de Haarlemse boezemwateren zijn over het algemeen matig tot zwaar verontreinigd. De kwaliteit valt voor het grootste deel in verontreinigingsklasse 3 en 4. De klassebepalende parameter betreft in de meeste gevallen de gehalten zware metalen, met name zink. De belangrijkste emissies die debet zijn aan de verontreinigingen in de waterbodems zijn de riooloverstorten, directe lozingen, oeverbeschoeiing, uitloging bouwmetalen, afspoeling van verhard oppervlak en inlaatwater.

Afkoppeling

Het bestemmingsplangebied heeft een verbeterd gescheiden rioolstelsel. Bij dit stelsel worden afvalwater en hemelwater in twee aparte riolen ingezameld. Het afvalwater en een gedeelte van het hemelwater wordt afgevoerd naar de rioolzuiveringsinstallatie. Het overige hemelwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater. Bij het afkoppelen van verharding zijn tevens maatregelen genomen ter voorkoming van uitloging door bouwmaterialen (voornamelijk zink en lood).

Voor het watersysteem in het plangebied kan gesteld worden dat dit goed op orde is. Daarom zijn er geen belemmeringen op het gebied van water voor de vaststelling van dit bestemmingsplan.