Plan: | Valleipark 2009 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0327.88-0501 |
5.2 Geluid
Per 1 januari 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Deze vervangt de gelijknamige wet die stamt uit 1980. Hierin staat dat voor een bestemmingsplan inzichtelijk moet worden gemaakt welke geluidsbronnen in het gebied aanwezig zijn en wat de geluidsbelasting is voor woningen en andere gevoelige bestemmingen. Onder geluidsgevoelige bestemmingen wordt verstaan:
andere geluidsgevoelige gebouwen:
geluidsgevoelige terreinen:
Op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van bestemmingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai. Op het plangebied zijn wegverkeerslawaai en industrielawaai van toepassing.
De wegen in het plangebied en de naastgelegen wijk, De Wetering, hebben een maximumsnelheid van 30 km/uur, hiervoor geldt geen geluidszone.
De afstand van de dichtstbijzijnde woning in Valleipark tot de Middenweg is meer dan 300 m. Het plangebied ligt dus buiten de geluidszone van de Middenweg. Tevens ligt hier nog een woonwijk en een tennishal tussen.
Alleen de zuidoostpunt van het plangebied valt binnen de geluidszone van de Asschatterweg. Op basis van de wet geluidhinder is hiervoor akoestisch onderzoek nodig. Voor de Asschatterweg is in het kader van het bestemmingsplan Buitengebied 2007 een akoestisch onderzoek gedaan. Eén van de onderzoekspunten is op de Asschatterweg ten noorden van de Laapeerseweg. Op dit punt komt het verkeer het dichtst langs het Valleipark. De etmaalintensiteit in 2005 is daar 5300 en in 2016 is dat 9300. De afstand bij voorkeursgrenswaarde is hier 55 m. De dichtstbijzijnde woning in Valleipark ligt op meer dan 90 m vanuit de Asschatterweg.
Op basis hiervan kan geconcludeerd worden dat akoestisch onderzoek niet noodzakelijk is.
De voorkeursgrenswaarde voor industrielawaai is in de nieuwe Wet geluidhinder ongewijzigd gebleven. De voorkeursgrenswaarde is 50 dB(A).
In de zuidelijke punt van het plangebied bevinden zich een gasdrukmeet- en regelstation van Nuon/Gasunie en een GSM-mast van meerdere providers. In verband met de geplande woningbouw in het plangebied dient de geluidsimmissie ten gevolge van deze inrichtingen in kaart gebracht te worden.
In juni 2006 heeft advies- en ingenieursbureau DHV een akoestisch onderzoek uitgevoerd.4
Voor het zuidelijke deel van het plangebied is zowel de geluidsbelasting van het gasdrukmeet- en regelstation en de GSM-mast afzonderlijk als cumulatief gemeten. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat zowel cumulatief als per geluidsbron de geluidsbelasting overeenkomstig de richtwaarde voor een 'rustige woonwijk' 45 dB(A) etmaalwaarde is. Voor enkele geplande woningen in de nabije omgeving van het gasdrukmeet- en regelstation gelegen zijn wordt een geluidsbelasting van 45 tot 50 dB(A) gemeten (zie afbeelding 12).
Afbeelding 12. Geluidsimmissie gasdrukmeet- en regelstation en GSM-mast
Op basis van de resultaten van het akoestisch onderzoek naar de geluidsimmissies van het gasdrukmeet- en regelstation en de GSM-mast kan geconcludeerd worden dat de wettelijk toegestane voorkeursgrenswaarde voor inrichtingen van 50 dB(A) niet wordt overschreden. Het gasdrukmeet- en regelstation en de GSM-mast vormen dus geen belemmering voor de geplande woningbouw in het plangebied.