Plan: | Bestemmingsplan Graft en De Rijp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0365.BpGrRikernen2011-VA01 |
Regionale woonvisie Noord-Kennemerland 2005-2015
De woonvisie presenteert het gezamenlijke beleid van de gemeenten in Noord-Kennemerland op het gebied van wonen en woningbouw. De bouwmogelijkheden voor de gemeente Graft-De Rijp zijn beperkt. Naast één grotere woonuitbreiding bij De Rijp, is uitbreiding alleen mogelijk indien er ter plaatse aanwezige ruimtelijke kwaliteit wordt versterkt.
De gemeente heeft onvoldoende mogelijkheden om de lokale woningbehoefte op te vangen, en krijgt derhalve te maken met aankomende vergrijzing en terugloop van bewoners, waardoor de leefbaarheid van de dorpen in het geding komt. Uit de woningmarktanalyse is gebleken dat er met name een bouwopgave ligt voor starters en ouderen. De gemeente heeft tussen 2005 en 2015 een woningbouwopgave van 384 woningen.
Regiovisie Noord-Kennemerland
De regio Noord-Kennemerland bestaat uit acht gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer. De colleges van de acht gemeenten hebben de regiovisie op 10 juni 2008 vastgesteld. De regio Noord-Kennemerland streeft naar een complete en vitale regio waar wonen, werken en recreëren met elkaar in balans zijn. De inwoners uit de regio moeten in grote mate met plezier kunnen wonen, recreëren én werken in Noord-Kennemerland. Om meer balans te vinden in wonen en werken binnen de regio dient er meer werk, met name voor hoogopgeleiden, gecreëerd te worden. De regio wil bedrijven aantrekken en hoogopgeleide jongeren vasthouden. Noord-Kennemerland wil de leefbaarheid van de regio waarborgen en verbeteren door de kwaliteit van de leefomgeving voorop te zetten. Het bouwen aan de randen van in uitsluitingsgebieden gelegen stedelijke gebieden dient onder voorwaarden mogelijk te zijn. De regio wil met de provincie in het kader van de sturingsfilosofie 'decentraal wat kan, centraal wat moet' de discussie aangaan. De regio vindt dat er meer 'decentraal kan' en wil voor bepaalde onderwerpen zelf de verantwoordelijkheid nemen.
Voor de thema's werken, voorzieningen, bouwen in uitsluitingsgebieden, wonen, bereikbaarheid, land- en tuinbouw, milieu en duurzaamheid, recreatie en toerisme, natuur, landschap en cultuurhistorie en water wordt uiteengezet hoe de regio een vitale en complete regio, gezamenlijk met de provincie, wil bereiken.
Strategienota Land van Leeghwater (2009-2013)
Het Land van Leeghwater bestaat uit de gemeenten Beemster, Graft-De Rijp en Schermer. Het beleid van de drie gemeenten is gericht op het behoud en versterken van de leefbaarheid, de economische vitaliteit en het (cultuur)landschap met monumentale bouwwerken. Het bevorderen van recreatie en toerisme is een middel om dit te kunnen realiseren.
De activiteiten van het samenwerkingsverband Land van Leeghwater concentreren zich daarom op het realiseren van de volgende doelstellingen:
Nota toeristische verblijfsrecreatie Land van Leeghwater (2008)
In het gezamenlijke beleidsstuk 'Verblijfsrecreatie Land van Leeghwater' wordt inzichtelijk gemaakt wat de (ruimtelijke) mogelijkheden en beperkingen zijn voor de toeristische verblijfssector binnen de drie gemeenten, Beemster, Schermer en Graft-De Rijp. De (beleids)keuzen uit de strategienota en de nota verblijfsrecreatie zijn verwerkt in dit bestemmingsplan.
Dit leidt in het voorliggende bestemmingsplan tot het volgende:
Toekomst veen(weide)gebied Noord-Hollands Midden
In deze notitie worden keuzevoorstellen gedaan voor het toekomstige gebruik van het veenweidegebied Noord-Hollands Midden.
Het bebouwd gebied wordt in de notitie niet betrokken, wel wordt gesteld dat 'de stad' belangrijk is voor de toekomst van het gebied; 'gedacht kan worden aan adoptie van het landelijk gebied door de stad vanuit het besef dat de ruimte voor de stedeling nodig is. De problematiek wordt daarmee een gezamenlijk probleem van platteland en stad'.