Plan: | bedrijventerrein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0339.BDTR-vg01 |
De bestemmingen zijn vastgelegd in de regels en op de verbeelding. Beide onderdelen van het bestemmingsplan vormen de regels voor gebruik en bebouwing van het gebied. De bestemmingen worden hierna besproken.
Aan de Molenstraat 34 en Utrechtseweg 24 bevinden zich agrarische bedrijven. Om het huidige gebruik op beide percelen voor te kunnen zetten is voor beide percelen in dit bestemmingsplan een passende agrarische bestemming opgenomen. Op gronden met deze bestemming is agrarisch gebruik toegestaan. Voor de bebouwing op het perceel is een bouwvlak opgenomen. Voor het perceel Utrechtseweg 24, waar sprake is van een intensieve veehouderij, is een specifieke aanduiding opgenomen. Naast het agrarisch gebruik is onder andere recreatief medegebruik in de vorm van hobbymatig weiden van vee en wandelen toegestaan.
Voor beide agrarische percelen is een wijzigingsbevoegdheid 'wro-zone - wijzigingsbevoegdheid 3' opgenomen. Met deze wijzigingsbevoegdheid kan de agrarische bestemming worden gewijzigd in bedrijventerrein. Bij gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid dient qua ruimtelijke opzet aangesloten te worden bij de naastgelegen bedrijfskavels.
Alle bedrijven in het plangebied zijn bestemd als "Bedrijventerrein". Uitzondering is de brandweerkazerne op de hoek van de Dorpsstraat en de Oude Holleweg. De brandweerkazerne is voorzien van de bestemming "Bedrijf". Voor de brandweerkazerne is een bouwvlak opgenomen met een maximale goot- en bouwhoogte.
Op de gronden met de bestemming "Bedrijventerrein" zijn bedrijven toegestaan in de categorieën 1 t/m 3.2. Door middel van aanduidingen is aangegeven welke milieucategorieën waar zijn toegestaan. Bestaande bedrijven die uit een hogere milieucategorie komen dan ter plaatse is toegestaan zijn specifiek aangeduid. In het plangebied gaat het in totaal om vier typen bedrijven. Het lpg-tankstation met bijbehorende voorzieningen, is eveneens voorzien van een specifieke aanduiding(en). In verband met de risico's die het lpg-tankstation met zich meebrengt is hiervoor tevens een risicocontour opgenomen (zie 6.3.3).
Voor de situering en volume van de bebouwing zijn op de verbeelding bouwvlakken en maatvoeringsmaten opgenomen. Bovendien is voor bepaalde zones langs de Barneveldsestraat en de ontsluitingsweg De Hooge Hoek de aanduiding 'representatief karakter' opgenomen. Gekoppeld aan deze aanduiding zijn bepalingen opgenomen waarin eisen worden gesteld ten aanzien van de verschijningsvorm van de bedrijfsbebouwing en het gebruik van bedrijfskavels. In het noorden van het plangebied is de aanduiding 'zone beeldkwaliteit' omgenomen. Binnen deze zone mag bedrijfsbebouwing minder hoog worden gebouwd vanwege de gewenste beeldkwaliteit.
Bedrijfswoningen zijn alleen ter plaatse van de gelijknamige aanduiding toegestaan. Per aanduiding is één bedrijfswoning toegestaan, tenzij dit anders is aangegeven. Daarnaast zijn in de regels een aantal adressen specifiek opgenomen. Voor deze adressen bestaat de mogelijkheid om één bedrijfswoning te realiseren. Bij kavelsplitsing is het niet toegestaan om een extra bedrijfswoning te bouwen.
