direct naar inhoud van 2.3 Functionele opbouw
Plan: Buikslotermeer II
Plannummer: N1204BPSTD
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.N1204BPSTD-OH01

2.3 Functionele opbouw

2.3.1 Algemeen

De functionele opbouw van het plangebied wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van de woonfunctie. Echter ook andere functies komen in het plangebied terug. Deze functies, zoals maatschappelijke voorzieningen, sport- en recreatievoorzieningen, groenvoorzieningen, maar ook wegen en fietspaden bepalen naast de woonfunctie de functionele opbouw van het plangebied.

2.3.2 Bedrijvigheid en voorzieningen

In het plangebied bevindt zich een aantal voorzieningen. Er kan onderscheid worden gemaakt in voorzieningen op het gebied van detailhandel, horeca, medische, onderwijs, welzijn, sport- en recreatie.
De meeste bedrijvigheid in Buikslotermeer is geconcentreerd in het centrumgebied aan het Buikslotermeer- en Olaf Palmeplein. Hier zijn naast horeca bijna honderd winkels gevestigd in dagelijkse en niet-dagelijkse levensmiddelen. Dit deel van de Buikslotermeer valt echter buiten dit bestemmingsplan.
In het plangebied bevinden zich twee verzorgingshuizen: De Die en Het Schouw. Verder zijn er huisartsenpraktijken gevestigd en enkele fysiotherapeutische praktijken. Het plangebied telt veel basisscholen. Scholen voor voortgezet onderwijs liggen geconcentreerd rond de Rode Kruisstraat.
Verspreid door het plangebied liggen speelmogelijkheden voor kinderen. In de noordoosthoek van het plangebied bevinden zich schoolwerktuinen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.N1204BPSTD-OH01_0005.png"

voorzieningenkaart

2.3.3 Verkeersfuncties

Openbaar vervoer en fiets

Het Buikslotermeerplein en Olaf Palmeplein zijn bereikbaar met een groot aantal streek- en stadslijnen (30, 31, 32, 33, 34, 37, 38, 230, 363). Het stadsvervoer heeft ten doel het stedelijk gebied in Noord te ontsluiten en aan te sluiten op de landelijke en (inter)lokale openbaar-vervoervoorzieningen ten zuiden van het IJ (Centraal Station, Amstelstation). Door de komst van de Noord/Zuidlijn zal het metrostation Buikslotermeerplein de functie van regionaal openbaarvervoerspunt gaan vervullen. Binnen Noord wordt rekening gehouden met een oostelijke aftakking ter hoogte van het Buikslotermeerplein.
In het plangebied zijn geen speciale fietsvoorzieningen aanwezig. Op de doorgaande wegen bevinden zich vrijliggende fietspaden.