direct naar inhoud van 4.9 Water
Plan: Hofstad III Loerik V
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0321.0340BPHS3BLOERIK5-VAST

4.9 Water

In het algemeen is het beleid van het Rijk, de provincie Utrecht, de gemeente Houten en het waterschap HDSR gericht op een duurzaam en robuust waterbeheer. Bij ruimtelijke ontwikkelingen worden (indien doelmatig) de waterkwaliteitstrits 'gescheiden inzamelen-gescheiden afvoeren-gescheiden verwerken' en de waterkwantiteitstrits 'water vasthouden-bergen-vertraagd afvoeren' gehanteerd. Dit beleid is per overheidsniveau in de onderstaande beleidsdocumenten verankerd. Enkele van de plannen zijn beschreven in hoofdstuk 3:

  • Rijksbeleid: Nationaal Waterplan, Waterbeheer 21e eeuw, Nationaal Bestuursakkoord Water, Waterwet;
  • Provinciaal waterbeleid: Provinciaal waterplan 2010-2015;
  • Gemeentelijk waterbeleid: Gemeentelijk Rioleringsplan, Waterplan Houten 2006-2009;
  • Waterschapsbeleid: Waterbeheerplan 2010-2015 [2] “Water voorop!”, Beleidsregels 2010 Keur 2009, Waterstructuurvisie 2002.

Als lokaal beleid ten aanzien van de waterhuishouding gelden de afspraken zoals vastgelegd d.d. op 12 maart 2012. Voor een beschrijving van het watersysteem wordt verwezen naar het (gemeentelijk) Waterplan Houten 2006-2009.

Situatie

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Op grond van het waterschapsreglement is het waterschap belast met de taak van integraal waterbeheer binnen het beheersgebied, inclusief het stedelijk gebied. Deze taak omvat zowel de zorg voor het oppervlaktewater in kwantitatief als in kwalitatief opzicht. De taken worden uitgevoerd overeenkomstig de in het waterhuishoudingsplan en integrale waterbeheersplannen vastgestelde doelstellingen. De gemeente zorgt in stedelijk gebied in het algemeen voor de afwatering.

Ten tijde van de planvorming van Houten-Zuid is in samenwerking met het HDSR een integraal waterplan gemaakt voor geheel Houten-Vinex en omgeving. De voorgestelde ontwikkelingen zijn passend in dit waterplan. Wel is geconstateerd, dat de waterafvoerduiker onder het spoor door in westelijke richting zijn maximale capaciteit heeft bereikt.

Afkoppelen hemelwater

De afvoer van het water zal derhalve deels door middel van infiltratie en deels via het gemengd stelsel moeten plaatsvinden. Conform het Afvalwaterakkoord riolering en zuivering Houten (november 2010) dient minimaal 20% van de verharding niet op de riolering aangesloten te worden.

Afkoppelen en riolering

Het hemelwater van schone oppervlakken (daken) wordt afgekoppeld en geïnfiltreerd in de ondergrond. Op plaatsen waar dat niet mogelijk is wordt het hemelwater van daken geloosd op het oppervlaktewater. Water van vervuilde oppervlakken (bijv. wegen en parkeervoorzieningen) wordt aangesloten op het rioleringstelsel.

Infiltratievoorzieningen

Er zal in de ontwerpfase na afronding van het bodemonderzoek een keuze worden gemaakt voor infiltratievoorzieningen (wadi's met of zonder slokop, greppels of infiltratieriolering etc.). De omvang van de infiltratievoorzieningen is thans nog niet bekend. Vastgelegd is dat minstens 20% van het verharde oppervlak zal worden afgekoppeld. Een capaciteitsberekening kan thans nog niet worden gemaakt. Het budget in het bijbehorende exploitatieplan is afgestemd op circa 60% afkoppeling, edoch met een voldoende capaciteit, doch minder dan het door het Hoogheemraadschap geadviseerde. Het voldoende budget laat een keuze tussen grotere of langere buizen nog toe. Bij de aanvraag van een vergunning voor de aanleg van infiltratievoorzieningen zal een capaciteitsberekening worden voorgelegd.

Drooglegging en ontwateringsdiepte

De aanleghoogte wordt bepaald in overleg met het waterschap. Het waterschap adviseert in nieuwbouwplannen een drooglegging van minimaal 1 meter aan te houden.

Het toepassen van uitlogende materialen, zoals koper, lood en zink, is vanwege de waterkwaliteit (Wet verontreiniging oppervlaktewateren) niet toegestaan.

De Kromme Sloot is een tertiaire watergang. De watergang is in eigendom van de gemeente. De watergang zal worden onderhouden volgens de keur van het Hoogheemraadschap.

Het openbaar gebied ten noorden van deze sloot, en ten zuiden van het voetpad naar de nabij de sloot geprojecteerde woningen zal obstakelvrij worden gehouden. Voor het vrijhouden van dit openbaar gebied is geen extra regulering vanuit het bestemmingsplan gewenst. De werking van de Keur volstaat.

Vergunningplicht

Voor alle aan te brengen watervoorzieningen, waaronder infiltratievoorzieningen, lozing van hemelwater op oppervlaktewater en aanleg van extra verharding is een watervergunning verplicht.