direct naar inhoud van 4.1 Wonen
Plan: Villagebieden 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0376.BPVillageb2013-1144

4.1 Wonen

Bevolking

Blaricum telt per 1 januari 2012 ruim 9.000 inwoners. Het inwoneraantal is in de afgelopen jaren langzaam afgenomen. Deze bevolkingsafname is het gevolg van een neutraal geboortesaldo en een negatief migratiesaldo. De emigratie wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat in Blaricum de afgelopen 10 jaar relatief weinig woningen op de markt zijn gebracht. De gemiddelde huishoudengrootte in Blaricum is met 2,3 personen per huishouden vrijwel gelijk aan het Nederlands gemiddelde.

Onder de inwoners van de kern Blaricum bevindt zich een relatief zeer hoog percentage ouderen. 23% van de bevolking is ouder dan 65 jaar, terwijl dit in Nederland gemiddeld 16% is.

Woningvoorraad

Het totale aantal woningen in Blaricum is in de afgelopen jaren licht gestegen. In verband met geplande woningbouwontwikkelingen, in met name de Blaricummermeent, wordt tot 2020 rekening gehouden met een toename van de woningvoorraad.

Op een aantal plaatsen binnen het plangebied zijn onbenutte woningbouwmogelijkheden op basis van de vorige bestemmingsplannen (zie paragraaf 3.7). Deze mogelijkheden worden in dit bestemmingsplan overgenomen. Het betreft hier echter mogelijkheden op particuliere percelen, waarbij veelal niet voor de doelgroepen ouderen en jongeren gebouwd zal worden. Daarnaast zijn er nieuwe initiatieven voor onder andere (senioren)appartementen. Gelet op de ruimtelijke situatie, worden de initiatieven afzonderlijk beoordeeld.

Conclusie

De ontwikkeling van de bevolkingsomvang van de gemeente hangt in sterke mate samen met de woningproductie. Voor het plangebied geldt dat het aantal ouderen en jongeren zal stijgen en de gemiddelde woningbezetting verder zal dalen. Er is dan ook een belangrijke opgave voor seniorenwoningen en vormen van wonen en zorg. Daarnaast dient een groep starters zich op de woningmarkt aan. Via een strategisch voorraadbeleid en nieuwbouw op inbreidingslocaties, kan op een tekort aan woningen voor jongeren en senioren ingespeeld worden. Hierbij is aandacht nodig voor de aanpasbaarheid van de woning en de woonomgeving.

Er zijn echter nauwelijks mogelijkheden voor nieuwbouw in het plangebied. Ook leent het plangebied zich in ruimtelijk opzicht niet of nauwelijks voor verdichting. Waar stedenbouwkundig verantwoord, kan incidenteel verdicht worden door gebouwen te splitsen in bijvoorbeeld seniorenappartementen.

In verband met de trend van en het beleid gericht op ouderen die zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, is het aanbod aan voorzieningen voor ouderen in de wijken een belangrijk aandachtspunt. Het creƫren van 'woonzorgzones' en het aanbieden van maatschappelijke voorzieningen in de wijk zijn hier voorbeelden van. Het plangebied is echter minder geschikt voor specifieke voorzieningen. Wel kunnen, door bijvoorbeeld het vergroten van de woning, voorzieningen binnen de woning worden getroffen. Daarnaast kunnen onder voorwaarden meergezinswoningen gerealiseerd worden om aan de toenemende vraag naar seniorenwoningen te kunnen voldoen.