direct naar inhoud van 2.3 Functionele analyse
Plan: Kern Linschoten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03

2.3 Functionele analyse

Wonen

In het plangebied is de belangrijkste functie het wonen. Voor een beschrijving van de woongebieden wordt verwezen naar paragraaf 2.2.

Bedrijven

Het bedrijventerrein ligt vrij diep in de woonsfeer en in nabijheid van de historische kern, maar beschikt in de vorm van de Van Rietlaan wel over een eigen aansluiting op de N204. Mede doordat het bedrijventerrein via het dorp moeilijk te bereiken is, is de overlast van het bedrijfsverkeer binnen de woonkern zelf beperkt.

Voorzieningen

De meeste voorzieningen in Linschoten liggen geconcentreerd binnen het historische hart rond de Dorpstraat en Raadhuisstraat en in de omgeving van de kruising van de Jacob Barneveldstraat en de Laan van Rapijnen. In het historische hart komen vooral horeca en kleinschalige detailhandel voor (waaronder een slager en een bakker, maar ook een tweewielerspecialist en een kapsalon). Ook staat hier het theater De Wildeman. In de randzones van het historische hart komen ook enkele sociaal-maatschappelijke voorzieningen voor zoals onderwijs en ouderenhuisvesting. In het meer oostelijk gelegen gebied rond de kruising van de Barneveldstraat en de Laan van Rapijnen bevinden zich onder meer een supermarkt, een artsenpraktijk en sportvoorzieningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0335.BPKernLinschoten-VA03_0005.jpg"

Figuur 2.2 Ruimtelijke en functionele analyse Linschoten

Groen en water

De ligging van Linschoten in het poldergebied draagt sterk bij aan de groene context van het dorp. Vanuit het landschap dringen enkele groen- en waterstructuren het dorpsgebied binnen, waardoor ook in de directe nabijheid van de sterk verdichte historische kern toch sprake is van een aantrekkelijk groene kwaliteit. Zowel binnen als buiten het dorpsgebied komen uiteenlopende groene kwaliteiten voor.

Binnen de kern zijn vooral belangrijk:

  • de oude watergangen met aanliggende oeverzones namelijk die van de Korte en Lange Linschoten, de Montfoortse Vaart en Voorvliet;
  • de omgeving van Cromwijk;
  • de omgeving van Hogewerf en de kerk;
  • de groenvoorzieningen bij het sportveldencomplex (bij Voorvliet en Rapijnen);
  • het Weidepad als verbinding tussen de Cattenbroekerdijk en de oude aan het water gelegen kern;
  • de verspreid binnen de kern gelegen kleinschalige groene hoven, plekken en assen (bijvoorbeeld de Appellaan, het Vijzelplantsoen);
  • de groenzones langs de N204.

In de groenzone tussen de wijken Rapijnen en Overvliet liggen een zalencentrum, schoolvoorzieningen, een woonwagencentrum en sportvoorzieningen. In een deel van deze zone zal de woonbuurt Voorvliet worden ontwikkeld.

Cultuurhistorie

De historische dorpskern van Linschoten is aangewezen als een beschermd dorpsgezicht. Voor het behoud van de context van het dorpsgezicht met de omgeving is het echter gewenst dat ook aandacht wordt besteed aan het behoud en de versterking van die dorpsdelen die het cultuurhistorisch beeld ondersteunen en die inzicht geven in de stedenbouwkundige en landschappelijke samenhang van Linschoten.