Plan: | Uem en Wennekes |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0352.bplbruemenwennekes-va01 |
De gemeente Wijk bij Duurstede en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben, in samenwerking met de overige waterpartners, een gemeentelijk Waterplan voor stedelijk gebied opgesteld. Hierin zijn de ambities van de gemeente met betrekking tot alle waterthema's vastgelegd. Doelstellingen uit het waterplan zijn:
Voor het waterbeheer hanteert het waterschap de uitgangspunten die zijn vastgelegd in onder meer Keur en “Water voorop!” Waterbeheerplan 2010-2015. Het waterbeheerplan beschrijft in hoofdlijnen de belangrijkste doelen en maatregelen die het waterschap de komende zes jaar wil bereiken en uitvoeren. In het plan staat hoe Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zorgt voor een duurzaam, schoon en veilig watersysteem. In het waterbeheerplan zijn onder meer de maatregelen voor de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) vastgelegd. Voor de maatregelen geldt een resultaatsverplichting voor eind 2015. De doelen die aan deze maatregelen ten grondslag liggen zijn vastgelegd in het Waterplan van de Provincie Utrecht.
In dit bestemmingsplan plan komen geen waterkeringen voor en het plangebied is niet gelegen in een zoekgebied voor verruiming van het hoofdwatersysteem.
Er komt een sloot in het plangebied voor. Grotendeels wordt deze gehandhaafd. Een deel van de sloot wordt gedempt en dat wordt binnen het plangebied gecompenseerd. De hoeveelheid oppervlaktewater blijft, conform de Keur van het waterschap, ten minste gelijk. Op grond van Keur dient oppervlaktewater dat gedempt wordt geheel gecompenseerd te worden. Hiervoor dient een watervergunning aangevraagd te worden bij het Hoogheemraadschap.
Verder is van belang of sprake is van een toename van de verharding door ruimtelijke ontwikkelingen. Een toename van meer dan 250 m² heeft gevolgen voor het watersysteem: het hemelwater van dit oppervlak komt versneld tot afvoer. Om de waterhuishouding niet te verslechteren, moet de versnelde afvoer worden voorkomen of gecompenseerd. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet niet een toename van het verhard oppervlak. Er zal, afhankelijk van de inrichting van de tuinen eerder een afname van het verhard oppervlak ontstaan.
Het nieuw aan te leggen vuilwaterriool wordt via een pompput aangesloten op het bestaande gemeentelijke rioolstelsel.
Het hemelwater afkomstig van daken en verharding wordt door middel van een regenwaterriool geloosd op het het oppervlaktewater. De ontwatering van de kruipruimten van de woningen geschiedt door middel van een drainage. Het Milieubeleidsplan Wijk bij Duurstede legt de nadruk op het schoon houden van hemelwater. Hiertoe is het van belang dat voor de daken, dakgoten en regenpijpen geen uitlogende materialen als zink, lood, koper en bitumen zonder KOMO-keurmerk, worden toegepast. In het voorliggende situatie worden deze materialen niet toegepast.
De watertoets is sinds 1 november 2003 wettelijk verplicht. In het kader van dit bestemmingsplan vindt overleg plaats met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Reeds in het beginstadium, op 7 maart 2008, heeft een afstemming plaats gehad met HDSR. Daarbij is overeengekomen dat er een groenstrook van 2 m aan een van beide zijdes/oevers dient te komen. Na een aanvankelijk negatief advies heeft HDSR op 5 september 2009 een positief advies uitgebracht, op basis van de aanpassingen die waren doorgevoerd in de Ruimtelijke Onderbouwing (IntROnet Advies, juni 2009).
Het concept bestemmingsplan is aan het waterschap voorgelegd. Op 14 februari 2012 is, via mail, een positief advies ontvangen.