Plan: | ABC cluster Liendert e.o. |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0307.BP00084-0301 |
Voor het totale plangebied is door bureau SVB een stedenbouwkundig plan opgesteld. In dit stedenbouwkundig plan is het plangebied opgedeeld in drie deelgebieden, waarbij per deelgebied de ruimtelijke randvoorwaarden zijn beschreven en gevisualiseerd. Met inachtneming van deze randvoorwaarden zijn per deellocatie telkend drie verschillende invullingsmogelijkheden (modellen) weergegeven, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Het stedenbouwkundig plan is in zijn geheel als bijlage 7 opgenomen bij deze toelichting. In deze paragraaf staat daarom alleen een beschrijving van de stedenbouwkundige situatie in het plangebied en de omgeving, alsmede de ruimtelijke randvoorwaarden die gelden per deelgebied.
Beschrijving stedenbouwkundige situatie plangebied en omgeving (Liendert):
De stedenbouwkundige hoofdstructuur van Liendert is karakteristiek voor de naoorlogse woningbouw. De wijk heeft een heldere ruimtelijke opzet die is bepaald door het idee van ‘licht, lucht en ruimte’. Liendert heeft een heldere orthogonale verkeersstructuur, voorzieningenstructuur en groen- en waterstructuur met een duidelijke functiescheiding in wonen, voorzieningen, werken en recreatie. Het vele openbaar groen en de ruimte in de wijk zijn over het algemeen een belangrijke kwaliteit van de wijk.
Rond de drie locaties zijn stedenbouwkundige stempels met laagbouwwoningen gesitueerd. Langs de Wiekslag, Pelikaanstraat, Ibisstraat en Leeuwerikstraat wordt het beeld bepaald door rijtjeswoningen bestaande uit twee bouwlagen met een kap en diepe voortuinen. In de groene voorzieningenzone langs de Wiekslag zijn verschillende bouwvolumes gesitueerd waarbij de bouwvolumes in vorm, hoogte, kleur- en materiaalgebruik en de architectonische verschijningsvorm verschillend is. Rond en op de locaties is veel groen aanwezig met waardevolle, markante bomen in gras, hagen en speelplekken. Het plangebied grenst aan het ontwikkelgebied ‘Liendertseweg’ waarin o.a. de appartementen langs de Wiekslag (ter hoogte van speeltuin Het Vogelnest) worden vervangen door eengezinswoningen.
Beschrijving stedenbouwkundige situatie per deellocatie:
Stedenbouwkundig is er een duidelijk onderscheid te maken tussen de drie deelgebieden:
Locatie 1:
De locatie voor de nieuwe ABC school ligt in de groene voorzieningenzone langs de Wiekslag. De Wiekslag is een belangrijke straat op de schaal van de wijk, laanbeplanting in een groene berm versterkt deze functie. De Leeuwerikstraat langs de zuidzijde van de locatie is veel meer een informele woonstraat. Direct grenzend aan het plangebied (oostzijde) staat een appartementengebouw van vier lagen hoog met daarachter twee bouwblokken met rijwoningen van drie lagen hoog. Het appartementengebouw heeft aan de zijde van het plangebied een eigen tuin.
Aan de overzijde van de Vinkenbaan (westzijde) staat het gebouw van de Lidl (één bouwlaag met flauwe kap) en daarachter een galerijflat van 10 bouwlagen. Op de locatie staat, met name rond het speelveld en langs de Wiekslag, een groot aantal bomen van verschillende grootte. Langs de Leeuwerikstraat staat een forse haag met een hoogte van circa 1,10 meter.
Locatie 2:
De locatie voor de grondgebonden woningen maakt momenteel deel uit van een groene verbindingszone tussen het Waterwingebied en het Valleikanaal. In deze zone staat een groot aantal forse bomen waarbij de zes lindes aan de zijde van de Ibisstraat zeer markant zijn. De Pelikaanstraat en de Ibisstraat zijn typische woonstraten. De Ibisstraat wordt grotendeels begeleid door voorkanten van woningen. Langs de Pelikaanstraat liggen grotendeels kopgevels van bouwblokken naar de straat. In beide straten wordt op de rijbaan geparkeerd door bewoners. Ter hoogte van locatie 2 ligt langs de Wiekslag een groene berm tussen de rijbaan en het voetpad. In deze berm staan momenteel geen (laan)bomen zoals kenmerkend is in het profiel van de Wiekslag.
