Plan: | Bilthoven Noord 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0310.0007BP11007-VG01 |
Bouwkundige aanpassingen van bestaande woningen
Bilthoven Noord zal er over tien jaar voor een groot deel hetzelfde uitzien als nu. Veel woningen staan er dan nog hetzelfde bij, omdat de bouwkundige kwaliteit nog goed is. Dit geldt voor meer woongebieden in de gemeente, met name voor de wijken uit de jaren 1960 en later. Ten opzichte van deze wijken kent Bilthoven Noord meer bouwkundige dynamiek. Dat komt door de leeftijd en het individuele karakter van de woningen. Sommige woningen (met name in Biltsche Duinen, Drakenstein) zijn al honderd jaar oud. Deze woningen zijn soms klein of bouwkundig in slechte staat. Er bestaat daarom een behoefte om woningen uit te breiden of in zijn geheel te vernieuwen. Het feit dat er veel vrijstaande woningen zijn, maakt bouwactiviteiten ook goed haalbaar. In Bilthoven Noord is relatief veel behoefte aan bouwkundige aanpassingen aan de woningen.
Nieuwbouw van woningen
Naast het realiseren van aan- en uitbouwen komt ook de bouw van compleet nieuwe woningen voor. Soms is dit enkel ter vervanging van bestaande woningen, soms worden extra woningen gerealiseerd. Hierdoor is sprake van een geringe verdichting van het woongebied (zie ook de laatste alinea van paragraaf 2.1.5). Niet zelden worden daarbij de kavelgrenzen aangepast. Het kopen en verkopen van stukken grond van of aan de buren is altijd mogelijk. Mensen krijgen hierdoor een grotere tuin en dit biedt soms mogelijkheden voor het realiseren van een garage of een toegang tot de achtertuin. Er zijn vijf situaties te onderscheiden waarbij de nieuwbouw van woningen aan de orde is (zie voor een compleet beeldend overzicht Bijlage 3).
A. Nieuwbouw op een lege kavel
Verspreid over het plangebied komen nu lege kavels voor. Deze gronden zijn ongebruikt en kennen een ruige en bosrijke inrichting. Deze kavels kunnen nog voor wonen in gebruik genomen worden.
B. Nieuwbouw met kavelsplitsing, zonder sloop van bestaande woning
Een eigenaar kan besluiten een deel van zijn kavel te verkopen. Er ontstaat hierdoor een nieuwe kavel, waarop een extra woning gebouwd kan worden.
C. Nieuwbouw met kavelsplitsing en met sloop van bestaande woning
Een andere mogelijkheid is dat een eigenaar eerst de bestaande woning sloopt en vervolgens de oude kavel splitst in twee nieuwe kavels. Hier kunnen dan twee nieuwe woningen, niet zijnde twee-aaneengebouwde woningen, op gebouwd worden. Er komt dan één extra woning bij.
D. Nieuwbouw zonder kavelsplitsing, met sloop van bestaande woning
Dit betreft de vervanging van bestaande woningen. Een eigenaar sloopt zijn woning en bouwt een nieuwe woning op dezelfde kavel terug. In deze situatie komt er geen extra woning bij.
E. Woningonttrekking
Het onttrekken van een woning aan de woningvoorraad is in een regionale woningmarkt van schaarste niet wenselijk. Het uitgangspunt dat De Bilt hanteert is dan ook om het woningaanbod te behouden en onttrekking zoveel mogelijk tegen te gaan. Echter bestaat in specifieke gevallen de mogelijkheid een vergunning aan te vragen voor het onttrekken van een woning aan de woningvoorraad. De aanvraag wordt getoetst aan geldend beleid van de gemeente (zie paragraaf 3.3. huisvestingsverordening).
Figuur 4.3: Schematische weergave van ontwikkelingsmogelijkheid E
Bij nieuwe woningen is het mogelijk om een uitbouw over 2 lagen toe te voegen en de woning te onderkelderen. Daarnaast zijn zwembaden inclusief bijgebouwen toegestaan.
Economische en maatschappelijke ontwikkelingen wonen
De verwachting is dat de behoefte aan beroep/bedrijf aan huis toeneemt de komende jaren. Er is een groeiende behoefte aan het combineren van werk en privé. Bovendien maken ontwikkelingen op de arbeidsmarkt dit ook beter mogelijk, waardoor meer mensen kunnen telewerken via een internetverbinding. Daarnaast is er weinig mobiliteit op de woningmarkt. Mensen blijven het liefst wonen in de huidige woning en stellen verhuizen uit. Dit zorgt er ook voor dat er meer behoefte is aan mogelijkheden voor zorg aan huis. Er is een stijgende behoefte om zorg aan huis mogelijk te maken door bouwkundige aanpassingen. Bovendien neemt deze behoefte ook in absolute zin toe, omdat het aandeel ouderen in de totale bevolkingsopbouw groeit. Het bestemmingsplan houdt rekening met deze ontwikkelingen.
Economische en maatschappelijke ontwikkelingen niet-woonfuncties
In geval er behoefte is aan verbouwingen of nieuwbouw van de scholen, kerken, buurthuizen of zorgvoorzieningen, dan sluiten de gebouwen veelal niet meer aan bij de wensen en eisen van deze tijd. Ontwikkelingen in de zorg of het onderwijs kunnen ervoor zorgen dat bouwkundige aanpassingen gewenst zijn. Ook de bouwkundige kwaliteit van de huidige gebouwen kan hieraan ten grondslag liggen. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een veranderende ruimtebehoefte. Hierdoor is het bijvoorbeeld wenselijk om een uitbreiding te realiseren van een bijvoorbeeld een school of kinderopvangcentrum. Het is ook mogelijk dat de behoefte aan een bepaalde voorziening geheel verdwijnt. In dit geval moet een op maat gemaakte passende nieuwe invulling worden gezocht. Met een dergelijke functieverandering kan het bestemmingsplan op voorhand geen rekening houden. Het stelt wel de kaders voor verbouwingen, uitbreidingen en sloop- en nieuwbouw.