direct naar inhoud van 4.5 Waterhuishouding
Plan: 'Het Noorderwerk'
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0345.BPHetNoorderwerk-OH01

4.5 Waterhuishouding

4.5.1 Waterbeheer en watertoets

Het is sinds 2003 verplicht om bij ruimtelijke plannen en besluiten een beschrijving op te nemen van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. De watertoets is een proces waarbij de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder in
een zo vroeg mogelijk stadium afspraken maken over de toepassing en uitvoering van het waterhuishoudkundige en ruimtelijke beleid. Het waterschap is het eerste aanspreekpunt in het watertoets proces, waarbij het waterschap rekening houdt met het provinciale grondwaterbeleid.


In het Besluit ruimtelijke ordening is de 'watertoets' wettelijk verankerd. Deze heeft tot doel om ruimtelijke ontwikkelingen te toetsen aan het vigerende waterbeleid en de wateraspecten volwaardig mee te laten wegen bij de besluitvorming omtrent een goede ruimtelijke ordening. Dit proces komt in
samenwerking tussen de gemeente en waterbeheerder tot stand. In gemeente Veenendaal wordt het waterbeheer gevoerd door het waterschap Vallei & Eem (WVE). Het overlegproces tussen gemeenten en waterschap is makkelijker en sneller gemaakt. Sinds april 2011 heeft het waterschap de digitale watertoets in het leven geroepen. Met behulp van deze toets kan men zelf bepalen wat voor gevolgen het plan heeft voor water en welke procedures gevolgd moeten worden. Voor kleinere ontwikkelingen hoeven initiatiefnemers lang niet altijd letterlijk in gesprek met de waterbeheerder. Met een speciale website (watertoets.nl) kan een groot deel van de watertoetsprocedure zelf uitgevoerd worden.

4.5.2 Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer

Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen over de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Deze paragraaf geeft een overzicht van de relevante nota's.

Europees

  • Kaderrichtlijn water (KRW).

Nationaal

  • Nationaal Waterplan 2010 (NW);
  • Waterbeleid voor de 21 eeuw (WB21);
  • Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW);
  • Waterwet.

Provinciaal

  • Grondwaterplan 2008-2013;
  • Provinciale Milieuverordening;
  • Provinciaal Waterplan 2010-2015.

De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het beschermen van het grondwater. In het Grondwaterplan 2008-2013 heeft de provincie het actuele beleid met betrekking tot kwantiteit en kwaliteit van het grondwater opgenomen. In de Provinciale Milieuverordening zijn beschermingszones aangewezen rond waterwinningen. Binnen deze zones gelden aanvullende regels ter bescherming van het drinkwater. Daarnaast heeft de provincie Utrecht in 2009 het Provinciaal Waterplan opgesteld. Hierin wordt aangegeven hoe om te gaan met waterveiligheid, waterbeheer en gebruik en beleving van water.

Waterschapsbeleid

  • Waterbeheersplan Waterschap Vallei en Eem 2010-2015.

Het waterschapsbeleid in het plangebied wordt gevoerd door WVE. Het waterschap is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en het beheer van het waterpeil. Daarnaast is het waterschap verantwoordelijk voor de zuivering van afvalwater. Het is van belang dat de capaciteit van de rioolzuiveringsinstallatie toereikend is voor de toename aan vervuilingseenheden, en dat het afvalwater niet te veel wordt verdund met regenwater.

Verder geldt dat in de regel een zogenaamde ontheffing van de Keur (i.c. een Watervergunning) van het WVE verkregen moet worden voor onder andere:

  • alle werkzaamheden en activiteiten aan of nabij watergangen;
  • alle werkzaamheden en activiteiten aan of nabij waterkeringen (dijken en kaden);
  • toename verhard oppervlak van meer dan 2.500 m² in stedelijk gebied.

Gemeentelijk

Het waterplan is gezamenlijk met het Waterschap Vallei & Eem en het Waterleidingbedrijf Vitens opgesteld. De doelstelling van het Waterplan is: het komen tot een duurzaam en integraal waterbeheer in Veenendaal, gericht op het behouden en versterken van de functies en kwaliteiten van het water in al zijn facetten voor de langere termijn.

