Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Dorp Odijk 2012
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0312.bpODKdorpodijk-va02

3.3 Regionaal beleid

3.3.1 Regionaal Structuurplan 2005-2015
De gemeente Bunnik maakt onderdeel uit van het BRU (Bestuursregio Utrecht). Voor de gezamenlijke gemeenten in het BRU geldt het Regionaal Structuurplan 2005-2015. Een aantal ontwikkelingen vraagt immers om een integrale aanpak op regionale schaal, zoals de versterking van natuur- en recreatiegebieden, de grote vraag naar woningen, de ontwikkeling van de netwerkeconomie, de ontwikkelingen op de kantorenmarkt, de onzekere positie van de landbouw en de herwaardering van het cultureel erfgoed. In het RSP staat in grote lijnen hoe de regio Utrecht zich in de komende jaren moet gaan ontwikkelen op deze gebieden. Het RSP gaat in op kansen en bedreigingen die alleen op regionaal niveau zijn op te pakken of te bestrijden. Het RSP is op 21 december 2005 door het algemeen bestuur van het BRU vastgesteld. Het RSP geeft invulling aan de visie en ambities van de regio Utrecht op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling. Het RSP biedt het kader voor regionale afstemming. Het legt afspraken vast over regionale doelen en verdeling van programma’s en projecten en is daarmee het integraal afwegingskader voor ruimtelijke keuzes.
 
Planspecifiek
Binnen het regionaal structuurplan zijn er geen grote ontwikkelingsambities opgenomen voor de kern Odijk. Het gebied is gelegen in het Belvedere gebied. Daarmee stelt het BRU dat ontwikkelingen moeten bijdragen aan de kwaliteit van het gebied (behoud door ontwikkeling).
 
 
Uitsnede kaartblad Cultuurhistorie RSP
 
Verder is, conform de Provinciale structuurvisie 2005-2015 de Kromme Rijn aangewezen als EHS gebied.
 
Uitsnede kaartblad Ecologische hoofdstructuur RSP
 
Het BRU heeft voor de gehele gemeente Bunnik, middels een uitvoeringscontract met de deelnemende gemeenten, een woningbouw ambitie van 806 woningen neergelegd.
3.3.2 Regionaal Verkeers- en Vervoerplan 2005-2015
Het BRU is ook verantwoordelijk voor het regionaal verkeers- en vervoerbeleid en is op grond van de Planwet verkeer en vervoer verplicht een regionaal verkeers- en vervoersplan (RVVP) te schrijven. De gemeenten die zijn aangesloten bij het BRU zijn nauw betrokken bij het ontwikkelen van het RVVP. Het BRU beleid concentreert zich rond drie thema’s: bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid.

Het RVVP bouwt voort op de beleidsuitspraken in de Strategische Mobiliteitsvisie Midden-Nederland (SMV), die diverse partijen in de regio Utrecht hebben opgesteld. Verder sluit het RVVP aan bij de beleidslijnen van het rijk. Het BRU werkt behalve aan het RVVP ook aan het Regionaal Structuurplan (RSP, zie paragraaf 3.3.1), waarin aangegeven wordt hoe de ruimtelijke ontwikkeling dient plaatst te vinden. Vanwege voortdurende veranderingen in economie en verkeer is het nodig het beleid regelmatig te actualiseren. Het RVVP en het RSP hebben betrekking op de periode tot 2015 en vormen een solide beleidsbasis voor de aangesloten gemeenten, waaronder Bunnik.
 
Planspecifiek
Het RVVP voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen in het plangebied. Ontwikkelingen met de provinciale weg, ten behoeve van o.a. Odijk West, vallen buiten het plangebied en zullen middels een aparte ruimtelijke procedure tot stand dienen te komen.
3.3.3 Waterbeheerplan 2010-2015
Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft op 28 oktober 2009 het Waterbeheerplan ‘Water Voorop!’ voor de periode 2010-2015 vastgesteld.

Hierin staat in grote lijnen het waterbeheer voor de komende zes jaar beschreven. Het plan bevat alle taakvelden van het waterschap: de zorg voor schoon water, veilige dijken en droge voeten. Ook staat beschreven hoe het waterschap deze taak het beste binnen de leef- en werkomgeving in haar beheergebied kan uitvoeren, samen met diverse andere organisaties. Verder bevat het plan een overzicht van de ambities en doelen voor 2010 tot en met 2015 en hoe het waterschap die wil bereiken. In het beleids- en uitvoeringsplan zijn de ambities uit het strategisch deel vertaald naar de beleidsthema’s en zeven vernieuwende projecten. Per thema en vernieuwend project zijn de belangrijkste doelen en maatregelen opgenomen. De beleidsthema’s zijn:
  • Veiligheid;
  • Voldoende water;
  • Schoon water;
  • Recreatie, landschap en cultuurhistorie.
De vernieuwende projecten hebben als doel het toekomstige waterbeheer een impuls te geven. Hierbij gaat het om urgente vraagstukken, complexe samenwerking met andere maatschappelijke partijen en een groot waterschapsbelang met een grote impact op de lokale bevolking en het bedrijfsleven. De vernieuwende projecten zijn:
  • Veenweidegebied;
  • Europese Kaderrichtlijn Water;
  • Samenwerken in de waterketen;
  • (Her-) ontwikkeling rioolzuiveringsinstallatie Utrecht;
  • Wateropgave Oude rijn;
  • Inrichting Rijnenburg;
  • Kromme Rijn Natuurlijk.
In z’n algemeen geldt dat met name de doelstelling „scheiden van schoon en vuil water” (afkoppelen) een belangrijk thema is voor zowel waterkwantiteit als waterkwaliteit. Bovendien is in bestaand stedelijk gebied, zoals het plangebied duurzaam waterbeheer met de trits “vasthouden, bergen en afvoeren” het uitgangspunt.

Planspecifiek
Het Kromme Rijn Natuurlijk-project valt binnen het plangebied. Dit project wordt in hoofdstuk 4.2.2 nader uiteengezet. Het project zal binnen de kaders van de bestemmingsregeling passen. Het voorliggende bestemmingsplan staat daarmee de ambitie en de projecten van het waterbeheerplan niet in de weg.