Plan: | Museumkwartier en Valeriusbuurt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.K1005BPSTD-VG01 |
Het Museumkwartier kent een vrij centrale ligging binnen het stadsdeel Oud Zuid en bepaalt de luxe uitstraling die Oud Zuid heeft. De buurt is, mede door de ligging nabij het Vondelpark, in trek bij kapitaalkrachtige bewoners en bedrijven als woon- en werkbuurt.
Het gebied rondom het Museumplein bevat een aantal stedelijke functies. Met de grote musea en het Concertgebouw trekt de wijk jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. In samenhang hiermee zijn er in de wijk circa 40 hotels, pensions en dergelijke gesitueerd. Overige bovenwijkse voorzieningen zijn een aantal scholen voor voortgezet onderwijs, het Zuiderbad en de Jellinek Kliniek. In totaal zijn in de wijk circa 150 voorzieningen op het gebied van onderwijs, sport en recreatie, cultuur, etc. te vinden.
De wijk telt een groot aantal bedrijven (circa 4.000), waarvan een groot deel werkzaam is in de financiƫle en zakelijke dienstverlening. Deze bedrijven zijn met name gevestigd rond het Museumplein en langs het Vondelpark. De winkelconcentraties bevinden zich in de P.C. Hooftstraat / Van Baerlestraat, de Cornelis Schuytstraat en de Roelof Hartstraat en richten zich voornamelijk op de kleding en mode. De P.C. Hooftstraat bevat hierbij een bovenstedelijke functie voor winkels in het luxe segment. Verder bevinden zich in de wijk nog zo'n 60 restaurants.
Ondanks deze grote hoeveelheid niet-woonfuncties is de meest voorkomende functie in het Museumkwartier de woonfunctie. Naast de aanwezige losstaande villa's en villa-achtige panden, is 95% van de woningen gebouwd als meergezinsbouw in een gesloten bouwblok.
In de Concertgebouwbuurt / Cornelis Schuytbuurt zijn voorzieningen als onderwijsvoorzieningen, kerken en medische, sociale en culturele voorzieningen verspreid over de wijk gesitueerd. Er zijn in dit gebied verder opvallend veel kamerverhuurbedrijven en pensions, kantoren en praktijkwoningen. Binnen deze wijken kunnen de straten in verschillende functies verdeeld worden. Typische woonstraten zijn de Van Breestraat, de Valeriusstraat, de Johannes Verhulststraat en de Palestrinastraat. Echte winkelstraten zijn de Van Baerlestraat en de Cornelis Schuytstraat. De overige straten kennen een gemengd karakter.
Het gebied rond de Frans van Mierisstraat is een woon-werkgebied. De verhouding tussen wonen en werken geeft de buurt haar typerende karakter. Het betreft hier bedrijvigheid op kleinschalig niveau, waardoor deze functie goed in de woonbuurt past. Daarnaast bevat deze buurt veel onderwijsvoorzieningen.
In Duivelseiland is de meest voorkomende functie de woonfunctie. Daarnaast bevat de buurt veel detailhandels- en kleine ambachtelijke bedrijven.
De Harmoniehof kan geheel als een woonbuurt bestempeld worden. Met uitzondering van de aan de rand van de buurt gelegen Roelof Hartstraat en het Roelof Hartplein, zijn in de buurt nagenoeg geen bedrijven en winkels te vinden.
De Willemsparkbuurt is overwegend een woonbuurt. De van oorsprong woonpanden zijn uiterlijk nauwelijks veranderd, maar wel vaak van binnen verbouwd tot kantoorruimtes. Voorzieningen bevinden zich deels verspreid in de wijk. De Willemsparkbuurt heeft in vergelijking met Oud Zuid een klein aantal winkels en is de enige buurt in Oud Zuid zonder een echt winkelgebied. De voornaamste concentratie van winkels en horeca bevindt zich aan de rand van de wijk langs de Amstelveenseweg (aansluitend op winkelgebied Zeilstraat / Hoofddorpplein). Daarnaast is er aan de Koninginneweg detailhandel aanwezig.
In tegenstelling tot het kleine aantal winkels zijn er wel veel kantoren in deze buurt. Na het Museumkwartier zijn de meeste kantoren in Oud Zuid te vinden in de Willemsparkbuurt, waardoor deze buurt een belangrijke kantoorfunctie heeft.
In de Willemsparkbuurt zijn een aantal onderwijsvoorzieningen, een vestiging voor naschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een aantal kinderdagverblijven gevestigd. Wat betreft sociaal cultureel en maatschappelijk werk zijn er een verzorgingstehuis, de Jan van Gooyenkliniek, de Valeriuskliniek, het Joods Maatschappelijk Werk en het Wijkopbouwcentrum gevestigd.