direct naar inhoud van 4.6 Waterparagraaf
Plan: Slachthuisterrein
Plannummer: BP3080003
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.BP3080003-0003

4.6 Waterparagraaf

Watertoets

Een belangrijk ordenend principe bij ruimtelijke plannen is het waterbeheer: de zorg voor veiligheid tegen overstromingen en voor voldoende en gezond oppervlaktewater. Waterbeheerders willen in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij het proces van ruimtelijke planvorming. De Watertoets is hiervoor het wettelijk geregelde procesinstrument, zie www.dewatertoets.nl.

De resultaten van het doorlopen van dit proces van afstemming zijn weergegeven in onderhavige waterparagraaf. In het onderhavig plangebied is het Hoogheemraadschap van Rijnland de waterbeheerder.

Er heeft met Rijnland in het kader van de Watertoets afstemming plaatsgevonden. Rijnland heeft geadviseerd over en beoordeeld op het relevante waterbeleid, de wetgeving en de regelgeving zoals opgenomen in hoofdstuk 3 en bijlage 1 van deze toelichting. Rijnland heeft een positief wateradvies gegeven (zie paragraaf 7.2 van deze toelichting).

Bestaande situatie

Oppervlaktewater

Het open water dat in het plangebied is opgenomen betreft de Gouwwetering. In het noorden is deze watergang verbonden met de Zomervaart, in het zuiden via lange duikers met de Amerikavaart en het water tussen het Ripperda sportpark en de Schipholweg. Naast een bergende functie heeft het water in de buurt ook een esthetische en een ecologische functie. Door de Gouwwetering van zachte, begroeide en natuurvriendelijk ingerichte oevers te voorzien kan de ecologische functie worden versterkt. De Gouwwetering maakt deel uit van het boezemstelsel met een waterpeil van 0,60 meter beneden NAP.

Grondwater

De grondwaterstanden in het plangebied bevinden zich ca. 0,7 meter onder maaiveld. Om grondwateroverlast te voorkomen is dan ook een drainagesysteem aangelegd. Dit systeem heeft grote invloed op het functioneren van het lokale grondwatersysteem. Deze manier van water afvoeren kent een aantal voordelen ten opzichte van het traditionele gemengde rioolstelsel.

Waterketen

Het plangebied kent een gemengd rioolstelsel. Hierin wordt zowel het afvalwater als regenwater verzameld en naar de rioolzuivering gevoerd. De nieuwe ontwikkeling biedt kansen voor vervanging van het gemengde stelsel door een verbeterd gescheiden stelsel. Dit betekent dat de mogelijkheden voor het afkoppelen van schone verharding goed onderzocht en benut moeten worden. Bij het afkoppelen van verharding zullen tevens maatregelen ter voorkoming van uitloging door bouwmaterialen (voornamelijk zink en lood) genomen moeten worden. Het afkoppelen van hemelwater kan niet in een bestemmingsplan verplicht worden gesteld. De gemeente neemt afkoppelkansen mee in de uitwerking van het basisrioleringsplan voor het gebied.

Nieuwe situatie

Waterstructuur

Het watersysteem van het Slachthuisterrein wordt opgebouwd uit een aantal elementen, zoals het ondergronds watersysteem, molgoten, het waterplein, wadi's en de Gouwwetering. De belangrijkste functies van het systeem zijn: water bergen, vertraagd afvoeren en zichtbaar maken.

Het hemelwater dat binnen het Slachthuisterrein op de verharding valt wordt door middel van molgoten afgevoerd richting een "waterplein". Het centrale plein krijgt hiermee naast een verblijfs- en ontmoetingsfunctie ook een functie in het watersysteem. Na heftige regen wisselt het waterplein van gedaante en gebruik en wordt het een bassin om regen te verzamelen en tijdelijk vast te houden.

Voor de groene buitenrand van het Slachthuisterrein wordt gedacht aan een wadisysteem. Door het maaiveld van de grasvelden licht te verlagen ontstaat er een natuurlijk reservoir dat na droogval een vanzelfsprekend onderdeel is van de omgeving. Wadi's veranderen met de seizoenen mee. Gedurende de grootste tijd van het jaar staan ze droog en zijn het grasvelden waarop gespeeld kan worden.

Compensatie toename verharding 

Het open water dat in het plan is opgenomen betreft de Gouwwetering. In verband met de toename van verharding (22.474 - 21.741 = 711 m2) dient 110 m2 water gecompenseerd te worden. Deze compensatie vindt plaats ter hoogte van het aan het plangebied grenzende Henriëtte Bosmanplantsoen. Ten behoeve van de planontwikkeling van de Slachthuisbuurt Zuidstrook is in het gelijknamige bestemmingsplan ruim 3400 m2 water opgenomen. In de oude situatie was sprake van 1500 m2. Van het verschil van ruim 1900 m2, diende 1450m2 voor compensatie. Inclusief de compensatie van 110 m2 voor onderhavig bestemmingsplan, is nog altijd sprake van een overcompensering.