direct naar inhoud van 6.7 Horeca
Plan: Zuidelijke binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01

6.7 Horeca

6.7.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de volgende horecacategorieën:

  • restaurants;
  • cafés
  • fastfood;
  • discotheken/zaalverhuur.

De overige horecacategorieën, Hotels en Horeca in culturele instellingen worden in respectievelijk paragraaf 6.8 en 6.9 behandeld.

In het plangebied bevinden zich ca. 340 van de ruim 1.500 horecavestigingen (fastfood, discotheken, cafés en restaurants) in de binnenstad, ongeveer 22%. Er werken ruim 2.400 mensen. Binnen het plangebied zijn er ongeveer 200 restaurants en ongeveer 140 cafés. Verder zijn er ca. 20 discotheken en 20 coffeehops gevestigd. In het plangebied is er 1 café per 81 inwoners. Voor de hele binnenstad is dat 1 per 141 inwoners.

Voornaamste reden van het grote aantal horecazaken is dat in het plangebied de twee belangrijkste uitgaansgebieden van Amsterdam liggen: het Rembrandtplein en het Leidseplein. Bijna twee derde van alle horecazaken in het plangebied bevinden zich binnen deze uitgaansgebieden.

Rembrandtplein e.o.
Het Rembrandtplein met omliggende straten is een gebied met een intensieve menging van grootstedelijke functies zoals uitgaan, winkelen, werken, wonen en toerisme. De nadruk ligt hier echter op uitgaan. Het gebied kent een concentratie van (nacht)horeca die vooral gelegen is op het Rembrandtplein, Thorbeckeplein en in de Reguliersdwarsstraat en de Amstelstraat. In het uitgaansgebied Rembrandtplein e.o. bevinden zich ruim 100 horecazaken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01_0047.jpg"

Rembrandtplein

Leidseplein e.o.
Het Leidsepleingebied is sterk op toerisme gericht. Het is een uitgaansplein van stedelijke, regionale en nationale betekenis. De dwarsstraten rond het Leidseplein (van oorsprong woongebied gemengd met bedrijvigheid) zijn de voorlaatste decennia veranderd door de vestiging van een groot aantal restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden. In de Leidsekruisstraat en een groot gedeelte van de Korte Leidsedwarsstraat is het woonkarakter (vrijwel) helemaal verdwenen. Ook op Max Euweplein staat de woonfunctie onder druk door de aanwezigheid van de horecafunctie. In het uitgaansgebied Leidseplein e.o. bevinden zich ca. 100 horecazaken.

Andere gebieden waar veel horeca voorkomt zijn de Utrechtsestraat en de Reguliersdwarsstraat (gedeelte tussen Vijzelstraat en Koningsplein).

afbeelding "i_NL.IMRO.0363.A1006BPSTD-OH01_0048.jpg"

Leidseplein

6.7.2 Ontwikkeling

In 2008 is het Horecabeleidsplan vastgesteld. Hierin is aangegeven in welke straten verruiming van horeca (sluitingstijden, vierkante meters of het toevoegen van horecazaken) mogelijk is. Voor het plangebied is aangegeven dat alleen verruiming van sluitingstijden mogelijk is op en rond de uitgaanspleinen Rembrandt- en Leidseplein. Omdat niet te voorzien is wat de gevolgen van de verruiming voor de veiligheidssituatie zijn, is de verruiming op het Leidseplein gefaseerd ingevoerd.

In het Horecabeleidsplan 2008 is aangegeven dat bij de verdwijning van een seksshop of een speelautomatenhal in de Reguliersbreestraat de bestemming Horeca 3 (café) of Horeca 4 (restaurant) op de begane grond mogelijk gemaakt wordt. De voormalige seksshop op het adres Reguliersbreestraat 7 is in 2009 reeds gewijzigd in een restaurant.

Slechts op één plek in het plangebied kunnen extra horecazaken worden toegevoegd. In het kader van het project “Rode Loper” wordt gekeken naar de mogelijkheden om de uitstraling van de Vijzelstraat en Vijzelgracht te verbeteren. Voorwaarde bij het toevoegen van horecazaken is dat deze gespreid dienen te worden over de lengte van de straat. In aansluiting op de winkelfunctie is er alleen ruimte voor cafés en restaurants met een dagzaakvergunning.

6.7.3 Uitgangspunten

Definities horeca 1 t/m 4

Horeca 1
Fastfoodbedrijven, zijnde horecabedrijven die tot hoofddoel hebben het in hoofdzaak voor consumptie ter plaatse verstrekken van vooral op gemaksvoeding gerichte, eenvoudige en snel bereide etenswaren, met als nevenactiviteiten het voor consumptie ter plaatse verstrekken van zwak- en niet-alcoholische dranken. Onder fastfoodbedrijven worden in elk geval begrepen automatieken, snackbars en fastfoodrestaurants.

Horeca 2
Horecabedrijven, al dan niet met een besloten karakter, die tot hoofddoel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van dranken, waarbij het gelegenheid bieden tot dansen op en tot het beluisteren van overwegend mechanische muziek een wezenlijk onderdeel vormt. Horeca 2 bedrijven zijn in elk geval discotheken en sociëteiten.

Horeca 3
Horecabedrijven, die tot doel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van dranken en (kleine) etenswaren en/of maaltijden, waarbij het accent licht op het verstrekken van dranken. Onder horeca 3 bedrijven worden in elk geval begrepen: cafés en eetcafés.

Horeca 4
Horecabedrijven die tot hoofddoel hebben het voor consumptie ter plaatse verstrekken van in hoofdzaak ter plaatse bereide maaltijden en van in hoofdzaak ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholische, zwak- en niet-alcoholische dranken. Onder horeca 4 worden in elk geval begrepen restaurants, lunchrooms, koffiehuizen en ijssalons.

Binnen de horecaregeling is het mogelijk om een potentieel meer overlastgevende vorm van horeca om te zetten in een minder overlastgevende: een horeca 1 vestiging mag worden omgezet in een horeca 3 of 4, een horeca 2 vestiging mag worden omgezet in een horeca 3 of 4 en een horeca 3 vestiging in een horeca 4 vestiging.

Additionele horeca

Naast zelfstandige horeca bestaat er ook additionele horeca: horeca-activiteiten die ondergeschikt en ondersteunend zijn aan de hoofdfunctie. Voorbeelden zijn een museumcafé, een theaterfoyer of een kantine in een sporthal. De horeca-activiteiten worden juridisch-planologisch niet als afzonderlijke functie 'horeca' gezien, maar gerekend tot de bestemming van de hoofdfunctie.

Voor ondersteunende horeca in winkels geldt in de binnenstad van Amsterdam het mengformulebeleid (zie paragraaf 6.6.3): winkels mogen ondersteunende horeca hebben van een beperkt aantal m², het horecagedeelte mag niet aan de straatgevelzijde gelegen zijn, zonder reclame (en zonder terras).

Horecabeleidsplan 2008

Het uitgangspunt voor horeca in het plangebied is het Horecabeleidsplan 2008.

Op basis van het Horecabeleidsplan 2008 wordt voor maximaal tien initiatieven die passen binnen de ambitie van het project Rode Loper medewerking verleend. Voor de uitbreiding van het aantal horecazaken is een juridisch-planologische procedure noodzakelijk waarbij de eventuele aantasting van het karakter van het beschermd stadsgezicht en het woon- en leefklimaat worden meegewogen.

Bestemmingen: bestaande horeca

Horeca op de begane grond en in de kelder/het souterrain is toegestaan binnen de bestemming 'Gemengd - 1.1' tot en met 'Gemengd - 1.4' voor panden kleiner dan 1000 m² en de bestemming 'Gemengd - 2.1' tot en met 'Gemengd - 2.4' voor panden groter dan 1000 m² (voor wat betreft de genoemde horecacategorie) . Wanneer ten tijde van de vaststelling van dit bestemmingsplan horeca op een andere bouwlaag voorkomt is deze voorzien van een aanduiding, waarmee de betreffende horecacategorie is toegestaan. Bestaande horecavestigingen hebben deze bestemmingen of aanduidingen. Ook in detailhandelslinten (plus) heeft de bestaande horeca deze bestemmingen of aanduidingen.

Bestemming Horeca voor uitgaanspleinen

Op de uitgaanspleinen wordt uitgegaan van de expliciete bestemming 'Horeca'. Binnen deze bestemming is horeca 3 en horeca 4 toegestaan op alle bouwlagen. Het gaat dan om de bestemmingen 'Horeca - 1' en 'Horeca - 1.5' voor panden kleiner dan 1000 m² en 'Horeca - 2' en Horeca - 2.5' voor panden groter dan 1000 m². Horecavestigingen aan het Rembrandtplein en het Leidseplein hebben dus de mogelijkheid om uit te breiden. Een verruiming van het aantal vierkante meters horeca is niet van grote invloed op het woon- en leefklimaat, omdat hier wonen op de verdiepingen nauwelijks nog voorkomt en de overlast hiermee beperkt is. Bij het uitgaansgebied Rembrandtplein gaat het om panden aan het Rembrandtplein en Thorbeckeplein. Gezien de grote maat van de panden aan het Rembrandtplein levert dit met name hier een vrij grote verruiming op. Bij het Leidseplein gaat het om het uitgaansgebied Leidseplein, dat is inclusief een deel van de aangrenzende straten.

Horeca in The Bank

Aan het Rembrandtplein/Utrechtsestraat/Nieuwe Amstelstraat is een bijzonder en zeer groot pand dat fysiek geschikt is om naast de andere functies ook een grotere maat horeca te huisvesten. Dit pand is ook deels aan het Rembrandtplein gelegen. Het gaat hier om "The Bank", het voormalige ABN-AMRO gebouw. Dit pand is herontwikkeld als kantoor met in het souterrain de supermarkt 'Marqt'. Er geldt een maximale maat van 4.000 m² horeca voor het pand.

Horeca in grote hotels

Hotels met een bruto vloeroppervlak van 1.000 m² of meer komen in aanmerking voor een gedeelte van het vloeroppervlak voor zelfstandige horeca 4 (een restaurant dat ook voor niet-hotelgasten toegankelijk is). Voor criteria zie paragraaf 6.8.3.