Plan: | Balkon Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0345.BPBalkonZuid-vg01 |
Het betreft hier een binnenstedelijk plangebied dat in feite wordt ingepast in het natuurontwikkelingsgebied De Groene Grens. Het plangebied heeft een groene uitstraling in de vorm van openbaar groen en water. Ook de tuinen dragen bij aan het groene karakter van het plangebied.
De gemeente heeft een inventarisatie laten verrichten om duidelijk te krijgen welke ecologische waarde het plangebied vertegenwoordigt.
Voorafgaand aan ruimtelijke ontwikkelingen of bestemmingsplanwijzigingen moet worden beoordeeld of de ruimtelijke plannen strijdig zijn met de natuurwetgeving. Als de kans bestaat dat de plannen negatieve effecten teweeg brengen op beschermde inheemse soorten flora en fauna of beschermde natuurgebieden, moeten deze effecten worden getoetst aan de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en/of het beleidskader voor de EHS.
Dergelijke toetsen moeten worden uitgevoerd door een ter zake kundige die is aangesloten/werkend bij een erkend ecologisch adviesbureau of een erkend adviesbureau met duidelijk aantoonbare expertise en ruime ervaring op het gebied van natuurwetgeving, ecologie en ruimtelijke ontwikkeling.
Het plangebied van Balkon Zuid ligt binnen de invloedssfeer van het Natura 2000-gebied Binnenveld. Voor het bestemmingsplan moet worden beoordeeld of van het plan negatieve effecten zijn te verwachten op het Binnenveld. De gemeente heeft daarom een zogenaamd ecologisch onderzoek laten uitvoeren. Het onderzoeksbureau heeft onderzoek gedaan naar de invloed van het bestemmingsplan op de instandhoudingsdoelstelling van het Binnenveld. Voor het Binnenveld is door de Minister van Economische Zaken, Landbouw en innovatie een ontwerpaanwijzingsbesluit genomen. Het proces voor het beheerplan is inmiddels gestart, zo blijkt uit de website met informatie over Natura 2000. Voor elk van de Natura 2000-gebieden zijn of worden doelen vastgesteld die in stand moeten blijven of uitgebreid moeten worden. Als één van de instandhoudingsdoelen mogelijk negatief wordt beïnvloed door een bestemmingsplan of een andere ruimtelijke ontwikkeling, moet voorafgaand aan de effectuering een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 worden aangevraagd.
Uit het rapport van de Natuurtoets van 27 april 2011 blijkt dat er op basis van de oriënterende fase van de toetsing aan de Natura 2000-wetgeving kan worden geconcludeerd dat er zeker geen negatief effect is. Dit betekent dat er geen vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 nodig is.