Plan: | Gershwin |
---|---|
Plannummer: | W0902BPGST |
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.W0902BPGST-OH01 |
De realisatie van dit project betekent een grote inhaalslag voor de woonfunctie in de Zuidas, een kwalitatieve impuls voor de inrichting van de openbare ruimte en een verdere ontwikkeling van het voorzieningenprogramma.
De kracht van de Zuidas is de strategische ligging: tussen de binnenstad en Schiphol, tussen Zuid en Buitenveldert, tussen RAI en VU. Dit leidt tot een nieuwe omgevingskwaliteit, met als kenmerken hoge dichtheid en functiemenging. De hoofdlijnen van de Visie Zuidas geven aan dat een hoogwaardig en dicht stedelijk milieu gecreëerd moet worden, waarbij leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid kernbegrippen zijn. Voor de uitwerking is het sleutelwoord diversiteit, in alle opzichten: programmatisch, architectonisch en in het inrichtingsniveau van de openbare ruimte.
In stedenbouwkundig ruimtelijk opzicht is het streven om goed aan te sluiten op zowel de schaal van Buitenveldert als die van de Zuidas.
In het ruimtelijk concept zijn verschillende typen stedelijke blokken opgenomen met verschillende bouwhoogten en karakters: hoog en compact aan de stedelijke Mahlerlaan, laag en geopend naar het water van de waterloop langs de De Boelelaan aan de zuidzijde.
De sterk gedifferentieerde woonprogramma's zijn gebaseerd op het principe van de gemengde stad, waarin uiteenlopende leefstijlen en doelgroepen zich thuis voelen.
Diverse combinaties van wonen en werken op diverse schaalniveaus zullen kunnen leiden tot een geïntegreerd stedelijk milieu met een wereld van brede en zinderende activiteiten. Dit gaat hand in hand met functiemenging op een hoog schaalniveau, zoals de hoogwaardige hotelfunctie aan de Minerva-as en gewenste extra voorzieningen in de stadsblokken aan de Mahlerlaan.
Het plankader van gebied Gershwin bestaat uit de Visie Zuidas 2009, de Welstand Nota Zuidas en het SPvE en het Plan Openbare Ruimte voor Gershwin.
Gridstructuur en verkavelingstructuur
Het plan voor de Zuidas is gebaseerd op het collectief raamwerk, het stedenbouwkundig grid, waarin de torenposities in een dambordpatroon op een hoger niveau de ruimtelijke samenhang organiseren. Op maaiveldniveau wordt de samenhang gewaarborgd door de onderbouwen van de bouwblokken die binnen het fijnmazige patroon van de verkavelingstructuur liggen.De gridstructuur garandeert een grote transparantie in noord-zuidrichting waardoor goede visuele en functionele aansluitingen op Buitenveldert gemaakt kunnen worden. Het grid in deelgebied Gershwin heeft dezelfde richting ten opzichte van de noordpijl als die van Buitenveldert. Ten noorden van de Mahlerlaan wordt de richting van Amsterdam Zuid overgenomen. De maatvoering van het grid is compact met kavels van 45x59 meter aan de noordzijde en 45x44 meter aan de zuidzijde. Hierdoor ontstaan bouwtypes zonder binnenhoven met een directe oriëntatie op de openbare ruimte. De meeste kavels dienen een percentage onbebouwd te laten voor collectief groen. Deze moet minimaal aan één zijde aan de openbare ruimte grenzen. De openbare ruimtestructuur is overzichtelijk. Het basispatroon levert een veertiental kavels op, welke gegroepeerd worden tot vier clusters.
Stads- en Waterblokken in Gershwin
De omgeving van het deelgebied Gershwin is zeer divers. Er is een sterk contrast tussen de noordzijde, de Mahlerlaan met stedelijke kenmerken, en de zuidzijde, de De Boelelaan met een meer ontspannen profiel aan de waterloop. Dit onderscheid tussen beide kanten van het gebied is aanleiding de blokken aan de noordzijde als stadsblokken en de blokken ten zuiden ervan als waterblokken te typeren. Er is tussen de beide zoneringen verschil in kavelgroottes, bouwhoogten en dichtheid, maar ook in programma.
Aan de zuidzijde zijn de blokken lager en minder dicht bebouwd en ligt de nadruk op het woonprogramma met een duidelijke oriëntatie op zon en water. Aan de noordzijde zijn de blokken dichter bebouwd en ligt het zwaartepunt meer op de functiemenging, zoals combinaties met werkfuncties en publieksvoorzieningen. In de hoge stadsblokken zouden bovendien een aantal bijzondere publieksgerichte voorzieningen kunnen worden opgenomen, deels aan de Mahlerlaan, deels in de blokken zelf als extra collectief woonprogramma, zoals bijvoorbeeld een tennisbaan of een wintertuin.