Plan: | Balkon Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01 |
Natura 2000 is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie (EU). Dit netwerk is opgezet door de EU om de rijke natuur en biodiversiteit in Europa te beschermen. De Natura 2000-gebieden zijn aangewezen en beschermd op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 voor gebiedsbescherming.
Natura 2000-gebieden omvatten ook de gebieden die eerder zijn aangewezen onder de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. De Vogel- en Habitatrichtlijngebieden zijn gebieden die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is belast met de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden. Het plangebied van Balkon Zuid ligt in de nabijheid van de Natura 2000-gebied Binnenveld (de Hel, Blauwe Hel en Bennekomse Meent). Op de onderstaande afbeelding zijn de Natura 2000-gebieden weergegeven in gele kleur. Het plangebied ligt binnen het rode ovaal.
Dit gebied is in ontwerp gepubliceerd door de toenmalige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 23 september 2009 en heeft van 24 september tot en met 4 november 2009 ter inzage gelegen. Het gebied is nog niet definitief aangewezen.
Niet alleen activiteiten in een Natura 2000-gebied hebben invloed op de staat van instandhouding van het gebied, ook activiteiten buiten het gebied kunnen de natuurwaarden in een gebied beïnvloeden. Dit wordt "externe werking" genoemd. Er bestaat geen ruimtelijke grens voor externe werking: bepalend zijn de effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van de soorten en habitattypen in het Natura 2000-gebied, ongeacht de afstand tot het beschermde gebied.
Dit betekent dat bij de ontwikkeling van Balkon Zuid onderzocht moet worden of er sprake is van effecten op de instandhoudingsdoelstellingen. De gemeente heeft een ecologisch onderzoek laten verrichten. De resultaten van dit onderzoek kunt u vinden in Natuurtoets en worden nader toegelicht in paragraaf 5.10.
Deze Europese richtlijn die sinds 2000 van kracht is, streeft naar duurzame en robuuste watersystemen en is gericht op zowel oppervlaktewater als grondwater. Belangrijke aandachtspunten zijn de ecologische en chemische toestand van het water, de brongerichte aanpak en het principe 'de vervuiler betaalt'. Met ingang van 2009 moeten alle doelen, maatregelen en uitvoeringsplannen in Brussel bekend zijn. In 2015 wordt geëvalueerd en beoordeeld of de gestelde doelen zijn gehaald.