direct naar inhoud van 5.2 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Westelijke binnenstad
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1102BPSTD-VG01

5.2 Nieuwe ontwikkelingen

In het bestemmingsplan zijn projecten/bouwplannen opgenomen waarvoor een bouw- dan wel omgevingvergunning is verleend maar die nog niet (helemaal) zijn gerealiseerd en wijzigingsplannen waarover bestuurlijke besluitvorming heeft plaatsgevonden en die in werking zijn getreden.

5.2.1 Elandsstraat

Voor de uitbreiding van de 14e Montessorischool zijn in de Elandsstraat al geruime tijd bouwactiviteiten gaande. De bestaande school aan de Elandsstraat 99 is inmiddels met één bouwlaag verhoogd en daarnaast, aan de Elandsstraat 101, is een nieuw gebouw gerealiseerd met leslokalen, een buurtcentrum en een (ondergronds) gymlokaal. De nieuwbouw is evenals het bestaande schoolgebouw opgenomen met de bestemming 'Maatschappelijk'. De speeltuin achter Elandsstraat 99 en 101 zal opnieuw worden ingericht. De speeltuin is op de verbeelding aangegeven met een aanduiding. In de planregels is een ontheffing opgenomen voor het oprichten van speeltuingebouwtjes.

Voor de lokatie hier tegenover, Elandsstraat 44, is een bouwaanvraag verleend voor het oprichten van een gebouw met twaalf woningen en een parkeerkelder met tien parkeerplaatsen, alsmede voor het veranderen van het bestaande gebouw op het achterterrein tot kantoor-units en tijdelijke leslokalen. Voor de parkeergarage is de 2e wijziging van het bestemmingsplan Konijnenstraat vastgesteld, die inmiddels onherroepelijk is. De ondergrondse garage is met de aanduiding ‘specifieke vorm van gemengd - ondergronds parkeren toegestaan’ en ‘specifieke vorm van tuin - ondergronds parkeren toegestaan’ op de verbeelding aangegeven. Het bouwrecht voor de nieuwbouw aan de Elandsstraat is overgenomen uit het bestemmingsplan Konijnenstraat.

5.2.2 Nieuwbouw Bernardus

Osira heeft een bouwaanvraag ingediend voor nieuwbouw op de plaats van het huidige Bernardus op de hoek van de Nieuwe Passeerdersstraat en de Marnixstraat. In het nieuwe gebouw zullen 130 (senioren)woningen worden gerealiseerd, 11 zorgwoningen, een groepswoning met 16 plaatsen en een zorghotel. Met een zorghotel wordt niet bedoeld een hotel in de reguliere zin van het woord, maar een verblijfsmogelijkheid voor ouderen om te herstellen voor kortere of langere tijd na bijvoorbeeld een operatie waar zorg voor vereist is die in de thuissituatie niet geboden kan worden. Daarnaast zal het nieuwe gebouw een eetgelegenheid bevatten voor de bewoners en gebruikers van het gebouw, een activiteitenruimte en een klein aantal winkels.

Onder het gebouw moet een garage voor 179 auto’s en een fietsenstalling van 236 m2 groot komen. De garage is bestemd voor bewoners, gebruikers van het woon-/zorggebouw. Een deel van de 179 parkeerplaatsen kan ter beschikking worden gesteld aan parkeerders uit de omgeving.

Om de ondergrondse parkeervoorziening en de fietsenstalling mogelijk te maken is de 2e wijziging van het bestemmingsplan Jordaan 1999 vastgesteld. Dit wijzigingsplan is onherroepelijk. De ondergrondse parkeervoorziening is met de aanduiding ‘specifieke vorm van gemengd - ondergronds parkeren toegestaan’ en ‘specifieke vorm van tuin - ondergronds parkeren toegestaan’ op de verbeelding aangegeven.

5.2.3 Elandsgracht 92

Voor de locatie aan de Elandsgracht 92 is begin 2011 een plan ingediend voor een nieuw drie-sterren hotel. Het plan is de bestaande bebouwing, het voormalige Edison-theater, te slopen en in de nieuwbouw een hotel met 45 tot 50 kamers te realiseren.

De kavel aan de Elandsgracht loopt door tot aan de achterliggende Lijnbaansstraat en wordt aan de westzijde begrensd door een smalle openbare steeg, de Hartshoorngang. Aan de Elandsgracht komt een gebouw met 4 bouwlagen, een kapverdieping en een kelder, met op de begane grond de entree, lobby en ontbijtruimte. Aan de Lijnbaansstraat worden bovenop een souterrainverdieping twee bouwlagen gerealiseerd, waarvan de bovenste als een terugliggende verdieping is uitgevoerd. Het volume past binnen het bestemmingsplan Jordaan 1999. Om de hotelfunctie mogelijk te maken is de 4e wijziging van het bestemmingsplan Jordaan 1999 door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum vastgesteld. Het wijzigingsplan is op 17 februari 2012 in werking getreden. De hotelfunctie voor alle bouwlagen is op de verbeelding opgenomen.

5.2.4 Appeltjesmarkt

Voor de Appeltjesmarkt is een visie voor de korte termijn en voor de lange termijn. Voor de lange termijn is het gebied een strategische locatie voor een zeer bijzonder initiatief. Voor de korte/middellange termijn wordt door het stadsdeel gewerkt aan een plan voor herinrichting van de openbare ruimte van het huidige busstation. Het plan is onder meer gericht op het plaats bieden aan evenementen en verbeteren van verblijfskwaliteit en de relatie met Singelgracht. De uitvoering is gepland in 2013. Voor de Groenmarkt, voor de plek van de tijdelijke behuizing voor bewoners van Bernardus, wordt in samenspraak met omwonenden een plan ontwikkeld voor nieuwbouw. Voor het gebied van de Appeltjesmarkt en de Groenmarkt is in het bestemmingsplan de bestaande situatie opgenomen.

5.2.5 Parkeergarage Singelgracht

Het stadsdeelbestuur heeft het voornemen om een aantal openbare parkeergarages aan de rand van het stadsdeel te realiseren met het doel om de binnenstad autoluwer te maken en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren door het opheffen van parkeerplekken in de openbare ruimte. Eén van de garages is de Singelgrachtgarage aan de westkant van de binnenstad.

Samen met het het stadsdeel West worden plannen gemaakt voor een grote parkeergarage, onder de Singelgracht bij het Marnixbad. De garage, met ca. 800 parkeerplaatsen, wordt deels openbaar en deels voor bewoners. Hiervoor zijn de plangrenzen van het bestemmingsplan Westelijke binnenstad aangepast.