Beroepsuitoefening aan huis is toegestaan. Aangezien het uitoefenen van een bedrijf op het hele perceel is toegelaten, is het overbodig om nog iets te regelen over bedrijfsuitoefening aan huis of een oppervlaktebeperking voor beroepsuitoefening aan huis op te nemen. Detailhandel is niet toegestaan evenals zelfstandige kantoren. Binnen de bedrijventerreinbestemming zijn verder nog ontsluitingen in de vorm van paden, wegen alsmede groenvoorzieningen, parkeervoorzieningen, water en tuinen toegestaan.
In de bestemming zijn enkele afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden opgenomen waarmee van de algemene regelingen kan worden afgeweken. Met één van deze afwijkingsbevoegdheden is het mogelijk om bedrijven uit een hogere milieucategorie tot toe te staan mits het bedrijven betreft die gezien de gevolgen daarvan voor de omgeving redelijkerwijs kunnen worden gelijkgesteld met bedrijven die ter plaatse zijn toegestaan. Ook kan door middel van een afwijkingsbevoegdheid worden toegestaan dat de bedrijfswoningen elders op het bedrijfsperceel worden gebouwd dan met de aanduiding 'bedrijfswoning' is aangegeven. Een andere afwijkingsbevoegdheden maakt hogere antennemasten mogelijk.
De fietsenspeciaalzaak aan de Molenstraat 15 heeft de bestemming "Detailhandel" gekregen. Binnen deze bestemming is een bedrijfswoning toegestaan. Daarnaast zijn alle overige bijbehorende en ondergeschikte voorzieningen toegestaan.
De structurerende groengebieden van redelijke omvang in het plangebied hebben de bestemming "Groen" gekregen. De voor groen bestemde gebieden maken onderdeel uit van een structuur op dorpsniveau en zijn derhalve belangrijk voor het behouden van het groene karakter van heel Renswoude.
Binnen de groenbestemming zijn ondergeschikte watergangen, bruggen, watervoorzieningen en voet- en fietspaden toegestaan. Kleinere groenelementen zijn bestemd binnen de bestemming "Verkeer" geregeld. Behoudens de vergunningsvrije nutsgebouwen is bebouwing binnen de groenbestemming uitgesloten.
De bestaande zelfstandige kantoren in het plangebied die geen ondergeschikt onderdeel uitmaken van de bedrijfsvoering van een bedrijf hebben de bestemming "Kantoor" gekregen.
De bestemming "Tuin" bevat de gronden die bij de woningen vrij dienen te blijven van gebouwen. Andere bouwwerken zijn wel toegestaan, mits deze voldoen aan de in de regels aangegeven maatvoering. Bestaande erkers, bergingen, ingangspartijen en overkappingen zijn wel toegestaan. Nieuwe bebouwing binnen de tuinbestemming is niet mogelijk. Door gebruikmaking van een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid (aanvraag van omgevingsvergunning) kan realisatie van erkers, bergingen, overkappingen en ingangspartijen worden toegestaan.
De wegen in het plangebied die van belang zijn voor de verkeersontsluiting hebben de bestemming "Verkeer" gekregen. Hierin is geen onderscheid gemaakt in de doorgaande wegen als de Dorpsstraat en de Barneveldsestraat en de wegen op het bedrijventerrein zoals De Hooge Hoek en Molenstraat. De wegen mogen maximaal uit twee rijstroken bestaan.
Binnen de verkeersbestemming zijn ook bruggen, duikers, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen en overige bij de verkeersbestemming behorende voorzieningen toegestaan.
De waterpartijen die zich in de oever van de Luntersebeek bevinden zijn bestemd tot "Water". De waterbestemming is met name gericht op waterhuishoudkundige en ecologische aspecten.
In het plangebied komen naast de bedrijfswoningen ook meerdere reguliere woningen voor. De reguliere woningen hebben een passende woonbestemming gekregen. Binnen de woonbestemming is aangeduid om wat voor type woningen het gaat. In het plangebied komen vier typen voor:
De woningen mogen uitsluitend worden gerealiseerd binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken. Voor de realisatie van de woningen zijn in de regels bouwregels opgenomen.
