direct naar inhoud van 5.6 Energie en duurzaam bouwen
Plan: Heukelomlob, Zuilen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0344.BPHEUKELOMLOB-0601

5.6 Energie en duurzaam bouwen

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 als gebied CO2-neutraalte zijn, zoals vastgelegd in het Milieubeleidsplan en in het programma "Utrecht maakt Nieuwe Energie". Dit betekent dat elke nieuwe ontwikkeling een stevige bijdrage moet leveren om het fossiele energieverbruik terug te dringen. Utrecht wil deze vergaande ambitie bereiken door:

  • de energievraag te beperken,
  • duurzame energie toe te passen,
  • de alsnog noodzakelijke fossiele brandstoffen zo efficiĆ«nt mogelijk in te zetten en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot te compenseren.


Met behulp van een duurzaamheidsvisie of -plan moet voor elk nieuwbouw- of renovatieproject inzichtelijk worden gemaakt op welke wijze aan deze ambitie wordt bijgedragen. Hieraan koppelt de initiatiefnemer bij voorkeur een prestatiegericht meetinstrument (zoals DPL, EPL of GPR-gebouw). Dit is een handig hulpmiddel voor marktpartijen en gemeenten om bij aanvang ambities vast te leggen en achteraf de ambities te kunnen toetsen.

Binnen duurzame ontwikkeling krijgt energie extra aandacht. Bij de duurzaamheidsvisie hoort daarom een onderzoek naar opties voor een toekomstbestendige energievoorziening zodat er voor het totale plangebied keuzes gemaakt worden voor de gewenste energievoorziening. Het stadsverwarmingsnet ligt te ver weg van het plangebied, waardoor dit systeem minder voor de hand ligt. Een systeem met warmtepompen en als bron oppervlaktewater of WKO kan wel aantrekkelijk zijn. Dit geeft mogelijkheden voor een vergaand energiezuinige gebiedsontwikkeling als ook de gebouwen zelf zeer energiezuinig zijn.

Dat betekent voor gebouwen op dit moment bij voorkeur een streven naar een 50 % lagere uitstoot van broeikasgassen, concreet te vertalen in een halvering van de Energieprestatie ten opzichte van de bouwregelgeving. Er zijn efficiƫnte en duurzame opwekkingsmogelijkheden die die halvering voor een groot deel al mogelijk maken.

Naast energie gaat duurzaam bouwen ook over materiaalgebruik, binnenmilieu, waterbesparing, gebruikskwaliteit. Hierover heeft de gemeente een aantal minimumeisen vastgesteld, zoals omschreven in de prestatie-afspraken met corporaties.Deze eisen betreffen onder meer gebruik van hout met FSC certificaat, het vermijden van koper, zink en lood en het hanteren van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarboven worden ontwikkelende partijen uitgedaagd om extra kwaliteit te leveren. 'GPR gebouw' is een prestatiegericht instrument om ambities vooraf vast te leggen, het ontwerpproces te ondersteunen en achteraf het ontwerp te toetsen. Een GPR score van gemiddeld 8 is daarbij het wensbeeld.