direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Kolenkitbuurt Middengebied
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01

3.3 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Amsterdam 2040

De gemeente Amsterdam heeft in februari 2011 de structuurvisie Amsterdam 2040 vastgesteld. In de Structuurvisie zijn de ruimtelijke ambities voor de jaren 2010-2040 vastgelegd. Vier grote bewegingen (Het centrum wordt groter, Groen wordt belangrijker, Amsterdam richt zich op het IJ en de Zuidflank wordt internationaler) zijn nu al zichtbaar en hier in de visie rekening mee gehouden. Daarnaast zijn er zeven ruimtelijke opgaven die bepalend zullen zijn voor de richting waarin Amsterdam zich verder ontwikkelt.

  • 1. Verdichten. Via intensiever gebruik van de ruimte in de stad kan aan veel meer mensen en bedrijven woon- en werkruimte worden geboden.
  • 2. Veranderen van functies. Als onderdeel van de verdichting zullen verschillende bedrijventerreinen worden omgezet naar gebieden met een mix van wonen en werken.
  • 3. Regionaal openbaar vervoer. Een regio die wil functioneren als metropool kan niet zonder snel, frequent en comfortabel openbaar vervoer op regionale schaal.
  • 4. Hoogwaardige openbare ruimte. De kwaliteit van leven in de stad wordt steeds belangrijker, en daarmee de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte.
  • 5. Meer gebruik van groen en water. Het gebruik van groen en water in en rondom de stad neemt toe en vervult een steeds belangrijker rol.
  • 6. Duurzame energie. De fossiele brandstoffen raken hoe dan ook een keer op. De stad moet daar op worden ingericht. Daarom moet Amsterdam energiezuiniger worden.
  • 7. Olympische Spelen Amsterdam 2028. De Olympische Spelen zijn een nationale aangelegenheid waarbij Amsterdam beeldmerk kan zijn en ruimte kan bieden aan het kloppend hart van de Spelen.

Op het faseringsbeeld is het Middengebied aangeduid als 'stedelijk gebied in ontwikkeling' voor de jaren 2010-2020. Hoogbouw en verdichting wordt gestimuleerd voor, onder meer, het gebied langs de A10. Daarbij wordt een gedifferentieerd hoogbouwmilieu beoogd, met ensembles vanaf circa 60 meter hoogte bij de knooppunten. Vergelijk hiervoor onderstaand figuur 3.1. Binnen het Unesco gebied van de binnenstad wordt terughoudend omgegaan met hoogbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01_0003.jpg"

Figuur 3.1 - Uitsnede kaart Structuurvisie Amsterdam, Hoogbouw

Conclusie

Bij deze ontwikkeling zijn de eerste, vierde en vijfde ruimtelijke opgaven van toepassing. De ontwikkeling is geen onderdeel van een zogenoemde 'grote beweging'. Binnen het plangebied is geen sprake van een hoofdgroenstructuur. Het plan voorziet in een verdichting, bij de herinrichting wordt de openbare ruimte eveneens meegenomen in de ontwikkeling en krijgt deze een positieve impuls. Tot slot wordt de belangrijke groenstructuren benadrukt en krijgen deze een bijzondere plaats binnen het plan. Het plan voldoet aan het gemeentelijk beleid.

Breed Water (Plan gemeentelijke watertaken 2010-2015)

De gemeente Amsterdam is wettelijk verantwoordelijk voor drie watertaken. Deze zogenaamde zorgplichten betreffen:

  • de inzameling en transport van stedelijk afvalwater;
  • de inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater;
  • het nemen van grondwatermaatregelen.


In 'Plan gemeentelijke Watertaken 2010-2015' staat hoe deze drie zorgplichten door de gemeente Amsterdam worden ingevuld. Doel van het plan is om aan het bevoegd gezag te verantwoorden op welke wijze de gemeente Amsterdam haar watertaken uitvoert en in hoeverre zij afdoende middelen heeft om dit in de toekomst te blijven doen. Hiermee voldoet de gemeente aan de planverplichting zoals die in de Wet milieubeheer (artikel 4.22) is opgenomen. Dit plan biedt tevens een kans om in te spelen op ontwikkelingen zoals het veranderende klimaat. Om de gestelde doelen te realiseren zijn de volgende acties en stappen nodig per zorgplicht:

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01_0004.png"