direct naar inhoud van 4.10 Ecologie
Plan: De Engh-Roodborstlaan 30
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0381.BP2010B001005-va01

4.10 Ecologie

Samenvatting

Deze paragraaf betreft een samenvatting van het uitgebreide bureauonderzoek zoals opgenomen in bijlage 4. Naar aanleiding van het bureauonderzoek is een quick scan (bijlage 5) ter plaatse uitgevoerd en op grond daarvan is vervolgens uitgebreid onderzoek naar vleermuizen (bijlage 6) uitgevoerd. De resultaten van dit veldonderzoek zijn in deze paragraaf verwerkt.

Huidige situatie

Het plangebied bestaat uit bebouwing, verharding, beplanting en bomen.

Beoogde ontwikkelingen

In het plangebied wordt het bestaande gebouw gesloopt en worden 3 woningen gerealiseerd. Hiervoor moeten de volgende werkzaamheden worden uitgevoerd:

  • sloopwerkzaamheden;
  • verwijderen beplanting en bomen;
  • bouwrijp maken;
  • bouwwerkzaamheden.

Resultaten onderzoek

Gebiedsbescherming

Ten zuidwesten van het plangebied, op ruim 400 m, ligt het beschermd natuurmonument Bussummer-/Westerheide. Ten oosten van het plangebied liggen de beschermde natuurmonumenten Tafelberg/Blaricummerheide II en Tafelberg/Blaricummerheide. Directe effecten zoals areaalverlies en versnippering zullen niet optreden. Gezien de aard van de ontwikkeling treedt ook geen verontreiniging op. Als gevolg van de bouwwerkzaamheden treedt mogelijk tijdelijk verstoring op. Verstoringsgevoelige soorten in deze gebieden zijn vogels.

De kleinschalige en tijdelijke ingreep (bouwwerkzaamheden) zal geen effect hebben op de gebieden ten oosten van het plangebied. Het lawaai van de werkzaamheden zal opgaan in het lawaai van de A1 die tussen het plangebied en de natuurgebieden in ligt.

Het gebied van de Bussummer-/Westerheide ligt op een veel kortere afstand van het plangebied en hier ontbreekt tussenliggende infrastructuur. De A1 ligt natuurlijk wel op korte afstand van het plangebied en de natuurgebieden. De bebouwing van de Kolonel Palmkazerne fungeert wel als buffer. Door de werkzaamheden buiten het broedseizoen uit te voeren en lichthinder te voorkomen, kunnen ook negatieve effecten op de Bussummer-/Westerheide worden uitgesloten.

Soortenbescherming

Het bestemmingsplan is het besluit dat ingrepen mogelijk maakt en een aantasting van beschermde dier- of plantensoorten kan betekenen. Uiterlijk bij het nemen van een besluit dat ruimtelijke veranderingen mogelijk maakt, zal daarom zekerheid moeten zijn verkregen dat overtredingen van de Flora- en faunawet niet optreden.

Het bestemmingsplan voorziet in de sloop van het bestaande gebouw en de bouw van 3 woningen. De benodigde werkzaamheden ten behoeve van deze ontwikkeling kunnen leiden tot aantasting van te beschermen natuurwaarden.

  • Er zal geen ontheffing nodig zijn voor de in het plangebied voorkomende tabel 1-soorten van de Flora- en faunawet waarvoor een vrijstelling van de verbodsbepalingen van de Flora- en faunawet geldt.
  • De aantasting en verstoring van vogels dient te worden voorkomen door werkzaamheden buiten het broedseizoen (broedseizoen is globaal van 15 maart tot en met 15 juli) te laten starten.
  • Het plangebied is slechts marginaal foerageergebied voor de gewone dwergvleermuis. Er zijn geen vlieg- en/of migratieroutes aangetroffen.
  • Tijdens het veldonderzoek is de eekhoorn niet waargenomen.

Gezien bovenstaande staat de Flora- en faunawet de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg.