direct naar inhoud van 5.2 Wonen
Plan: Herbestemmen Raambordelen Binnenstad
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0363.A1003BPSTD-OH01

5.2 Wonen

5.2.1 Algemeen

In het postcodegebied 1012 (Burgwallen Oude en Nieuwe Zijde samen) wonen ongeveer 7.500 mensen. De Burgwallen is echter geen woonbuurt. De Burgwallen Oude en Nieuwe Zijde zijn op grond van de verhouding inwoners/werkzame personen werkbuurten. Kenmerk van een werkbuurt is dat het aandeel inwoners kleiner is dan 40%. In de Burgwallen Nieuwe Zijde is het aandeel inwoners 21% en in de Burgwallen Oude Zijde 31%. In het noordoostelijk deel van de Burgwallen Oude Zijde (De Wallen) wonen overigens verhoudingsgewijs wel meer mensen. Daar ligt het percentage bewoners tussen de 40% en 60%. Op grond van de verhouding inwoners/werkenden is dit deel van het postcodegebied 1012 een gemengde buurt. Burgwallen Oude Zijde kent een grote bevolkingsdynamiek: het percentage dat korter dan drie jaar op het huidige adres woont, is in verhouding groot en hetzelfde geldt voor mensen die binnen twee jaar willen verhuizen.

In de buurt waar de Bergstraat en de Korsjespoortsteeg in liggen, is het percentage inwoners hoger dan 60%. Dat is dan ook een woonbuurt.

5.2.2 Ontwikkeling

1012 is zowel metropolitaan als een stadsbuurt. In 1012 komt het belang van de metropool Amsterdam en de lokale stadswijk met bewoners en ondernemers samen. De ambitie is om deze mix te versterken. Dat betekent enerzijds nieuwe functies die aansluiten bij de metropolitane ambities en anderszijds nieuwe functies die aansluiten bij de ambities voor een betere buurt voor ondernemers en bewoners. Dat is een complexe en spannende opgave. Om de functiebalans in het gebied te herstellen, wordt gestreefd naar een intensivering van de woonfunctie in alle sectoren, dus niet alleen voor kapitaalkrachtigen, maar ook voor studenten en andere groepen met een lager inkomen.

Rondom het Oudekerksplein, maar met name in het Sint Annenkwartier heeft de prostitutie de woonfunctie verdrongen. Op de bovenverdiepingen van de voormalige prostitutiepanden bestaan mogelijkheden om woningen toe te voegen, wat de leefbaarheid ten goede komt. Waar mensen wonen zijn ogen en oren tegen verloedering en overlast. Bovendien trekt vergroting van het aantal inwoners ook bewonersvoorzieningen aan, zoals detailhandel en buurtvoorzieningen- en activiteiten. De woonfunctie wordt beschouwd als een zeer belangrijke functie die gekoesterd moet worden; de uniciteit van de Amsterdamse binnenstad zit vooral in het feit dat er nog veel gewoond wordt. Naast de constatering dat dit goed is voor de samenhang in de binnenstad, geldt dat de mix van functies ook een trekpleister is voor toeristen.

De panden waar dit bestemmingsplan voor is opgesteld, waren en zijn op de begane grond vrijwel alle in gebruik voor prostitutie. Door prostitutie in deze panden niet langer mogelijk te maken, worden de condities voor de woonfunctie in deze panden verbeterd.

5.2.3 Uitgangspunten

Wonen is toegestaan op alle bouwlagen in alle panden in dit bestemmingsplan.

Voor het omzetten van wonen naar andere functies geldt dat de woningvoorraad in de binnenstad wordt beschermd door de Huisvestingswet en de Regionale Huisvestingsverordening Stadsregio Amsterdam (vastgesteld door de regioraad van de stadsregio Amsterdam op 15 december 2009). Alle woonruimte is beschermd, ongeacht de huur- of koopprijs.
Om het algemeen belang van behoud of samenstelling van de woonruimtevoorraad te kunnen afwegen tegen de veelal individuele belangen bij onttrekking van woonruimte aan de woningvoorraad, zijn door burgemeester en wethouders beleidsregels vastgesteld (4 november 2009). Hierin is een onderscheid gemaakt tussen woonruimte onder en boven de huurtoeslaggrens. Het beleid over het onttrekken van woningen onder deze grenzen is zeer streng vanwege het belang dat is gediend met het behoud van goedkope woningen in de binnenstad.