direct naar inhoud van 6.1 Algemeen
Plan: Gershwin
Plannummer: W0902BPGST
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.W0902BPGST-OH01

6.1 Algemeen

Gershwin vormt onderdeel van de ontwikkeling van de Flanken in de Zuidas. De ontwikkeling van de Flanken in de Zuidas loopt al een aantal jaren. Enkele delen van de Flanken zijn al ontwikkeld, en in Gershwin zelf zijn ook al enkele kavels ontwikkeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.W0902BPGST-OH01_0008.png"

Figuur: Flanken Zuidas

De ontwikkeling van Gershwin was al voorzien in de partiƫle streekplanherziening Amsterdam Noordzeekanaalgebied (ANZKG). In 2003 is een m.e.r.-beoordeling uitgevoerd (Ingenieursbureau Amsterdam, 2003). Deze m.e.r.-beoordeling heeft destijds geleid tot de conclusie dat voor de op dat moment voorziene ontwikkelingen geen m.e.r.-procedure nodig was. In 2007 is voor de ontwikkeling van de projecten Ravel, Beethoven, Noordzone en VU-kwartier aanvullend een m.e.r.-beoordeling uitgevoerd. Deze m.e.r.-beoordeling is uitgevoerd omdat er ten opzichte van het streekplan en de daaraan gekoppelde beoordeling uit 2003 meer programma werd voorzien. Op basis van deze m.e.r.-beoordeling werd in 2007 geconcludeerd dat voor de besluitvorming over de betreffende projecten geen m.e.r.-procedure nodig was.

Inmiddels is er een milieueffectrapportage uitgevoerd voor de Flanken van de Zuidas. De reden dat nu besloten is tot het uitvoeren van een milieueffectrapportage is dat er sprake is van een gewijzigd programma ten opzichte van het gezamenlijk programma van de m.e.r.-beoordelingen 2003 en 2007, met onder andere een groter aantal woningen. Als eindbeeld wordt voor de Flanken voorzien in een programma met ca. 763.000 m2 woonfuncties, zo'n 837.500 m2 kantoorfuncties en ca. 360.500 m2overige voorzieningen, waarvan al een deel is gerealiseerd, of in aanbouw is. Voor het overige deel dienen diverse nieuwe bestemmingsplannen opgesteld te worden.

Dit leidt tot de verwachting dat het aantal van 4.000 woningen overschreden wordt en daarmee het project m.e.r.-plichtig is geworden. Daarnaast is ook de totale ontwikkeling (dus ook kantoren en voorzieningen) die nu gepland is groter dan de geplande ontwikkeling ten tijde van de m.e.r.-beoordeling 2003 en de m.e.r.-beoordeling 2007. Hierbij is van belang dat diverse ontwikkelingen in de Flanken de laatste jaren meer concreet geworden zijn op grond waarvan het gemeentebestuur heeft besloten dat een m.e.r.-procedure wordt gevolgd.

Het doel van een m.e.r.-procedure is het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken. Dit om ten behoeve van het ontwikkelen van plannen en het nemen van besluiten inzicht te krijgen in de effecten van de voorgenomen activiteit op de omgeving en om onderzoek te kunnen doen naar mogelijke maatregelen om negatieve effecten op de omgeving te verminderen of te compenseren.

Formele koppeling van de mer-procedure (het milieueffectrapport zelf) en de bestemmingsplanprocedure gebeurt op het moment waarop de eerste planologische titel (een omgevingsvergunning of bestemmingsplan) die een onderdeel van de in de m.e.r. beschreven activiteiten mogelijk maakt. Voor de m.e.r. Zuidas Flanken is dat het bestemmingsplan Kenniskwartier Noord West en niet het nu voorliggende bestemmingsplan Gershwin. In paragraaf 6.2 wordt ingegaan op de doorwerking van het milieueffectrapport in het bestemmingsplan Gershwin.