direct naar inhoud van 1.4 Aanpassingen in bestemmingsplan
Plan: Villagebieden 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0376.BPVillageb2013-1144

1.4 Aanpassingen in bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan betreft een integrale herziening van de bestemmingsplannen zoals vermeld in paragraaf 1.3. Vòòr de inwerkingtreding van de Wro werden bestemmingen vaak door middel van een herziening aangepast. Dit is nu niet meer in alle gevallen mogelijk (zie hierna). Daarom is ervoor gekozen voor het gehele plangebied Villagebieden een nieuw bestemmingsplan op te stellen.

Het bestemmingsplan Villagebieden is tegen het licht gehouden en wordt op een aantal punten herzien. In deze paragraaf wordt puntsgewijs aangegeven welke onderdelen worden herzien. In sommige gevallen wordt verwezen naar een paragraaf voor een nadere toelichting. Voor de overzichtelijkheid zijn in bijlage 1 de regels van het bestemmingsplan opgenomen, waarbij is aangegeven welke aanpassingen specifiek zijn doorgevoerd.

Concreet is het bestemmingsplan op de volgende onderdelen herzien.

  • Het bestemmingsplan Villagebieden 2012 is verwerkt.
  • Het besluit van de Raad van State om lid 17.4.1 te vernietigen (in dit bestemmingsplan lid 18.4.1), waarin het afwijken van afstandsmaten was geregeld.
  • De omgevingsvergunning die is verleend voor de Dwarslaan is verwerkt in dit bestemmingsplan, waarbij de algemene uitgangspunten zijn vertaald naar deze percelen.
  • De beeldbepalende panden zijn in het bestemmingsplan opgenomen (zie paragraaf 3.3).
  • Het vastgestelde archeologische beleid is vertaald, waarbij dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie zijn opgenomen (zie paragraaf 3.4).
  • Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen (Wabo) in werking getreden. Op basis hiervan is de terminologie op een aantal onderdelen aangepast (afwijking in plaats van ontheffing, omgevingsvergunning in plaats van bouwvergunning, bevoegd gezag in plaats van gemeenteraad of college van burgemeester en wethouders). Deze redactionele aanpassingen zijn apart weergegeven in bijlage 1 en hebben inhoudelijk geen consequenties.
  • Verschillende aanpassingen die de regels moeten verduidelijken of die onnodige regeldruk moeten voorkomen. Per aanpassing is in bijlage 1 een korte toelichting opgenomen, waarbij is aangegeven waarom deze aanpassing is doorgevoerd.

Herzien van een bestemmingsplan

Een herziening van een bestemmingsplan zoals met bijvoorbeeld bestemmingsplan Dorp is gebeurd, is volgens de wet niet meer altijd mogelijk. Onder de huidige Wet ruimtelijke ordening en het huidige Besluit ruimtelijke ordening, worden aan een herziening van het bestemmingsplan dezelfde eisen gesteld als aan een nieuw bestemmingsplan. Dit houdt onder meer in dat een herziening die nu wordt opgesteld moet voldoen aan de landelijke standaarden (SVBP2008) en dat deze digitaal beschikbaar moet worden gesteld. Er geldt één uitzondering waarbij een herziening niet hoeft te voldoen aan de eisen ten aanzien van de landelijke standaarden en van digitalisering: wanneer het een herziening is van een bestemmingsplan dat tot stand is gekomen voor de invoering van de landelijke standaarden van inrichting en digitalisering en de bestemming van de gronden niet wijzigt. Dit laatste geldt voor het bestemmingsplan Villagebieden. Aangezien de bestemming van de gronden voor een aantal onderdelen wordt gewijzigd (zo wordt bijvoorbeeld de dubbelbestemmings Waarde - Archeologie voor verschillende gronden toegevoegd en worden een aantal gronden aan dit bestemmingsplan toegevoegd), geldt voor een aantal gronden een nieuwe bestemming. Hiermee moet een bestemmingsplan voor deze gronden aan de vereisten van digitaliseren voldoen. Een uitspraak van de Raad van State van 3 augustus 2011 (201009223/1/T2/R3) bevestigt dat voor deze onderdelen het nieuwe bestemmingsplan wel digitaal beschikbaar moet worden gesteld. De gemeente wil graag beschikken over één bestemmingsplan voor de volledige villagebieden. Daarom wordt er een geheel nieuw bestemmingsplan opgesteld als integrale herziening.