direct naar inhoud van 2.2 Rijksbeleid
Plan: Zijdebalen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPZIJDEBALEN-0601

2.2 Rijksbeleid

Structuurvisie Randstad 2040 (2008)
De structuurvisie fungeert (met de Nota Ruimte) als ruimtelijke basis voor verschillende sectorale en gebiedsgerichte uitwerkingen met als ambitie om van de Randstad een duurzame concurrerende Europese topregio te maken. Het kabinet maakt ruimtelijke keuzes voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Randstad vanuit vier leidende principes:
Principe 1: leven in een veilige, klimaatbestendige en groenblauwe delta
Principe 2: kwaliteit maken door een sterkere wisselwerking tussen groen, blauw en rood
Principe 3: wat internationaal sterk is, sterker maken
Principe 4: krachtige duurzame steden en regionale bereikbaarheid

Voor Zijdebalen geldt met name Principe 4: 'revival' van de stad: dit omvat het verstedelijkingsbeleid. Het kabinet kiest bovenal voor een kwaliteitsstrategie. Daarbij hoort een verdichtingstrategie voor wonen, werken en voorzieningen. Koppeling van verstedelijking en bereikbaarheid op regionaal niveau biedt kansen voor opschaling van de woningmarkt en arbeidsmarkt en kansen om agglomeratievoordelen beter te benutten.

Nota Ruimte (2005)
De Nota Ruimte heeft het adagium: decentraal wat decentraal kan, centraal wat centraal moet. Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat in Nederland ter beschikking is, met als twee kernbegrippen bundeling en verdichting. De belangrijkste instrumenten van de Nota Ruimte hebben betrekking op contouren, landschappen, stedelijke netwerken en water.

Bundelen
Centraal staat het bundelen van verstedelijking en economische activiteiten. Dit betekent dat nieuwe bebouwing grotendeels geconcentreerd tot stand komt in bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. Het Rijk wil verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden en hoofdverbindingsassen.

Verdichting
De ruimte die in het bestaand stedelijk gebied (verouderde bedrijventerreinen en wijken) aanwezig is, moet door verdichting optimaal worden gebruikt door revitalisering, herstructurering en transformatie.

Conclusie
In Zijdebalen is sprake van een herontwikkeling van een bestaande stedelijke locatie. Dit zal bijdragen aan het doorontwikkelen van Utrecht als krachtige duurzame stad en past derhalve binnen het ingezette beleid uit de Structuurvisie Randstad 2040. Zijdebalen is bovendien een plangebied waarbij door de beoogde ontwikkeling sprake is van 'bundelen' en 'verdichting'. De Nota Ruimte biedt daardoor een beleidsmatig kader voor de ontwikkelingen.