Locatie 3:
De huidige locatie van speeltuin Het Vogelnest komt deels vrij voor een appartementengebouw en grotendeels voor een parkachtige invulling langs de Wiekslag. De locatie ligt naast een galerijflat van 10 bouwlagen. De entree van dit bouwblok ligt aan de Rietzangerstraat en de galerij ligt aan de zijde van de lcoatie. Aan deze zijde staan tevens garageboxen horende bij de flat. De achterzijde van de garageboxen vormt de grens van de locatie. Ten zuidwesten van de locatie ligt een lichtkleurig bouwblok van een islamitisch centrum. Op de locatie zelf staat, in het verlengde van de Roerdompstraat het gebouw van één bouwlaag horende bij de speeltuin. Deze Roerdompstraat is een echte woonstraat met bouwblokken van twee bouwlagen met een kap. Voor de zone aan de overzijde van de Wiekslag is het stedenbouwkundig plan ‘Liendertseweg’ in juli 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Dit plan voorziet in grondgebonden woningen van 2 bouwlagen met kap of drie bouwlagen aan een ventweg met haaksparkeren langs de Wiekslag. De bestaande bomen worden hier ingepast tussen het haaksparkeren en langs de hoofdrijbaan komt een groene haag. De maatvoering van dit profiel geldt als basis voor het profiel ter hoogte van locatie 2.
Ruimtelijke / stedenbouwkundige randvoorwaarden per deelgebied
Locatie 1:
Op deze locatie (circa 75 x 40 meter) komt de ABC school met een programma van circa 3.000 m2 BVO in combinatie met een openbaar toegankelijk ontmoetingsplein voor de buurt met een totaal oppervlak van circa 1.700 m2. Dit plein bestaat uit 2x 600 m2 voor de twee schoolpleinen en 1x 500 m2 voor speeltuin Het Vogelnest.
Een autonoom gebouw in een groene setting vormt het uitgangspunt voor de ABC school. Dit autonome karakter komt tot uitdrukking in het gebouw zelf, in volume, vorm en / of kleur- en materiaalgebruik. Het gebouw mag opvallen in de buurt waarbij interactie met de omgeving belangrijk is. De groene setting betekent dat zoveel mogelijk van de bestaande bomen worden behouden en er voldoende brede (groene) zones rond het gebouw worden aangelegd. Het gebouw mag maximaal twee bouwlagen krijgen met op de hoek Wiekslag / ontmoetingsplein de mogelijkheid voor een extra derde bouwlaag. Het ontmoetingsplein wordt integraal en in samenhang met de ABC school ontworpen. Elementen als de overgang naar de randen, fietsenstallingen, bergingen, wachtruimte ouders, meubilair, groen en verharding worden in samenhang met het ontwerp van het gebouw bepaald. De ABC school krijgt een herkenbare hoofdentree aan het ontmoetingsplein.
Locatie 2:
Op deze locatie komen circa 46 grondgebonden woningen en wordt een deel van de groene zone, met een breedte van circa 26 meter vanaf de Ibisstraat, behouden, inclusief een zestal markante lindes.
Een verkaveling met rijwoningen als uitbreiding van de stempelblokken ten westen van de Pelikaanstraat vormt het uitgangspunt. De bebouwing zal in volume (twee lagen met kap) en kleur- en materiaal (lichtrode baksteen en antracietkleurige dakpan) zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande bebouwing. Voor de beeldkwaliteit gelden de criteria zoals opgenomen in plan ‘Liendertseweg’ (juli 2012). Aan de Wiekslag wordt de maatvoering van het profiel en de rooilijn uit het plan ‘Liendertseweg e.o.’ overgenomen. De woningen oriënteren zich met de voordeur of gevelopeningen naar de straten en de groenzone. Bij kopwoningen wordt hier extra aandacht aan gegeven.
Locatie 3:
Op deze locatie komt een appartementenblokje en wordt een deel van de bestaande speeltuin heringericht als onderdeel van het park. Een autonoom gebouw in een groene setting vormt het uitgangspunt voor het appartementengebouw.
Dit autonome karakter komt tot uitdrukking in het gebouw zelf, in volume, vorm en / of kleur- en materiaalgebruik. Het gebouw mag zich op gepaste wijze onderscheiden in de buurt. De groene setting betekent dat zoveel mogelijk van de bestaande bomen worden behouden en er voldoende brede (groene) zones rond het gebouw worden aangelegd. Het gebouw mag maximaal 4 bouwlagen krijgen op een iets opgetilde plint ten behoeve van de privacy. Het is een alzijdig gebouw waarbij de gevels aan de Wiekslag en het park het meest representatief zijn.