direct naar inhoud van 2.3 Bestaande situatie
Plan: Bestemmingsplan Castricum, 3 locaties
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01

2.3 Bestaande situatie

2.3.1 Bestaande ruimtelijke en functionele structuur

Binnen het plangebied kunnen een drietal deelgebieden worden onderscheiden: "Locatie Oranjelaan" (1), "Locatie Villa Rotonda" (2), "Locatie Albert's Hoeve vlek A" (3).

1. Locatie Oranjelaan.

Locatie Oranjelaan kenmerkt zich door een diversiteit aan bebouwing met maatschappelijke functies. Aan de noordwestzijde van het plangebied bevindt zich een vestiging van het Clusius College. Het Clusius College biedt onderwijs op gebied van planten, dieren, voedsel en hun groene leefomgeving op vmbo-niveau. Het Clusius College heeft momenteel 1.017 vmbo-leerlingen en er werken 127 medewerkers. Het schoolgebouw heeft een u-vorm waarvan de noord- en westzijde recentelijk zijn uitgebreid. De bouwhoogte varieert van één tot twee bouwlagen. Op het binnenterrein bevinden zich tuinen en een kassencomplex. Aan de zuidzijde bevindt zich een sportveld. De school wordt primair ontsloten door de Oranjelaan. De zuidzijde is via een fietspad naar de Eerste Groenelaan te bereiken.

Aan de zuidwestzijde van het plangebied bevindt zich het politiebureau van Castricum. Het gebouw telt twee bouwlagen en heeft aan de voorzijde parkeervoorzieningen. Het politiebureau wordt ontsloten door de Eerste Groenelaan.

Aan de oostzijde van het plangebied bevinden zich de voormalige velden van korfbalvereniging Helios. Op de noordelijk gelegen delen van deze velden bevinden zich momenteel nood lokalen van het Clusius College.

Ten westen van het plangebied bevindt zich de Sokkerwei. Dit in 2003 gerealiseerde kleinschalige bouwproject omvat zowel grondgebonden woningen als een brede school.

Ten oosten van het plangebied bevindt zich de Paulusburcht. De Paulusburcht is een in ontwikkeling zijnde basisschool gecombineerd met 15 appartementen. Medio 2012 is het project opgeleverd en in gebruik genomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01_0006.png"

Figuur 2.1) Situatie Oranjelaan.

2. Locatie Villa Rotonda.

Locatie Villa Rotonda is gelegen op de hoek van de Henri Dunantsingel, de Rooseveltlaan en de Martin Luther Kinglaan. Het gebied kenmerkt zich door veel openbaar groen en waterpartijen. Voorheen was op deze locatie een schoolgebouw behorende bij de Klimop basisschool gesitueerd. Momenteel is de locatie gereed gemaakt voor de bouw van Villa Rotonda. Villa Rotonda is een zogenaamde 'parkvilla' waarbinnen 48 startersappartementen worden onderbracht.

De toekomstige parkvilla heeft een ronde vorm met een oplopende bouwhoogte variërend tussen drie bouwlagen aan de westzijde en vijf bouwlagen aan de oostzijde. De appartementen zijn gelegen aan cirkelvormige galerijen welke zijn gesitueerd aan de binnenzijde van het gebouw. Aan de buitengevel bevinden zich balkons ter plaatse van elke woning.

Villa Rotonda wordt ontsloten door de Henri Dunantsingel. Toekomstige bewoners van de Villa Rotonda kunnen parkeren in de (half)verdiepte parkeergarage. Voor bezoekers worden ten westen van het gebouw op het maaiveld parkeervoorzieningen gerealiseerd.

Het landschap rondom het gebouw wordt ter versterking van de groenstructuren groen aangekleed. Ten oosten van het gebouw wordt een waterpartij gerealiseerd.

Ten zuiden van het plangebied bevinden zich een school met gymzaal en een kinderopvang. Zowel ten westen als ten oosten van het plangebied bevinden zich grondgebonden woningen. Ten noorden van het plangebied bevindt zich een grote waterpartij.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01_0007.png"

Figuur 2.2) Situatie Villa Rotonda.

3. Locatie Albert's Hoeve vlek A.

Locatie Albert's Hoeve vlek A wordt ingesloten door de Laan van Albert's Hoeve en de Dorcamp. Het gebied kenmerkt zich door openheid en veel openbaar groen. Centraal gelegen in het gebied aan de Molendijk ligt de voormalige boerderij Albert's Hoeve waarnaar de achterliggende wijk is vernoemd. Deze is midden jaren 80 herbouwd ten behoeve van kleine wooneenheden. Momenteel zijn er in het pand twaalf woningen gevestigd. De boerderij heeft de vorm van een stolpboerderij met aan de voorzijde een vrijstaand voorhuis.

Ten westen van de voormalige boerderij ligt een kinderdagverblijf. Het pand is door middel van vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) gerealiseerd medio 2005. Het pand heeft aan de flanken een enkele bouwlaag en in het midden twee bouwlagen. het pand heeft een moderne transparante uitstraling met aan de noordzijde een speeltuin.

