Plan: | Wonen-West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0313.WonenWest1100-0301 |
Situatie
Het plangebied kan in zijn algemeenheid worden omschreven als woongebied, met bijna 4.000 woningen en ongeveer 12.000 bewoners. Er staan relatief veel grotere woningen (4 kamers of meer) in het noordelijk deel (Broerswetering) en het middengedeelte (Bikkersvaart), terwijl in Blokhuiswetering het grootste aandeel aan kleine woningen is gerealiseerd. Over het algemeen is de kwaliteit van de woningen in het plangebied goed.
Op de woonpercelen is ruimte voor aan- en bijgebouwen. In enkele delen van het plangebied zijn woningen gebouwd met bijgebouwen aan de voorkant.
Het merendeel van de woningen betreft grondgebonden woningen, maar er komen ook gestapelde woningen voor en bovenwoningen.
In het zuidelijke puntje van het plangebied, aan de Wulp, is een kleinschalige woonwagenstandplaats aanwezig. De standplaats biedt ruimte voor vijf woonwagens met bijbehorende erven en bijgebouwen.
Beleid en ontwikkelingen
In de gemeentelijke Woonvisie 2011-2016 'Duurzaam vitaal' (door de raad vastgesteld op 27 januari 2011) wordt de ambitie uitgesproken om te bouwen voor de eigen, lokale woningbehoefte. Ook het behouden van een aantrekkelijk woonmilieu met goede voorzieningen (winkels, verenigingsleven) en het extra ondersteunen van doelgroepen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, zijn speerpunten van het gemeentelijk woonbeleid.
Een steeds groter deel van de huishoudens zal gaan bestaan uit 55- en 75-plussers. In de afgelopen jaren zijn veel jonge huishoudens uit de gemeente vertrokken. Het is echter belangrijk om juist jonge huishoudens en gezinnen te behouden voor de gemeente. Gezinnen en jonge huishoudens maken namelijk veel gebruik van winkels, scholen, horeca en verenigingen en vormen daarmee een belangrijk deel van de ruggengraat voor het voorzieningenniveau en de leefbaarheid en vitaliteit van de gemeente. De gemeente heeft daarom extra aandacht voor deze doelgroepen. Zo blijkt uit de Woonvisie dat er steeds meer behoefte bestaat aan kleinere woningen, voor zowel senioren als voor starters, alleenstaanden en/of kleine gezinnen. In Blokhuiswetering is hiermee al rekening gehouden. Op die manier zorgt de gemeente ervoor dat Bunschoten een vitale gemeente blijft.
Naast het streven naar een vitale gemeente bestaat duurzaam woonbeleid ook uit het creëren van een milieuvriendelijk woonklimaat. Ook hierbij gaat het zowel om woning als woonomgeving. Kernonderwerpen hierbij zijn duurzame energievoorzieningen en de energiebesparing in zowel woning als woonomgeving. Deze combinatie van vitaliteit en duurzaamheid vormt de leidraad en hoofddoelstelling van deze woonvisie.
Het bestemmingsplan gaat uit van het bestaande aantal woningen per bouwperceel. Op basis van de beleidsregel 'Bestemmingsregeling huisvesting migranten' (maart 2012) is voorts een regeling opgenomen ten aanzien van het aantal afzonderlijke personen in een woning. Uitgegaan wordt van een maximum van vier afzonderlijke personen, waarbij het via een afwijkingsmogelijkheid mogelijk wordt gemaakt om -onder voorwaarden- een huishouden met meer dan vier personen toe te staan.
Het behoud van de ruimtelijke karakteristiek is van belang. Om die reden hanteert de gemeente in haar recente bestemmingsplannen een opdeling naar vrijstaand, twee aaneengesloten, aaneengesloten en gestapeld. Daarbij wordt in navolging van het geldende bestemmingsplan ook de voorgevel gefixeerd op de huidige plaats. Het openbare profiel dient vrij van bebouwing te blijven, maar de gemeente biedt wel mogelijkheden voor de realisering van erkers, ingangspartijen, balkons en dergelijke voor de voorgevel. Verder wordt rekening gehouden met die situaties waar zich reeds bijgebouwen voor de voorgevel bevinden.
Behoudens enkele kleinschalige inbreidingen, zijn geen nieuwe ontwikkelingen voorzien. Die inbreidingen waren ook reeds in het geldende plan voorzien (wijzigingsgebieden). Daarnaast is aan Velduil in een eerder stadium de mogelijkheid gecreëerd voor het toevoegen van een vrijstaande woning; de mogelijkheid is nu op de verbeelding opgenomen. Verder wordt voor het Jan Zwart plantsoen op de locatie van de voormalige gymzaal, bij recht een invulling met woningbouw mogelijk gemaakt.
Uitgangspunten bestemmingsplan