direct naar inhoud van 3.5 Stadsdeelbeleid
Plan: Bestemmingsplan Eenhoorn I
Plannummer: M1207BPSTD
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.M1207BPSTD-OH01

3.5 Stadsdeelbeleid

Structuurschets Mozaïekstad Oost/Watergraafsmeer
Op 28 januari 2002 heeft het stadsdeel Oost - Watergraafsmeer (sinds 2010 stadsdeel Oost) de structuurschets Mozaïekstad Oost/Watergraafsmeer vastgesteld. De structuurschets geeft een doorkijk tot 2030 en stelt zes kwaliteitspijlers centraal:

  • 1. Versterking van de diversiteit en (ruimtelijke) verscheidenheid;
  • 2. Versterking van de ruimtelijke identiteit van stadslandschappen en identiteitsdragers;
  • 3. Versterking van de kwaliteit van de buitenruimte: van 'sober en doelmatig' naar 'duurzame kwaliteit';
  • 4. Ruimte voor 'kwetsbaarheid': voorkomen dat sterke functies de zwakkere verdringen;
  • 5. Een veilige en leefbare leefomgeving;
  • 6. Duurzaamheid en dynamiek: de ruimte moet ook op langere termijn blijven functioneren.

De kwaliteitspijlers zijn uitgewerkt in stedenbouwkundige hoofduitgangspunten met bijbehorende structuurkaart. Het Eenhoorngebied wordt genoemd als een gebied waar herstructurering en intensivering plaatsvindt om een gemengd stedelijk milieu te creëren. Door de functie wonen toe te voegen wordt tegemoet gekomen aan de woningbehoefte in het stadsdeel. De Vergulden Eenhoorn wordt als een belangrijke identiteitsdrager gezien en zal als zodanig benut worden.
Hoofduitgangspunten met een betekenis voor het Eenhoorngebied zijn de volgende:

  • 'Oost' bouwt voort op de bestaande stedenbouwkundige verkavelingstructuur;
  • De relatief open bebouwing van 'de polder Watergraafsmeer' ondergaat een beheerste verstedelijking. Hiernaar worden de komende jaren studies verricht;
  • Concentratie en intensivering van functies rond bestaande en nieuwe openbaar vervoersstations (Amstelstation, WTCW-station, Spaklerweg, Weesperplein en Wibautstraat);
  • De bebouwing langs water is laag en loodrecht op de oever gericht. Zones direct langs het water blijven openbaar en moeten bijdragen aan recreatie.

Ruimtelijke Economische Structuurvisie
Het stadsdeel Oost - Watergraafsmeer (sinds 2010 stadsdeel Oost) heeft op 5 juli 2004 de Ruimtelijk Economische Structuurvisie (RES) vastgesteld. In de RES is beschreven wat de huidige kenmerken zijn van het stadsdeel, welke ontwikkelingskansen er liggen voor publieksgerichte voorzieningen (detailhandel, horeca en vermaak) en overige bedrijvigheid, gevolgd door een beschrijving op hoofdlijnen van de meest wenselijke ruimtelijke economische structuur voor Oost/Watergraafsmeer in 2010. Daarbij is een aanzet gegeven voor te treffen (fysieke) maatregelen die nodig zijn om een dergelijk resultaat te bereiken. Tot 2010 was de bestaande situatie, naast sociaal economische en ruimtelijke ontwikkelingen, een belangrijk aandachtspunt. De visie kan in de volgende drie kernpunten worden samengevat:

  • 1. Behoud diversiteit aan vestigingsmilieus;
  • 2. Uitbouwen en kwalitatieve verbetering voorzieningenclusters en werkgebieden;
  • 3. Intensivering door menging van bij elkaar passende functies.

In het bestemmingsplan Eenhoorn I wordt de transformatie naar een gemengd woon-werkmilieu die al enige tijd aan de orde is, positief bestemd waarmee het bijdraagt aan de kernpunten van de RES.

Instellingsbesluit Wibaut aan de Amstel
Het instellingsbesluit is op 26 mei 2008 vastgesteld door de stadsdeelraad van het toenmalige Oost - Watergraafsmeer en op 25 juni 2008 door de gemeenteraad. Het instellingsbesluit voorziet in de oprichting van het 'projectbureau Wibaut aan de Amstel' om de gewenste ontwikkelingen voor het complete gebied Wibaut aan de Amstel een krachtige impuls en sturing te geven. Het instellingsbesluit bestaat uit de volgende onderdelen: de visie, het programma Amsteloever, het programma Bereikbaarheid, Duurzaamheid & Luchtkwaliteit, een organisatievoorstel, de communicatiestrategie en het financieel kader. Voor het Eenhoorngebied is in het instellingsbesluit opgenomen dat hiervoor een plan wordt gemaakt met als doel een buurt te ontwikkelen met een duidelijke, groene identiteit.
Met het instellingsbesluit wordt door het college van Burgemeester en Wethouders toegezegd de Raad een coalitiebesluit voor te leggen waarmee de bevoegdheidsverdeling tussen de centrale stad en het stadsdeel wordt geregeld, waaronder de overdracht van de financiële bevoegdheden. De gemeenteraad heeft op 20 mei 2009 met dit coalitiebesluit ingestemd.

Strategienota Wibaut aan de Amstel
De Strategienota (november 2009) bevat een inventarisatie van belangrijke aspecten en kenmerken van het projectgebied, een opsomming van geldende wetten en regels, een beschrijving van de gewenste sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkeling en een overzicht van de wijze waarop deze wordt gefinancierd. Daarnaast legt het Strategiebesluit vast hoe de toekomstige organisatie en communicatie van het project gaat verlopen. De Strategienota bevat de uitgangspunten en voorwaarden waaraan toekomstige plannen, projecten en programma's worden getoetst. Eén van de voorwaarden is dat voor de geleidelijke transformatie van het Eenhoorngebied een nieuw projectgericht bestemmingsplan nodig is, aangezien het vigerende bestemmingsplan geen gepast middel is om deze aanpak te realiseren. Om aan deze voorwaarde te voldoen, is voor het plangebied met hoofdzakelijk ontwikkelingslocaties het bestemmingsplan Eenhoorn II opgesteld. Voor het meer conserverende deel is dit bestemmingsplan (Eenhoorn I) opgesteld. Het document 'De Ruimtelijke hoofdlijnen Wibaut aan de Amstel' vormt een bijlage bij het Strategiebesluit van Wibaut aan de Amstel.