Bouwregels
De belangrijkste bouwregels zijn die met betrekking tot het bouwen van de woning binnen het bouwvlak en de goot- en bouwhoogte van de woning. In de regels is vastgelegd dat de goot- en bouwhoogte van de woningen respectievelijk niet meer mag bedragen dan 6 meter en 9 meter. Indien de hoogte van een woning afwijkt dan dienen de goot- en bouwhoogte aangehouden te worden zoals op de verbeelding is aangegeven. De voorgevels van de woningen dient zich te bevinden in de naar de weg gekeerde bouwgrens.
Naast regels voor het bouwen van de woning is in de bouwregels ook vastgelegd dat ten hoogste 50% van de oppervlakte van een perceel mag worden bebouwd met bijbehorende bouwwerken, zoals aan- of uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen. Daarnaast zijn nog bouwregels opgenomen met betrekking tot de situering en hoogte van de bijbehorende bouwwerken.
Tot slot zijn burgemeester en wethouders bevoegd om met betrekking tot realisatie van erkers, bergingen en ingangspartijen omgevingsvergunning te verlenen. Hetzelfde geldt voor een grotere oppervlakte van bijbehorende bouwwerken en hogere erfafscheidingen.
Werken aan huis
Binnen de woonbestemming is opgenomen dat het mogelijk is om een beroep aan huis uit te oefenen. Hier vallen de vrije beroepen en aanverwante beroepen onder, zoals kapper, pedicure. De oppervlakte die gebruikt mag worden voor dit beroep aan huis mag niet meer bedragen dan 30% van de totale oppervlakte van de woning en bijbehorende bouwwerken tot een maximum van 75 m².
De delen van het plangebied waar sprake is van een archeologische waarde of verwachtingswaarde hebben naast de hoofdbestemming ook een archeologische dubbelbestemming gekregen. Op basis van de gemeentelijke archeologische kaart zijn verspreidt over het plangebied drie archeologische dubbelbestemmingen van toepassing. De gronden met de archeologische dubbelbestemming zijn, naast de andere voorkomende hoofdbestemmingen, mede bestemd voor bescherming van aanwezige of naar verwachting aanwezige archeologische waarden.
Om daadwerkelijk te kunnen beschermen, is in de archeologische dubbelbestemmingen een specifiek op dit onderwerp toegesneden omgevingsvergunning opgenomen. Voor diverse activiteiten, waarbij de grond wordt 'geroerd', vooral graafwerkzaamheden, is een omgevingsvergunning nodig.
Ter bescherming van (naar verwachting) aanwezige archeologische waarden is in deze bestemming ook de bevoegdheid van burgemeester en wethouders opgenomen om eisen te stellen bij een aanvraag van een omgevingsvergunning, overeenkomstig artikel 40 van de Monumentenwet 1988. Die eisen betreffen onder meer, een rapportageplicht van de aanvrager van de omgevingsvergunning betreffende de archeologische situatie van het betreffende terrein, en de mogelijkheid om aan de omgevingsvergunning de verplichting tot "bouwbegeleiding" door een ter zake deskundige (archeoloog) te verbinden.
De oevers van de Luntersebeek behoren tot de ecologische hoofdstructuur. Op deze gronden is naast de geldende enkelbestemmingen ook de dubbelbestemming "Waarde - Ecologie" van toepassing.
Met deze dubbelbestemming wordt ingezet op instandhouding en ontwikkeling van landschaps- en natuurwaarden langs de Luntersebeek. Het oogmerk is daarbij dat voor flora en fauna verbindingen kunnen ontstaan tussen natuur- of natuurontwikkelingsgebieden.
De dubbelbestemming bevat een bevoegdheid van burgemeester en wethouders om nadere eisen te stellen aan het bouwen en gebruik krachtens de andere bestemmingen van deze gronden ter voorkoming van onevenredige aantasting van de belangen van de ecologische verbindingszone.