direct naar inhoud van 5.2 Water
Plan: Legmeerpolder
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0362.11-VG02

5.2 Water

Het kader voor water wordt gevormd door de Waterwet. De Waterwet regelt het beheer van oppervlaktewater en grondwater, en verbetert ook de samenhang tussen waterbeleid en ruimtelijke ordening.

Watersysteem
De volgende informatie is verkregen uit het watergebiedsplan Wester Amstel, opgesteld door DWR (Waternet) in 2005.

De locatie bevindt zich in de Noorder Legmeerpolder, een droogmakerij. De Bovenkerkerweg en de Legmeerdijk zijn beide waterkeringen. Het maaiveld bevindt zich gemiddeld op 4.5 m –NAP. Er is in theorie sprake van maaivelddaling door de ontwatering van de polders (klink en oxidatie organische stof). De maaivelddaling is echter gering en niet bepaald.

De Noorder Legmeerpolder omvat een eigen watersysteem dat wordt gevoed door hemelwater, kwelwater en door inlaatwater vanuit de Amstelveense Poel. Dit opkwellende grondwater is ter plaatse van het plangebied afkomstig uit het Amsterdamse Bos en uit de Westeinder Plassen. Het plangebied is onderdeel van 1 peilgebied en is ingesteld op een zomer respectievelijk winterpeil. De afwatering van het plangebied vindt in zuidelijke richting plaats op de watergang langs de randweg, die via het gemaal aan de Hollandse dijk afwatert op de Amstel.

Waterkwaliteit
De oppervlaktewaterkwaliteit in het plangebied is over het algemeen onvoldoende. Dit wordt met name veroorzaakt door de inlaat van voedselrijk water vanuit de Poel en de lozing van voedselrijk drainagewater door de tuinbouw.

De inlaat van voedselrijk water zal zo veel mogelijk worden beperkt als gevolg van KRW maatregelen aan de Amstelveense Poel. Deze maatregelen zijn echter niet voor 2015 operationeel.

De emissies door de tuinbouw blijven met de huidige bedrijfsvoering in stand.

Waterkwantiteit
Op basis van modelberekeningen blijkt dat er in de toekomst onvoldoende oppervlaktewaterberging in de Noorder Legmeerpolder aanwezig is. Hierbij zijn de kassen als bebouwd gebied beschouwd en zijn waterbassins niet meegerekend. Het is duidelijk dat bij functie wijziging extra waterberging noodzakelijk is.

Ook zonder dat functie wijziging plaatsvindt kan het noodzakelijk zijn dat het realiseren van waterberging noodzakelijk is.

Eisen bij herinrichting en bestemmingswijziging

  • minimaliseren van grondwaterpeil
  • optimaliseren van waterkwaliteit en –kwantiteit door het vergroten van de berging en het waarborgen van een goede doorstroming