direct naar inhoud van 5.2 Kantoren en bedrijven
Plan: Haarlem 023
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0392.641386200-0002

5.2 Kantoren en bedrijven

Beoogde ontwikkelingen

Binnen het westelijke en oostelijke deel van 023 zal een combinatie van wonen en werken worden gerealiseerd. Binnen het westelijke deel en het oostelijke deel zullen tezamen maximaal 19.000 m² vloeroppervlakte aan kantoren worden gerealiseerd. De kantoren worden gerealiseerd langs de zichtassen van het oostelijke en westelijke plandeel en liggen parallel aan de Schipholweg (blokken W2, W4, O1 en O3). Kantoorruimte dient verspreid over de bouwblokken te worden gerealiseerd, waarvan 10.000 m² in het westelijk gedeelte en 9.000 m² in het oostelijk gedeelte. Van de totale vloeroppervlakte binnen een bouwblok mag 50% bestaan uit kantoorruimte.

Onderbouwing

In het provinciale locatiebeleid (nota 'Een goede plek voor ieder bedrijf') wordt ten aanzien van bedrijven en kantoren aangegeven dat het bevorderen van de ruimtelijke kwaliteit in de vorm van efficiënt ruimtegebruik uitgangspunt dient te zijn. Kwaliteit en variatie in vestigingsmilieus, met voldoende aandacht voor functiemenging en de kwaliteit van de leefomgeving, zijn daarbij belangrijke voorwaarden. Het voorzien in op de locatie afgestemde parkeerfaciliteiten en het bereikbaar zijn van locaties voor meerdere modaliteiten zijn daarbij uitgangspunt.

Binnen het locatiebeleid is het bieden van ruimte aan bedrijven en voorzieningen een belangrijk aandachtspunt en dient daarbij ook gekeken te worden naar de bereikbaarheid en parkeerruimte van een dergelijke locatie. 023 biedt ruimte aan bedrijven, waarbij de combinatie van wonen en werken voorop staat.

De gemeente Haarlem voert een actief en wervend kantorenbeleid. Het streven is om de groei van werkgelegenheid gelijke tred te laten houden met de landelijke tred, dat wil zeggen op 1,9%. Op dit moment bedraagt de Haarlemse werkgelegenheidsgroei 0,8%. Deze ambitie houdt een jaarlijkse groei van 1.200 arbeidsplaatsen in die bijdragen aan de economische structuurversterking van de stad. Hierbij dienen keuzen qua ruimtegebruik en –intensivering, maar ook qua bedrijfstakken die met een relatief gering ruimtegebruik een hoge economische groei en aantal arbeidsplaatsen kunnen realiseren. De kantorensector is een sector die zich bij uitstek voegt aan deze criteria. Zowel de commerciële als de niet-commerciële dienstverlening zijn bedrijfstakken die voor Haarlem grote perspectieven bieden (Ruimte voor groei 2002). Binnen de Noordvleugel van de Randstad is een totale behoefte aan kantoorruimte van 3.118.000 m² (PLABEKA 2007) tot 2020. Dit biedt ook kansen voor 023. Zodoende is er binnen het plangebied ook ruimte gecreëerd voor kantoren. Deze kantoren hebben een oriëntatie op de Schipholweg.

Conclusie

Met de realisatie van 19.000 m² kantoorruimte wordt deels voorzien in de behoefte aan kantoorruimte in Haarlem en de regio. De kantoorruimte binnen het plangebied versterkt de economische structuur van Haarlem en van de oostrand van Haarlem. Daarnaast geeft het de stad een aantrekkelijke en dynamische stadsentree aan de Schipholweg.