In het waterplan zijn onder andere de volgende ambities opgenomen:

  • voor 2015 voldoen aan het principe van “Vasthouden, bergen en afvoeren”;
  • de negatieve effecten van rioollozingen op de waterkwaliteit moet zoveel mogelijk worden beperkt door het afkoppelen van hemelwater;
  • water onderdeel laten zijn van de ruimtelijke planning, zodat een goed gestructureerd, functioneel en samenhangend watersysteem ontstaat. Er is ruimte voor waterberging waar dat nodig is;

Een uitgebreidere toelichting op het beleidskader is opgenomen in paragraaf 3.4.3 van de toelichting van het bestemmingsplan.

4.5.3 Relatie met het plangebied

Aanwezige oppervlaktewater
Het plangebied is gelegen binnen het beheersgebied van het Waterschap Vallei & Eem. Eén van de belangrijke aders van het werkgebied van dit waterschap is de Grift /het Valleikanaal. Het plangebied van dit bestemmingsplan grenst voor een klein deel aan deze waterloop.

In het plangebied is, behalve de Grift, het volgende oppervlaktewater aanwezig:

  • waterloop langs de A12;
  • vijvers nabij de Schietboom;
  • Zijdewetering (westelijke grens van het plangebied);
  • waterlopen nabij de Rondweg Oost.

Daarnaast geldt dat net buiten het plangebied, langs De Grote Beer een grote waterpartij is gelegen.

Waterkwaliteit
De waterkwaliteit in het plangebied is voldoende te noemen. Op dit moment wordt op de bedrijventerreinen alleen schoon regenwater geloosd op het oppervlaktewater. De voorgenomen ontkoppeling van de rioleringen zal kunnen leiden tot een toename van de afvoer van vervuild (regen)water op het oppervlaktewater. Door de plaatsing van filters kan de ergste verontreiniging worden voorkomen.

Riolering
Op 19 september 2012 heeft gemeente Veendaal het Verbrede Gemeentelijk Rioleringsplan vastgesteld (hierna: VGRP). Het VGRP beslaat drie beleidsterreinen, de zogeheten zorgplichten. Voor de zorgplicht vuilwater verandert er niets. Net als voorheen verzamelt de gemeente met behulp van de riolering het vuilwater van woningen en bedrijven en voert dit water af naar Panhuis waar het gemaal van het waterschap staat. Het waterschap verpompt vanaf Panhuis het vuilwater naar de rioolwaterzuivering nabij de Slaperdijk.

Met betrekking tot de zorgplicht hemelwater wordt onder andere beleid geformuleerd en vastgelegd ten aanzien van het afkoppelen van regenwater. Het afkoppelen van regenwater houdt in dat regenwater niet (meer) wordt afgevoerd naar de waterzuivering, maar naar bijvoorbeeld een watergang.

Met de zorgplicht grondwater is de gemeente verplicht maatregelen te nemen op openbaar terrein, wanneer er structurele problemen zijn met grondwaterstanden. De te nemen maatregelen moeten dan wel doelmatig zijn.

Het plangebied betreft een bestaand stedelijk gebied. Een wijziging van het bestaande rioleringssysteem is op dat moment niet aan de orde. Indien binnen het plangebied nieuwe bouwplannen worden ontwikkeld dienen deze te worden gerealiseerd conform het VGRP.

Grondwater
Met uitzondering van de directe omgeving van de Stationsstraat is het gehele plangebied voorzien van drainage. Er zijn geen problemen bekend m.b.t. te hoge grondwaterstanden.

Overleg met Waterschap Valei & Eem

Bij het opstellen van het voorliggende plan heeft overleg plaatsgevonden met het waterschap. Het waterschap heeft vastgesteld dat bij de actualisatie van het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen dan wel nieuw aan te leggen gebieden zijn opgenomen. Zodoende kan worden geconcludeerd dat geen inbreuk wordt gemaakt op het gevoerde en te voeren beleid ten aanzien van de waterhuishouding.