Plan: | Kolenkitbuurt Middengebied |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0363.E1201BPSTD-OH01 |
Structuurvisie Noord-Holland 2040. Kwaliteit door veelzijdigheid (juni, 2010)
Sinds de in werking treding van de Wet ruimtelijke ordening op 1 juli 2008 zijn de twee streekplannen van Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid niet langer geldig. De structuurvisie is de wettelijke opvolger van het streekplan. Op 21 juni 2010 is de structuurvisie aangenomen door Provinciale Staten van Noord-Holland.
Visie
Noord-Holland is een mooie provincie om in te wonen, te werken en om te bezoeken. De provincie is veelzijdig met een aantal belangrijke economische motoren van Nederland, bruisende steden, natuurparken, het strand en open grasland vol weidevogels. Dit bijzondere karakter wil de provincie bewaken. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen als globalisering, klimaatverandering en trends zoals vergrijzing en krimp die een grote ruimtelijke impact hebben. In de structuurvisie beschrijft de provincie hoe en op welke manier ze met deze ontwikkelingen en keuzes omgaat en schetst ze hoe de provincie er in 2040 moet komen uit te zien.
De provincie kiest ervoor vooral de bestaande kwaliteiten verder te ontwikkelen. Noord-Holland moet aantrekkelijk blijven in wat het is: een diverse, internationaal concurrerende regio, in contact met het water en uitgaande van de kracht van het landschap.
Voor het plangebied is het volgende van belang:
Door klimaatveranderingen is meer berging van water nodig. De watergang in de Ringspoorzone wordt verbreedt ten opzichte van de bestaande situatie. In het stedenbouwkundig ontwerp worden daarnaast aanvullende maatregelen genomen om het waterbergend vermogen van de buurt te vergroten. Bijvoorbeeld de uitvoering van de daken als groene daken.
Dit houdt in dat de provincie ruimte wil bieden aan kleinschalige opwekking van duurzame energie. Het middengebied wordt aangesloten op de restwarmte van de energiecentrales in het Westelijk Havengebied. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om zonnecellen te integreren in de dakconstructie van de gebouwen.
Het plangebied is tot slot door de provincie aangeduid als 'bestaand bebouwd gebied'. Dit betekent dat de provincie mogelijkheden ziet voor:
Daarnaast acht de provincie het van belang dat bij stedelijke verdichting gedacht wordt aan duurzaam ruimtegebruik. Hier speelt onder meer mee dat sprake moet zijn van voldoende en op de behoefte aansluitende huisvesting, voldoende en gedifferentieerde ruimte voor economische activiteiten en behoud en ontwikkeling van verkeers en vervoersnetwerken. Aan al deze randvoorwaarden wordt met dit plan voldaan.
Provinciale Ruimtelijke Verordening (juni 2010)
Voor de doorwerking van het in de structuurvisie vastgelegde beleid staan de provincie, naast de bekende bestuurlijke middelen als subsidies, overleg, convenanten en dergelijke, diverse juridische instrumenten ter beschikking, zoals de provinciale ruimtelijke verordening.
De provinciale verordening is het aangewezen instrument als het gaat om algemene regels omtrent de inhoud van gemeentelijke bestemmingsplannen of projectbesluiten. Hierbij gaat het in het algemeen om onderwerpen in zowel het landelijke als het bestaand bebouwd gebied van Noord-Holland waar een provinciaal belang mee gemoeid is. Uiteraard moet altijd het provinciale belang de inzet van de verordening rechtvaardigen.
Het plangebied ligt binnen Bestaand Bebouwd Gebied. Het beoogde bestemmingsplan, met de toevoeging van nieuwe bebouwing na sloop van een deel van de bestaande bebouwing, voldoet aan de provinciale verordening.
Waterbeheerplan Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht 2010-2015
Het beleid van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AVG) is verwoord in het Waterbeheerplan AGV 2010-2015 'Werken aan water in en met de omgeving'. In dit beheerplan worden de hoofdtaken van het waterschap behandeld, namelijk veiligheid, voldoende water en schoon water. Ook wordt aandacht gegeven aan de maatschappelijke (neven)taken: nautisch en vaarwegbeheer, recreatief medegebruik, natuurbeheer en cultuurhistorische, landschappelijke en architectonische waarden. Voor elk van deze thema's zijn de wensbeelden op de middellange termijn, de doelen en de aanpak op hoofdlijnen aangegeven.
Integrale Keur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Het plangebied bevindt zich in het beheersgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). De taak van het waterschap is om te zorgen voor een veilig en gezond watersysteem. Volgens de Waterwet gaat het daarbij om drie hoofddoelstellingen:
Om deze doelen te kunnen realiseren beschikken de waterschappen over een eigen verordening, die van oudsher de Keur heet. De Keur kent 'verboden' en 'geboden' voor de manier van inrichten, gebruik en onderhoud van waterkeringen, oevers en wateren. De Keur is een belangrijk instrument voor het waterschap om activiteiten in en rond het watersysteem in goede banen te leiden en te zorgen dat ze geen gevaar op kunnen leveren voor het watersysteem. Dit maakt het mogelijk om het watersysteem en de keringen voor méér te gebruiken dan alleen voor bescherming tegen wateroverlast en het creëren van een ecologisch gezond watersysteem. Sinds 1 december 2011 is de Integrale Keur AGV 2011 vigerend.
Conclusie
Voorliggend plan is binnenstedelijke ontwikkeling binnen bestaand bebouwd gebied. Aan de aangegeven belangen wordt voldaan en er wordt rekening mee gehouden. Het provinciaal en regionaal beleid vormen geen belemmering voor het bestemmingsplan.