direct naar inhoud van 7.2 Toetsingskader
Plan: Gershwin
Plannummer: W0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.W0902BPGST-OH01

7.2 Toetsingskader

7.2.1 algemeen

In de Wet geluidhinder zijn geluidnormen voor toelaatbare equivalente geluidniveaus opgenomen. De geluidnormen gelden voor woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen gelegen binnen de geluidzone van een (spoor)weg of industrieterrein. In de Wet geluidhinder is aangegeven dat een akoestisch onderzoek moet worden verricht bij het voorbereiden van de vaststelling en/of herziening van een bestemmingsplan voor zover die geheel of gedeeltelijk betrekking heeft op gronden behorende tot een zone als bedoeld in artikel 74 van de Wet geluidhinder. Wanneer een nieuw (of gewijzigd) bestemmingsplan het mogelijk maakt geluidsgevoelige bebouwing in de geluidzone van een industrieterrein of (spoor)weg te realiseren, is een akoestisch onderzoek noodzakelijk naar de geluidbelasting van een industrieterrein of spoor(weg) op geluidsgevoelige bebouwing.

7.2.2 Wegverkeer- en spoorweggeluid

Op grond van artikel 74 en 106b van de Wet geluidhinder bevinden zich van rechtswege langs alle wegen en spoorwegen geluidzones waarbinnen de geluidbelasting vanwege de weg of spoorweg aan het gestelde in de Wet dient te worden getoetst. Dit geldt niet voor wegen:

  • die zijn gelegen binnen een als woonerf aangeduid gebied of;
  • waarvoor een maximale snelheid van 30 km per uur geldt.

De breedte van de geluidzone is afhankelijk van het aantal rijstroken.

Er is in het bestemmingsplan Gershwin geen sprake van de aanleg van een weg en/of spoorweg waarvoor op grond van de Wet geluidhinder in het bestemmingsplan een geluidzone moet worden opgenomen.

In artikel 76 van de Wet geluidhinder is geregeld dat bij vaststelling van een bestemmingsplan de wettelijke voorkeursgrenswaarden voor de geluidsgevoelige gebouwen of terreinen in acht moeten worden genomen van de artikelen 82 (bij nieuwbouw) en 100 (in geval het bestemmingsplan voorziet in een reconstructie van een weg) van de Wet geluidhinder. Naast deze bovengenoemde buitenwaarden zijn er in de Wet geluidhinder voor gevoelige bestemmingen tevens maxima gesteld aan binnenwaarden. Toetsing daaraan vindt plaats in het kader van de aanvraag omgevingsvergunning.

Indien de voorkeursgrenswaarde wordt overschreden, kan binnen de systematiek van de Wet geluidshinder een hogere waarde (ontheffing op de geluidsbelasting) worden verleend door burgemeester en wethouders. Voorwaarde is dat het toepassen van maatregelen gericht op het terugbrengen van de geluidsbelasting onvoldoende doeltreffend zijn, of overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiƫle aard een rol spelen.

Wanneer de maximale toelaatbare waarde voor geluidbelasting wordt overschreden en een hogere waarde niet mogelijk is, biedt de Wet geluidhinder de mogelijkheid woningen te realiseren met een zogeheten dove gevel (een gevel zonder te openen/met slechts incidenteel te openen delen) of vliesgevel te realiseren. De definitie van een gevel (uitwendige scheidingsconstructie) in de Wgh maakt het mogelijk 'dove gevels' te creƫren. Een dergelijke gevel heeft geen te openen delen in geluidsgevoelige ruimtes, waardoor toetsing aan de geluidsnormen niet is vereist. In een situatie waarbij de maximaal toelaatbare geluidsbelasting wordt overschreden, kan een dove gevel worden toegepast om woningbouw toch mogelijk te maken. In het gebied Gershwin doet zich de situatie voor dat er zowel hogere grenswaarden worden vastgesteld en dat de bouw van de zogeheten dove gevels noodzakelijk is. In het geluidrapport is aangegeven waar deze situaties zich voordoen.

7.2.3 Amsterdams geluidbeleid

In het Amsterdamse geluidbeleid is bepaald dat de woningen waarvoor een hogere waarde wordt vastgesteld of een dove gevel hebben in principe dienen te beschikken over een stille zijde. Van dit principe kan slechts worden afgeweken op grond van zwaarwegende argumenten.

Voorafgaand aan de realisatie van het project Symphony is reeds uitvoering gegeven aan de Wet geluidhinder, met dien verstande dat hiervoor hogere waarden zijn vastgesteld. Het project Symphony moet in dit verband dan ook worden gezien als een bestaande situatie.

Inmiddels is het geluidbeleid in de gemeente nog enigszins aangescherpt. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zoals tijdelijke situaties kan bij woningen met een dove gevel worden afgezien van een stille gevel.