Plan: | Uem en Wennekes |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0352.bplbruemenwennekes-va01 |
Op 24 december 2009 is de provinciale ruimtelijke verordening in werking getreden. Het doel van de verordening is provinciale belangen op het gebied van de ruimtelijke ordening te laten doorwerken naar het gemeentelijk niveau. Dat betekent dat de provincie de gewenste ontwikkelingen in een gebied of regio op deze manier veiligstelt. De basis van de verordening is de Structuurvisie 2005-2015, voorheen Streekplan provincie Utrecht 2005-2015. In die structuurvisie is een 'rode contour' opgenomen rondom de kern van Langbroek, waarbinnen de stedelijke ontwikkelingen zich dienen af te spelen. Het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan ligt geheel binnen de rode contour. Het vervangen van een bedrijfsfunctie voor een woonfunctie past geheel binnen de intenties van het provinciale beleid.
De gemeente Wijk bij Duurstede heeft begin 2010 de Structuurvisie Wijk bij Duurstede 2020 vastgesteld. Deze geeft richting aan de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen van de gemeente, waarbij de hierboven genoemde structuurvisie van de provincie Utrecht is geïntegreerd. De voorliggende locatie is in de structuurvisie benoemd als een transformatiegebied ('herstructurering') en is meegenomen als bouwlocatie voor de korte termijn. Het bouwplan is dan ook in overeenstemming met de gemeentelijke structuurvisie.
De gemeente Wijk bij Duurstede zet in de Woonvisie (2004) in op 100 nieuwe woningen in Langbroek in de periode 2004-2015. Hierbij staat het vergroten aanbod van woningen voor alle doelgroepen, gericht op doorstroming en huisvesting van de doelgroepen ouderen en jongeren. In het kader van de te verwachten vergrijzing en uitstroom van huishoudens uit Langbroek is het uitgangspunt het creëren van een woningmarkt die aansluit bij de wens om de vitaliteit en leefbaarheid in het dorp te behouden en te versterken, zoals gezinnen met kinderen die in Langbroek wonen. Specifiek wordt in de Woonvisie gewezen op mogelijkheden die ontstaan door verplaatsing van bedrijven, zoals het geval is bij het voorliggende terrein.
Voor de komende jaren kiest de gemeente ervoor de woningproductie af te stemmen op de bestaande vraag van de eigen bevolking (de 'eigen woningbehoefte'). Daarbij spant de gemeente Wijk bij Duurstede spant zich in om starters op de woningmarkt kansen te bieden. Dit is vastgelegd in de beleidsnotitie Kansen voor starters op de woningmarkt (2008), als een aanvulling op de Woonvisie.
Met de nadere invulling zal rekening worden gehouden met de intenties van de gemeente Wijk bij Duurstede op het gebied van de volkshuisvesting.