Plan: | Zijdebalen |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0344.BPZIJDEBALEN-0601 |
Structuurvisie provincie Utrecht (streekplan)
Het Streekplan Utrecht (2004) is van rechtswege beleidsneutraal omgezet in de provinciale Structuurvisie.
Het stadsgewest Utrecht is het zwaartepunt van de verstedelijking en economie in de provincie. Dat wil zeggen dat de provincie nieuwe opgaven voor wonen en werken vooral hier wil realiseren. Utrecht heeft bij deze opgave, als centrale stad in het stadsgewest, de belangrijkste taak om door verdichting, herstructurering en transformatie, binnenstedelijke capaciteit voor wonen, werken en voorzieningen te ontwikkelen en tegelijkertijd een kwaliteitssprong te realiseren.
Het streekplan geeft met name richting aan de nadere invulling van het gebied buiten de rode contouren, het landelijk gebied. Op de streekplankaart is het plangebied Zijdebalen aangeduid als 'stedelijk gebied'. Binnen deze categorie vallen alle stedelijke functies, zoals wonen, werken, voorzieningen en stedelijk groen. Beleid is hier gericht op beheerste groei. Vanuit deze optiek is het gewenst nieuwe bouwmogelijkheden binnen het bestaand stedelijk gebied goed te benutten. Daarnaast is de provinciale ambitie gericht op stedelijke vernieuwing en kwaliteitsvergroting in het bestaand stedelijk gebied.
Conclusie
Ontwikkeling van het plangebied Zijdebalen past binnen het beleid uit de provinciale Structuurvisie aangezien het een herontwikkeling betreft in bestaand stedelijk gebied.
Regionaal Structuurplan (2005)
Bestuur Regio Utrecht heeft in 2005 het Regionaal Structuurplan (RSP) vastgesteld waarin in grote lijnen is weergegeven op welke wijze de regio Utrecht zich in de komende jaren moet gaan ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, groen en bereikbaarheid. Het centrale thema van het plan is 'beheerste dynamiek'. Via dit principe moet sturing gegeven worden aan de verstedelijkingsdruk om te komen tot een evenwichtige ontwikkeling. Het huidige RSP heeft onder de nieuwe wet dezelfde status gekregen als een provinciale structuurvisie. De inhoud van het door de samenwerkende gemeenten vastgestelde RSP blijft geldig tot 2015. Op basis van het structuurplan hebben de gemeenten gezamenlijke uitvoeringsafspraken geformuleerd en vastgelegd in het uitvoeringscontract RSP 2005-2015. Hierin is bijvoorbeeld opgenomen dat verdere ontwikkeling van kantoren maar beperkt mogelijk is, en op welke locaties.
Op de plankaart RSP Utrecht 2005-2015 is Zijdebalen aangeduid als de uitloper van het nationaal centrummilieu naar een stedelijk milieu. Een stedelijk milieu met menging van functies, maar met een sterk accent op de woonfunctie. Voorzieningen zijn vooral georiënteerd op de wijk en omliggende wijken. De dichtheid ligt rond de 40 woningen per hectare. De bereikbaarheid via openbaar vervoer is goed.
In het RSP wordt belang gehecht aan het zoveel mogelijk realiseren van de toekomstige verstedelijking in bestaand stedelijk gebied. Er moet in de regio ruimte gevonden worden voor 52.500 nieuwe woningen in de periode 2005 tot 2015. Er is gekozen voor een accent op bouwen in het centrumstedelijke woonmilieu. De regio legt de nadruk op binnenstedelijke locaties, die via herstructurering of transformatie tot stand moeten komen. Bij de stad Utrecht is de opgave neergelegd om te zorgen voor extra binnenstedelijke locaties (totaal circa 2.500 woningen). De ontwikkeling van Zijdebalen sluit hier goed op aan. De opgave voor wonen van het RSP is:
Als het milieuhygiënisch verantwoord is, is functiemenging van wonen en werken in de steden en kernen een goede zaak. Dit geeft de mogelijkheid de beschikbare ruimte beter te benutten en vergroot de levendigheid en de sociale veiligheid. Het combineren van verschillende woningtypen, kleinschalige bedrijvigheid, kantoren en voorzieningen draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving en aan economische vernieuwing. Scheiding van functies wordt alleen nagestreefd als dit gewenst is vanuit het oogpunt van veiligheid of leefbaarheid.
Conclusie
Aangezien in het plangebied Zijdebalen een bepaalde mate van functiemenging wordt mogelijk gemaakt past de ontwikkeling in het Regionaal Structuurplan.
Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 (2009)
De stad heeft in Noordvleugel-verband samen met Amersfoort en Hilversum en de regio (BRU- Eem en Gooi-Gemeenten) een ontwikkelingsvisie opgesteld. De essentie van de Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 is verdichting en kwaliteitsverbetering. Dit houdt in het vinden van een oplossing voor de spanning tussen de behoefte aan ruimte om te wonen en te werken voor het groeiend aantal huishoudens en de behoefte aan bescherming van natuur en landschap en de duurzaamheid in de ruimtelijk-economisch ontwikkeling.
Het woningbouwprogramma de Noordvleugelregio voor de periode 2015-2030 bedraagt in totaal 68.700 woningen, waarvan 15.000 in Almere zijn gepland. De Ontwikkelingsvisie concentreert de nieuwe woningbouw sterk in bestaand bebouwd gebied: 35.800 woningen zal in bebouwd gebied worden gerealiseerd en 32.900 woningen buiten bebouwd gebied.
Conclusie
Nieuwbouw in bestaand gebied is mogelijk door verdichting in stadsdelen en herstructurering van verouderde locaties. Hierdoor biedt ook de Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht een kader voor de ontwikkelingen in Zijdebalen.