Aan de noordzijde van het plangebied ligt de Molendijk, een langzaamverkeerroute. Het groene tracé van de langzaamverkeerroute ligt ter plaatse van de voormalige Molendijk en loopt door tot aan de Uitgeesterweg. Het tracé vormt een fysieke scheiding tussen de woonvlekken binnen de wijk Albert's Hoeve.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01_0008.png"

Figuur 2.3) Situatie Albert's Hoeve vlek A

2.3.2 Monumenten

In het plangebied zijn geen rijksmonumenten, provinciale monumenten of gemeentelijke monumenten aanwezig. Binnen het plangebied ligt de voormalige boerderij Albert's Hoeve. Deze boerderij heeft geen monumentale status maar heeft wel een monumentaal karakter. Boerderij Albert's Hoeve is midden jaren 80 herbouwd ten behoeve van kleine wooneenheden.

2.3.3 Cultuurhistorie

Castricum is grotendeels gelegen in het Oer-IJ gebied wat gelegen is achter het duingebied aan de kust van de Noordzee. Het Oer-IJ gebied was een getijde-landschap dat tussen 2500 voor Christus tot omstreeks het begin van de jaartelling actief was in het gebied tussen Heemskerk en Alkmaar. Het eeuwenlange proces van getijdenwerking leverde een dynamisch landschap op dat voortdurend aan verandering onderhevig was. Dit bepaalde in verschillende perioden ook de bewoningsmogelijkheden voor de mens. De gebieden waren zeer aantrekkelijk voor de mens vanwege de biologische rijkdom, de aanwezigheid van zoet water en mogelijkheden voor jacht en visvangst. De zandige ruggen en vlakten waren daarnaast geschikt voor premoderne akkerbouw, de kwelders en strandvlakten boden goede mogelijkheden voor het weiden van vee.

Castricum is één van de eerste kernen en is rond de 13e eeuw ontstaan. Ten noorden van Castricum ontstonden woonplekken als Duinzijde, Kleibroek en Noord-End. Ten oosten van Castricum ontstonden Oosterbuurt en Heemstee. Tussen Duinzijde en Bakkum ontstond ook nog het plaatstje Schulpstet. Tussen Noord-End en Oosterbuurt ontstond er een eigen buurtje rondom een molen en dijk, deze wordt de Molendijk genoemd. Castricum heeft altijd als hoofdplaats gefungeerd van de kleinere plaatsen.

Tot 1900 was de groei van Castricum beperkt. In de loop van de 20e eeuw zette de groei zich in en ontwikkelde Castricum zich tot de kern die het nu is. De diverse woonkernen als Duinzijde en Kleibroek verdwenen dan al snel als eigen plaatsduiding. Later om de echte groei van de Randstad op te vangen werden ook de Schulpstet, Molendijk, Noord-End en deels Oosterbuurt opgeslokt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01_0009.jpg"

Figuur 2.4) Topografische kaart Castricum in 1905 met indicatie plangebied.

Op basis van de historische kaart kan worden afgeleid dat de locaties binnen het plangebied allen in een voormalig polderlandschap nabij de diverse kernen liggen en dat bebouwing op en rondom het plangebied relatief jong is. Alleen te plaatse van de locatie Albert's Hoeve vlek A heeft sinds halvewege de 19e eeuw bebouwing gestaan in de vorm van de voormalige boerderij Albert's Hoeve.

Langs de locaties Oranjelaan en locatie Albert's Hoeve vlek A lopen oude linten als de Eerste Groenelaan en de Molendijk.

2.3.4 Archeologie

Het gemeentelijk archeologiebeleid is opgenomen in het beleidsdocument 'Beleidsnota Archeologie gemeente Castricum 2011'. De beleidsnota is definitief vastgesteld op 6 oktober 2011. De gemeente kiest hierin voor een verscherpte aandacht voor, en het stellen van heldere voorwaarden aan, ingrepen in de bodem van de archeologisch meest waardevolle delen van het gemeentelijk bodemarchief, zodanig dat de archeologische zorgplicht in overeenstemming is met andere publieke taken en ambities (landbouw, ruimtelijke ontwikkeling, woningbouw, monumenten, etc.) maar ook met private belangen. Behalve een effectieve en doelmatige invulling van de rol van het bevoegd gezag, onderschrijft gemeente Castricum het rijks- en provinciale streven naar behoud van archeologische waarden in de bodem (behoud in situ). Voor het gehele grondgebied van gemeente Castricum (inclusief zeegebied) is op basis van bureauonderzoek een analyse gemaakt van het gemeentelijke bodemarchief, die vervolgens is vertaald in zeven beleidscategorieën op de maatregelenkaart. Op deze wijze wordt inzichtelijk gemaakt wanneer rekening moet worden gehouden met archeologie bij ruimtelijke planvorming en bodemingrepen, en welke onderzoekseisen en ontheffingen daarbij gelden. Deze worden door middel van dubbelbestemmingen vastgelegd in de bestemmingsplannen.

Het plangebied wordt op basis van de 'landelijke Archeologische Monumentenkaart' getypeerd als terrein van hoge archeologische verwachtingswaarde. Voor dit gedeelte geldt categorie 4 (Oer-IJ gebied). De bijbehorende beschermende regelingen zijn opgenomen in het bestemmingsplan:

  • Categorie 4: (archeologische verwachtingszones 2 t/m 7 en 9 t/m 11): een onderzoekseis indien de bodemverstorende ingreep groter is dan 500 m2 en de bodemingreep dieper gaat dan 0,4 m onder maaiveld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0383.BPC123locaties-VS01_0010.jpg"

Figuur 2.5) Uitsnede archeologische waarden- en verwachtingenkaart Castricum (Bron: Vestigia)